Emma Berglund: Allt går enligt planerna

Emma Berglund: Allt går enligt planerna

Det var den 16:e april i år Umeå IKs Emma Berglund skadade korsbandet i en match mot Tyresö. Det fanns indikationer på att hon skulle fått spela mycket som mittback i hemma-EM. Men istället så blev det lång rehabilitering.

Emma säger att hon befarade att något var fel direkt efter duellen med Marta. Den hon skadade sig i.
– Jag hörde att något knäckte till, och då befarade jag ju det värsta. Vi hade landslagsläkare på plats som tog en titt på det och också befarade det värsta.

Röntgen dagen efter bekräftade att Emma hade skadat korsbandet. Hon lades in på operation den andra maj, och efter det lades ett schema upp för att komma tillbaka.
– Det är skönt att vi röntgade redan dagen efter, och gjorde operationen så snabbt efteråt. Då kunde vi lägga upp ett schema direkt för min rehabilitering.

Emma kör rehab med sina sjukgymnaster från Umeå IK, som har skapat ett program hon följer till punkt och pricka.
– Vi har duktiga sjukgymnaster i laget, och jag följer allt de säger att jag ska göra. Jag har fått börja springa nu, och göra ordentliga löppass.

Det har även blivit lite fotbollspass, om än inte med laget. Men Emma har kunnat träna lite med en fotboll på egen hand.
En prognos för när det ska bli spel igen är svår att ställa, men något spel i år lär det inte bli.
– Det har ju inte gått sex månader än, som är standarden man brukar tala om vid sådana här skador.
Men det finns inte på kartan att inte komma tillbaka. Och jag är tacksam över att det gått så bra. Jag har inte haft några bakslag där jag behöver stanna upp och ta det lugnare. Vi har i princip kunnat öka träningsdosen varje vecka.

Det såg som sagt ut som att Emma skulle fått spela mycket i EM, men från landslagets sida har hon inte känt någon press att komma tillbaka.
– Jag har inte känt någon stress från deras sida.. Det är också skönt att det inte är något mästerskap nästa år, så jag inte behöver stressa över något sådant. Får bara hoppas att lagkamraterna spelar bra i VM-kvalet, så att jag kanske kan få spela VM sedan.

Emma har fått mycket stöd från omgivningen efter sin skada, säger Emma och berättar att det är mycket fans som kommer fram och stöttar och önskar lycka till.
– Jag har känt mycket stöd framförallt runt omkring klubben.

Det jobbigaste just nu är att inte kunna gå in och hjälpa sitt klubblag.
– Det är inte kul att behöva sitta vid sidan och titta på när UIK spelar. Man vill kunna gå in och hjälpa laget. Speciellt nu när det gått lite tungt den senaste tiden. Men jag måste tänka på mig själv, även om man så gärna vill kunna gå in och spela.