Hammarbys nästa måldrottning

Hammarbys nästa måldrottning

Emma Jansson har haft en höst fylld med mål och jubel. Efter en, anfallsmässigt, tyngre vår har det lossnat för den unga talangen som till vardags knyter sina skor och spelar för Hammarby i Elitettan. Under de senaste veckorna har Jansson hunnit göra fem mål men också fått en plats i F18-landslaget. Vi tog ett snack med henne.

Egentligen lossnade det redan den 28 juli för den 16-åriga talangen. På EM-finaldagen satte hon fyra baljor när Stockholm vann finalen i Cup Kommunal. Sedan dess har det rullat på.
– Det handlar om självförtroende, jag har fått mycket bättre självförtroende sen jag kom tillbaka från uppehållet – det är det som är den största skillnaden.

Riktigt hur hon hittat det där flytet, varför det kommit just nu eller vad som ligger bakom målsuccén är svårt att svara på. Den där finalen i Cup Kommunal spelar in, men framför allt har hon fått råd och tips av sin pappa. Men det finns en aspekt till som Jansson lyfter upp.
– Vi hade uppehåll i tre veckor, då kom jag ifrån fotbollen och fick längta efter den – det tror jag gjorde att det blev så, säger Jansson och vi snackar sen en del om uttagningen till F18-landslaget.
– Det ska bli väldigt roligt, en upplevelse man kan ha med sig. Jag har ju bara varit med på ett läger innan men nu är det på riktigt. Det ska bli jätteroligt att ta på sig landslagströjan.

Så länge undertecknad följt Hammarby har just målskyttet varit deras stora problem. Laget har ofta skapat chanser, men haft stora problem med att göra mål – i mer än tio års tid. Frågan hammarbyarna ställer sig nu är; har målskyttet äntligen lossnat? Kommer Jansson att bli den måldrottningen klubben suktat efter i många år?
– Jag hoppas på det, det skulle vara otroligt kul. Det kändes skönt efter tre mål i förra matchen.

Jansson får medhåll från lagkamraten Cattis Dahlström som vi också passar på att prata med om den unga anfallstalangen.
– Jag hoppas också det. Det är ju Hammarbys framtid vi ser här. Hon är 96:a. Det betyder jättemycket för oss att hon gör mål, nu blir hon uttagen i landslaget och det ger henne ännu bättre självförtroende. Och vi vet att hon kan avgöra matcher själv, det är hur skönt som helst. Fem mål på två matcher. Och många mål har hon gjort helt själv. Mot Hovås Billdal gjorde hon det helt själv – dribblade av fyra spelare och satte bollen. Det är otroligt bra, säger Dahlström.

Snabbheten, avslutet och förmågan att avgöra matcher på egen hand, det är egenskaperna folk lyfter fram när de pratar om Emma Jansson. Och nu återstår det väl bara en fråga – hur länge blir talangen kvar i den grönvita tröjan? I Stockholms-området är det vanligt att spelare går till det lag som spelar högst upp i seriesystemet, mycket talar för att det nästa säsong är AIK. Att Hammarby skulle gå upp i Damallsvenskan tror få på i dagsläget.
– Jo, ja. Jag tror inte vi kommer gå upp i år. Men det ser väldigt bra ut för nästa år. Just nu håller vi liksom på att spela ihop laget väldigt bra, säger Jansson och svarar sedan på frågan var hon kommer att kicka boll och göra mål under 2014?
– Jag har tagit beslutet att jag stannar i Hammarby och utvecklas ett år till, efter det får vi se men förhoppningsvis spelar Hammarby i Damallsvenskan 2015 – och då vore ju det en ny utmaning.