Fotbollsspelare och doktorand i ett

Fotbollsspelare och doktorand i ett

Elin Ekblom Bak började sin fotbollskarriär i Älta IF i mitten av 80-talet som liten tjej. Idag är hon tillbaka i Älta som nu spelar i Elitettan där hon tillför rutin till ett lag med många egna produkter och unga spelare.

Det var inför förra säsongen hon lämnade damallsvenska Tyresö och skrev på för Älta. En naturlig övergång då hon inte kände att hon kunde lägga ner den tid och energi som krävdes för att spela i Damallsvenskan.
– Det tar mycket tid att spela i Damallsvenskan. Och jag kunde inte lägga ner det som krävdes. Dessutom har jag också två barn, ett bonusbarn och ett eget barn som tar upp lite tid. Men jag kände samtidigt att jag inte ville sluta spela fotboll, då var Älta ett bra alternativ, berättar Elin.

Hennes karriär har spunnit över många år, från knattespel i Älta, via spel i Spanien och alla de stora Stockholms-klubbarna Hammarby, Djurgården, AIK och Tyresö. Hon har också representerat Sverige i fyra A-landskamper samt tio U21-landskamper. Under Fotbolls-VM 2006 och Fotbolls-EM 2008 var hon gästexpert i TV4. 2008 blev hon anställd av Viasat Sport som studioexpert och medverkade bland annat under pauserna i Champions League-matcher.

Till Spanien och Barcelonaklubben Espanyol sökte Elin Ekblom Bak sig 2001 när hon ville pröva något nytt och var lite less på att spela fotboll i Sverige.
– Jag tog helt enkelt kontakt med Espanyol själv och frågade om jag kunde få chansen att spela med dem. Och de tyckte tydligen att jag var bra för jag fick sedan ett kontrakt med dem. Det hade aldrig riktigt funnits någon utländsk spelare som spelat i den spanska ligan då. Det var heller inte så vanligt att man spelade utomlands inom damfotbollen generellt.

Att det inte var så vanligt med utländska spelare i den spanska ligan märktes då det blev lite problem med kontraktet på grund av en klausul.
– Det fanns en lite förlegad klausul som innebar att jag inte fick spela matcher i ligan som utländsk spelare om jag inte hade motståndarnas tillåtelse. Annars fick jag bara spela matcher i cupen. Till slut så fixade det sig ju men det hade nog kunnat gå snabbare att lösa om folk hade varit lite mer ivriga. Det kan ju vara lite “manana, manana” i Spanien.

Efter Spanien-äventyret bar det tillbaka till Sverige och Hammarby innan hon lämnade för Djurgården Älvsjö där hon fick spela en CL-final mot tyska Turbine Potsdam år 2005. Där blev det förlust över två matcher. Men för Elin är det en av hennes största sportsliga framgångar.
– Det var riktigt coolt att få spela CL-final. Vi förlorade ju tyvärr, men det var en härlig upplevelse. Sedan spelade jag personligen väldigt bra den säsongen. Det hade självklart också varit kul att få vinna ett SM-guld, men så har det inte blivit. Däremot en jäkla massa silver.

Det är forskning som gäller nu
Utöver sitt spel i Älta är det doktorandstudier vid GIH I Stockholm som gäller, och i november i år så ska Elin disputera på sin avhandling som heter “Betydelsen av fysisk aktivitet, kondition och bukfetma vid hjärt- och kärlsjukdomar".
Elin är sedan tidigare utbildad hälsopedagog vid GIH.

Forskningen är något som Elin ser fram emot att få fortsätta jobba med länge till, medan hon inte vet hur länge hon kommer fortsätta spela fotboll.
– Jag tar det en dag i taget med fotbollen, så får vi se hur det blir. Men min civila karriär är jag bara i början av. Jag ser fram emot att få fortsätta med det jag gör. Det är forskning jag vill hålla på med.