Lyckat lån för Annica Svensson

Lyckat lån för Annica Svensson

Att lämna ett lag som går bra när man själv inte får möjlighet använda hela sin kapacitet, sätta jaget före laget, är ett tufft beslut. Annica Svensson bestämde sig för just det i somras, gick från Tyresö på lån till Vittsjö. I norra Skåne har hon både fått mer speltid och hittat tillbaka till fotbollsglädjen.

Om man skulle fråga de flesta spelarna i allsvenskan är det nog få som skulle inte vilja spela i Tyresö. Det var svårt att gå ifrån ett lag som jag trivts otroligt bra i, men till slut måste man ge sig själv rättvisa och jag vet min kapacitet, säger hon till damfotboll.com.

Minskad speltid redan under 2012, ännu mindre i Tyresös backlinje under våren 2013 gjorde att tankarna började spela hos 30-åringen. Den utlösande faktorn för att byta klubb var dock följdeffekten med mycket bänknötande – att landslagsbacken ställdes utanför truppen till EM på hemmaplan.
– Det kom inte som en chock, jag var ju inte med på sista landslagsuttagningen och det är svårt att ta med en spelare som inte får så mycket speltid. Men för mig blev det en av de tuffaste somrarna jag någonsin har haft, säger hon.

–Jag var otroligt besviken, mest för att det var min stora målsättning under året. Det kändes som man var på botten men nu är man på väg uppåt igen.

EM med motstridiga känslor
Motsättningen var total. Samtidigt som tusentals åskådare gjorde arena-upplevelsen till en fest vart Sverige än spelade hade Annica Svensson andra, motstridiga känslor för EM-upplevelsen.
– Jag hade väldigt svårt att titta på matcher, var inte och kollade på någon live bara för att det var för jobbigt. Jag var en vecka i Barcelona, fick avbrott från fotbollen. Sedan var det bara att ta nya tag och se ljust på framtiden.

Att stanna i Tyresö var inget alternativ.
– Speltidsmässigt kände jag att det inte kommer att bli mer i Tyresö, med tanke på att jag visste att det var fler defensiva spelare på gång till Champions League.

Tyresös rekryteringsarbete har under några år varit omvälvande, många nyförvärv in och balans genom att låna ut spelare.
– Jag har varit tre år i Tyresö. Inför det här året tyckte vi som var i truppen att de skulle bygga på lite mer kontinuitet. Vi hade ett väldigt bra lag förra året och behövde kanske bara förstärka med ett par spelare. Från att Tyresö gick ut och sa att vi skulle köra på kontinuitet har det blivit flera nya under säsong, säger Annica Svensson.

Hon blev övertalig, ofta bortvald i konkurrenssituationen, men är inte bitter.
– Det är satsningen som klubben gör och det får man vara beredd på. Själv kände jag att hade jag varit 20 år hade jag kunnat sitta på bänken och låta bättre spelare få spela.

Åtta serieomgångar senare har Annica Svensson startat sju matcher för Vittsjö. Undantaget var just Tyresömatchen där hennes utlåningsavtal hindrade medverkan.
Hon får göra mer och har dessutom mer att göra på plan.
– Framförallt så blir det ju lite mer defensivt, i Tyresö var det ju mest offensivt. Det är kul att få en-mot-en-situationerna defensivt också. Tanken från början var att jag skulle spela mittback och jag gjorde det i de två första matcherna, sedan har vi fått tillbaka ”Iffie” (Ifeoma Dieke) och Mandy (van den Berg) som var skadade och jag har blivit utflyttad på högerkanten.

Med bara två matcher kvar av säsongen har de comebackande spelarna gett drivkraft till hela laget.
– Man brukar känna sig ganska mätt i det här läget men nu kunde det gärna ha fått komma någon match till. Så känner nog de flesta, energin har kommit när vi fått tillbaka spelare.

Efterlängtat derby
Kristianstad väntar på söndag och Annica Svensson kan också använda derbykänslorna för att motivera sig, i Tyresö fanns inga lokalkonkurrenter att sporras mot i våras.
– Det har jag saknat lite, att spela mot rivalerna från närområdet gör det alltid lite roligare, säger hon.
Alltifrån sjunde till tionde plats ligger inom rimlighetens gräns för Vittsjö, just nu nia med samma poäng och två mål sämre än Kristianstad.
– Kristianstad är alltid tuffa att möta, välorganiserade och det blir säkert mycket kamp.

Andra funderingar handlar om var Annica Svensson hamnar nästa säsong. De diskussionerna tar hon först med Tyresö där hon efter utlåningen genomfört första året i ett kontrakt på ett plus ett år.
Flyttlasset tillbaka till Stockholm går efter sista seriematchen men Annica Svensson har inte lämnat huvudstadslivet helt under hösten.
– Jag har pendlat mellan Stockholm och Vittsjö, har haft mitt jobb som sjukgymnast på Bosön en dag i veckan. Jag började i december som egen företagare och kände att jag behövde ha det kvar för att komma igång med verksamheten. Träning med Tyresö en eller två dagar i veckan och resten med Vittsjö, det fungerar jättebra.

Med tanke på den civila karriären, hur säker är du på att du kommer att fortsätta med fotbollen?
– Ganska säker, det känns som 99 procent att jag fortsätter att satsa ett år och kanske två till.

Och procentsiffran har blivit högre sedan du kom till Vittsjö?
– Det måste jag säga. Om jag hade varit kvar i Tyresö resten av säsongen hade jag funderat lite mer på att lägga skorna på hyllan även om jag inte hade slutat för det. Men i Vittsjö har jag fått lite perspektiv och glädjen är tillbaka, säger Annica Svensson.