Jenny Olsson - mitt i Champions League-dramatiken

Jenny Olsson - mitt i Champions League-dramatiken

En spelare i en klubb i Damallsvenskan väljer normalt sett inte den danska ligan som nästa steg i karriären. För en ratad spelare i en klubb i Damallsvenskan kan det däremot vara mer än utvecklande.

- Jag tänkte mest att det skulle vara kul att spela fotboll igen, säger Jenny Olsson.

Barcelona i förra veckan. Ett stenkast från Camp Nou spelar Jenny Olsson CL-match med Bröndby. De tekniska, spanska spelarna står för bollinnehavet, pressar rejält i andra halvlek men Olsson håller nollan via ett flertal ypperliga räddningar.
- Den ena var ett skott utifrån som jag tippade över ribban. Sedan hade de ett läge från kanten där jag fick bollen utanför stolpen, det var väl de farligaste chanserna de hade.

Slutresultatet 0-0 gav inte bara hopp inför returen för Bröndby, målvakten fick internationell uppmärksamhet för sin insats.

Framgång för en spelare som behövde lyftas upp. Jenny Olsson har bara varit i Bröndby i en och en halv månad, spelade senast i Jitex men bröt kontraktet där i somras efter fyra säsonger.
- Jag hade inga större planer på att spela mer i höst om det inte dök upp något bra alternativ. Under sju-åtta veckor i somras gjorde jag inte så mycket inte fotbollsmässigt i alla fall, innan Bröndby hörde av sig efter EM.

Varför lämnade du Jitex?
- Jag tappade väl glädjen lite, tyckte inte att det var så roligt att gå dit längre. Vi bytte tränare och jag fick noll speltid, så kan man väl summera det.

Att kämpa för att bli ordinarie var 28-åringen van vid sedan tidigare. I sin första elitklubb, Malmö FF hade hon Caroline Jönsson att se och lära av, i Linköping fick hon plats i Hedvig Lindahls skugga.

Situationen i Jitex var ändå en annan. Förr eller senare kommer punkten där bänkplatsen upphör att vara utvecklande.
- Inte när man blir lite äldre. Den största anledningen till att jag bestämde mig för att flytta var för lite speltid, säger Jenny Olsson.

Bröndby behövde ny keeper sedan Stine Lykke Petersen dragit till Duisburg och Olsson blev förstamålvakt direkt.
- Det i sig gör att man höjer sig, det är roligt och man vill göra det lilla extra. Inte bara för att man har förtroende att spela, jag känner att jag har höjt mig också. Det är stor skillnad, så dålig som jag kände mig i Jitex sista halvåret där jag inte hade något riktigt att kämpa för. Jag visste ju att mina chanser att få spela var så små.

Fokus på Champions League
I Bröndby, strax utanför Köpenhamn, har hon flera danska landslagsspelare framför sig. Laget är inne i en generationsväxling men behåller sin plats som en av två dominanter i serien. Fortuna Hjörring har klivit om i tabellen, det hindrar inte den internationella satsningen.
- Det alla fokuserar mest på är att ta sig en bit i Champions League.

Lottningen fram till kvartsfinal ser inte omöjlig ut, men först ska Barcelona besegras. Jenny Olsson hoppas förstås upprepa insatsen från senast.
- Jag tyckte att den förra matchen var jämn, det blir nog ungefär liknande på onsdag. Det är viktigt att hålla nollan och ännu viktigare att göra första målet.

Returen spelas på stora Bröndby Stadion, ett stenkast från planen där laget normala fall spelar sina seriematcher.

Dit pendlar Jenny Olsson nästan varje dag. Bostaden finns i Malmö, ännu har hon inte hittat någon fast punkt med sitt nya lag.
- Jag ser det som en möjlighet att spela någon annanstans. Sen kanske jag känner mig nöjd efter det här. Jag har mitt liv i Göteborg efter att ha bott där några år, men en tanke är att fullfölja säsongen här.

Till att börja med har målvakten lite mer tid på sig att göra intryck. Den danska ligan gör vinteruppehåll mellan december och mars.

Kommer karriären ta fart för dig igen i Bröndby?
- Det vet man aldrig, kul att det har gått bra iallafall. Kontraktet är året ut, sedan får vi se vad som händer, säger Jenny Olsson.