Jessica Samuelsson - årets fynd i blågult

Jessica Samuelsson - årets fynd i blågult

I början av 2013 var Jessica Samuelsson en överraskning i truppen. Sedan kom genombrottet där Linköpings-spelaren tog steget till att bli en given kandidat till en startplats. Högerbacken är en av dem som gått allra längst under landslagsåret.

Bosön under de kalla månaderna i vintras. Pia Sundhage börjar året med ett par samlingar, håller truppen bred. En av kallelserna nådde Jessica Samuelsson, som då stod med en landskamp på meritlistan och upplevde ett mellanår 2012.
- Jag hade inte så mycket att jämföra med, men det var mycket intresse, säger hon om sina första intryck av det nya landslaget.

I januari och februari var EM fortfarande avlägset, men det var ett mål som inte kunde gå många förbi.
- Media skrev mycket om EM som skulle komma, och det var väldigt uppmärksammat med Pia. Hon är en stor profil som fick ganska mycket påtryckning. Vi i truppen var positiva till en ny förbundskapten.

Hur upplevde du Pias ledarstil där i början?
- Det är bra att hon är rak, kommer med kritik. Jag gillar den stilen. Hon har mycket passion och kan skifta mellan humor och allvar.

Första steget - med till Algarve
När truppen till årets första tävlingsmatcher Algarve Cup skulle tas ut hamnade Jessica Samuelsson i fokus. Inte så konstigt, i Samuelssons hemstad Norrköping stod Sundhage i ett köpcentrum och fick flera frågor om den lokala spelaren.
- I början, på det första lägret, tyckte jag hon slog bort lite väl mycket bollar. Sedan har hon fått nya chanser och senast hajade vi till över hur bra passningsspel hon hade.

Förbundskaptenens ord landade väl hos försvararen. Hennes väg till utveckling har länge varit att förbättra de offensiva kvaliteterna.
- Det var bara att ta det med sig, jag vet själv om det. I träningssituation jobbar jag för att bli mer bekväm med boll, tänker på mottagningar och nedtagningar. Fokus är mer på uppspelsdelen och precision i inläggen.

Pia Sundhages utspel var inte bara tomma ord. I mars åkte Jessica Samuelsson med landslaget till Portugal. En resa som hon också gjorde förra året. Då var det se och lära, nu testades hon direkt med 90 minuter i öppningsmatchen mot Kina.

Och Sundhage hade ytterligare en överraskning på lut, placerade 21-åringen till höger i backlinjen. Ett val som hon hanterade med jämnmod. Omskolningen var långt ifrån så omvälvande som när tidigare LFC-kollegan Nilla Fischer flyttades ner från mittfält till mittback.
- Jag har alltid spelat högerback i ungdomslandslagen. Sen är jag ytterligare lite bekväm med högerfoten, jag spelade till vänster mina första år i Linköping, säger
Jessica Samuelsson som tog med sig positionsvalet tillbaka till klubblaget.
- Det här året har jag mest spelat högerback.

I Algarve Cup vaknade hennes EM-dröm på allvar. Fler förberedande landskamper under våren gav en positiv känsla.
- Jag kände mig mer trygg men var mest koncentrerad på klubblaget. Jag ville visa upp mig i matcherna för att få chansen till EM och ge allt för att få spelminuter.

Starka EM-minnen
Turneringen på hemmaplan är en historia som förtjänar att berättas för sig. Tre månader efter folkfesten är minnena fortfarande starka.
- Det största minnet är hur himla bra lagsammanhållning vi hade. Sen är det så klart tungt att vi åkte ur men jag tar med mig mycket, vi kunde ha varit i final och är på gång mot VM.

Två kvalmatcher, Bosnien borta och Färöarna i Göteborg avslutar landslagsåret. Två motståndare som befinner sig en bit ifrån mästerskapskaliber ger goda chanser för Jessica Samuelsson att bli mer delaktig i attackspelet.
- Min starka sida är mer det defensiva, där är jag lite tryggare en mot en. Förhoppningsvis är Sverige det spelförande laget och jag kan självklart förbättra passningsspelet, säger hon och tänker efter:

- Jag vill ju bli bekvämare med boll men behöver också mer matcher i kroppen för att få en jämnare nivå. Bli lite mer erfaren i allmänhet.

Om landslagsåret ska summeras någon vecka i förtid kommer Jessica Samuelsson inte undan att nämnas. Mycket har hänt i den blågula tröjan för hennes del under 2013.
- I början av året var jag inte alls given, ville bara ta en plats i truppen och bli uttagen till EM. Allt har varit en stor upplevelse, jag fick starta alla matcher utom en i EM. Det är helt otroligt, jag känner verkligen att jag har tagit mig ett snäpp vidare.

Foto: Carl Sandin/Joel Marklund; Bildbyrån