Anita Asante från Göteborg till Malmö

Den engelska landslagsmittfältaren Anita Asante byter klubb i Damallsvenskan och är LdB FC Malmös första nya namn inför 2014. En etablerad spelare med internationell erfarenhet, det passade de svenska mästarnas kravbild.

- De låg på, ville verkligen ha mig hit, säger hon till damfotboll.com.

Ett 60-tal landskamper, Champions League-guld med Arsenal och proffstillvaro både i USA och Sverige. De tunga meriterna får LdB FC till laget, på tvåårskontrakt från första januari, kanaliserat i en och samma fotbollsspelare,

Anita Asante, 28 har därtill ett antal egenskaper som är gynnande på en fotbollsplan.
- Jag har fortfarande en tävlingsådra. Jag vill verkligen bevisa att jag är värd en plats i laget.

Att göra sig gällande i ett lag som hållit en hög nivå en hel säsong blir en utmaning till och med för en rutinerad hårdjobbare. Anita Asante hoppas att hennes spelstil ska ge Malmö ännu mer stabilitet.
- Jag är lugn och sansad, det kan påverka laget. Dessutom kan jag spela i två olika positioner, innerback och centralt på mittfältet.

Efter två säsonger med Kopparbergs/Göteborg FC känner hon till svenska förhållanden. Med det sagt var första året, 2012 mycket bättre än det nuvarande för Anita Asante.

England försvann ur EM efter gruppspelet, ligalaget har gått ner sig under hösten och på presskonferensen i Malmö har hon själv foten i förband, missade de sista seriematcherna med en stressfraktur.
- Alla får uppleva tillfällen när det går upp och ner under karriären. Det gäller bara att kunna lära sig någonting av det och ta sig igenom, man vill inte uppleva besvikelsen igen.

Hur långt har du kommit i rehabiliteringen?
- Jag har inte haft några problem efter operationen, målet är att vara tillbaka under försäsongen, i januari.

LdB FC Malmö har på sistone förlängt många kontrakt med nyckelspelare. En högklassig defensiv mittfältare på det gör att satsningen håller stilen framöver.
- Jag är förhållandevis nöjd med hur truppen ser ut just nu. Vi håller på med kontraktsförlängning med Manon Melis, jag har intrycket att vi kommit relativt långt där, säger tränaren Jonas Eidevall.

Vilka spelartyper vill ni mer ha in?
- De som kan gå in direkt i startelvan och tillför laget en dimension för att slåss i toppen av Europa. Men vi kommer inte att bara hitta spelare som är så pass rutinerade och erfarna, vi måste ha in spelare som har potential med lite tid också.

Jonas Eidevall beskrev sig själv som "over the moon" när han presenterade nyförvärvet. Anita Asante har funnits på önskelistan länge.
- När vi hittar en spelartyp som är nummer ett på listan och löser det blir man glad. Hon har en av de absolut bästa passningsfötterna i Damallsvenskan, både tekniskt och med tanke på spelförståelsen, säger han.

Martin 2013-10-25 16:36

En bra värvning för Malmö/Rosengård men man undrar ju spontant vem det är hon ska peta på det nuvarande mittfältet. Såväl Sara Björk som Katrin Schmidt har ju varit fantastiskt bra och även om Asante har en hög högsta nivå känns hon för mig inte starkare än någon av de två. Alternativet blir att hon spelar mittback men då blir det ju på bekostnad av någon av Malmös fåtal svenska spelare i startelvan vilket inte känns särskilt smart heller.

Blytungt för Göteborg men samtidigt hade det väl varit 'klart' rätt länge att Asante inte skulle bli kvar i klubben.

Rainer Fussgänger 2013-10-25 18:18

Hon blir en av seriens bästa mittbackar, va så säkra. Och hon petar ingen.

Martin 2013-10-26 00:50

Så då får Levenstad eller Ilestedt lämna klubben eller ? Annars blir väl nån av de två petade till förmån för Asante. Inte för att det behöver vara fel, just mittförsvaret är väl den enda punkt Malmö/Rosengård är lite 'svagare' och stärker man upp där så kommer man bli mycket svårslagna.