Färöarna nästa test för nya spelsystemet

Som en oslipad, trubbig diamant. Så framstod enligt rapporterna, det första försöket med 4-1-3-2 för svensk del. Landslaget har tagit med sig arbetsbördan och utvecklingsmöjligheterna till matchen mot Färöarna.
Det nya spelsystemet, ja det har lite oklarheter men det ska vi ändra på till Färöarna, säger Olivia Schough. Foto: Bildbyrån

–Det nya spelsystemet, ja det har lite oklarheter men det ska vi ändra på till Färöarna, säger Olivia Schough.

Avslutningen av Polenmatchen och den första timmen mot Bosnien. Mer test i skarpt läge än så har det inte blivit för blågults nya matematik än så länge. Väldigt få såg det praktiska utförandet i helgen men av uddamålssegern och ännu mer anfallaren Olivia Schoughs ord att döma var det ingen succé.
– Det var trångt och jävligt, spel på en planhalva och väldigt svårt att hitta fram till mål, säger hon till damfotboll.com.
– Vi kunde ha utnyttjat kanterna mer än vad vi gjorde, där finns lite att jobba på.

Högt i tak under utvärdering
På måndagkvällen hölls ett utvärderingsmöte där spelarna fick komma till tals om plus och minus med spelsystemet utifrån insatsen mot Bosnien.
Några timmar tidigare använde flera av dem ungefär samma ord som Schough, Sverige var överdrivet centrerat i sin anfallsuppbyggnad.
Pia Sundhage plockar upp tråden:
- Inför Bosnien var vi klara och tydliga med hur viktigt det är att komma ner till kortsidan mot ett lag som är kompakt. Ändå väljer vi att slå inlägg från situationer och positioner som inte var tänkt. Det ska vara centralt när själva inspelet kommer, men det är själva vinkeln in, de slås på fel ställen tycker jag.

Precis som tidigare håller Sundhage i sin ledarstil fast vid en öppen diskussion och högt i tak. Hur långt man kan kommq i teoribildningen på bara några dagar kan förstås diskuteras.
–Jag tror inte på att kasta upp alla bollar i luften, vi måste välja vad vi ska prioritera i vårt anfallsspel och lösa det först och främst. Att plocka upp för mycket gör att det blir bludder och så blir det väldigt svårt att gå från ord till handling.

Men du håller med spelarna i beskrivningen att spelet blev för centralt?
– Ja, det blev relativt brett men inte tillräckligt länge, bollen fanns hos våra ytterbackar men de hade inte tillräckligt hög position när det skulle spelas in eller så hade vi inga överlappningar.

I det nya spelsystemet finns plats för ytterbackarna att avancera än mer då de inte har någon given flankspelare framför sig på mittfältet.
Sara Thunebro spelade senast i sin normala vänsterbacksposition med just den uppgiften.
– Som ytterback har jag större yta att ta ansvar över och får kliva upp, nu blev det inte så mycket försvarsspel i den matchen, det testet får komma senare.

Vad känner du för förändringen i stort?
– För mig blir det lite som att lära en gammal hund sitta, men visst finns det spännande aspekter i det nya systemet. Det gäller att ta den tid som behövs för att få det att sitta, säger Sara Thunebro.

Både kvalet och spelstrukturen leder fram till VM i Kanada 2015. Landslagsveteranen plockar inte bort någonting från sin egen horisont.
– Jag vill fortsätta spela fotboll nästa år, vad som sedan händer fram till VM är svårt att sia och säga om nu.

I blågul tröja får Sara Thunebro därmed delta i utvecklingsprojektet 4-1-3-2, nästa gång mot Färöarna på torsdag.
– Vi ska pröva igen, säger Pia Sundhage.