Onome Ebi - resenär i fotbollens tecken

Onome Ebi - resenär i fotbollens tecken

När nigerianska landslagsspelaren Onome Ebi slutligen anlände till Sunnanå för att hjälpa laget som mittback var det redan för sent. Krångel med hennes visum och arbetstillstånd i Sverige förhindrade att hon kunde komma tidigare. Nu är säsongen slut och det är inte säkert var Ebi som hon kallas av lagkamraterna kommer att spela nästa år. damfotboll.com har pratat med henne dagen innan hon reste hem till mångmiljonstaden Lagos.

Nigerianska fotbollsspelare har en tradition i Damallsvenskan. Endast i årets avslutade upplaga av serien har vi sett Sarah Michael (KIF Örebro), Faith Ikidi, Francisca Ordega (Piteå), Ogonna Chukwudi, Rita Chikwelu (Umeå) och Perpetua Nkwocha, Helen Ukaonu och slutligen Onome Ebi i Sunnanå. Åtta spelare som är mer eller mindre mycket viktiga för sina lag. Ikidi har blivit nominerad till årets back för andra gången och borde få utmärkelsen enligt undertecknad, Michael stod för årets vackraste mål i Damallsvenskan mot topplagen Tyresö och Malmö medan Chikwelu bär Umeås mittfält tillsammans med Hanna Folkesson.

Även Onome Ebi är en fysisk stark spelare, 179 cm lång och mycket bra med huvudet. – Jag började spela fotboll med pojkar, berättar hon och detta skiljer sig inte alls från det jag fått höra från spelare från alla världsdelar.

- Men sedan spelade jag ganska tidigt i den nigerianska ligan för damer. Jag spelade nog på en hel del positioner, var även forward på grund av min längd och för att jag är bra på nickar.

Nigeria har länge varit dominant på den afrikanska kontinenten och spelat alla sex VM-turneringar sedan det började med dam-VM 1991. Hälften av dessa har Onome Ebi varit med i truppen, 2003 i USA, 2007 i Kina och 2011 i Tyskland. 2010 vann hon det afrikanska mästarskapet med Super Falcons som laget kallas på hemmaplan.
Efter att hon hade spelat ett antal år i den nigerianska ligan flyttade Onome Ebi till Turkiet. Kanske inte än ett land som man förväntar sig att utländska toppspelare spelar. Det blev dock några år för Atasehir Belediyesi och efter sin första sejour i Sverige som förde henne först till Piteå och sedan till Djurgården hamnade Ebi åter igen i Turkiet.

- Det är klart att nivån i fotbollen är helt annorlunda i Sverige. Men jag har verkligen njutit av min tid i Turkiet. Jag kunde fokussera helt på fotbollen, det var varmt hela tiden och det var även hyfsat bra betald.

Onome Ebi vann ligaguld med Belediyesi, var lagets kapten och fick även spela Champions League. I den turkiska seriefinalen 2012 flyttades hon upp från mittbackspositionen till vänsterytter och gjorde tre mål i en ensidig match som slutade 7:1.

Sedan kom erbjudandet att flytta igen till Sverige och Skellefteå för att hjälpa Sunnanå vara kvar i Damallsvenskan. Byråkratin ställde dock till det och det dröjde många veckor och förlorade matcher innan Ebi kunde spela.

- Jag behövde ett ombyte och jag var glad att jag fick det, berättade Onome (vilket för övrigt betyder ’mitt eget’ i språken hausa och urhobo) före flytten till Sverige.

- Jag hade alltid velat spela med Pepe (Nkwocha) i samma klubb, eftersom hon är en sådan inspirationskälla i landslaget.

När hon slutligen fick spela resten av säsongen för Sunnanå såg försvaret stabilare ut inte minst tack vare hennes redan nämnda styrka i luften och i en-mot-en situationer.

- Jag ger ju alltid mitt bästa, det är bara så jag jobbar på plan, säger hon.

Kontraktet med Sunnanå sträckte sig endast över tre månader och var hon kommer att spela nästa år, vet 30-åringen inte än.

- Vi får se helt enkelt och jag är öppen för förslag. Än har jag inte bestämt vad ja kommer att göra, avslutar hon.

Det är dags att packa för resan till Lagos.

- Där kommer jag att vila och ta det lite lugnare, berättar hon och när jag undrar hur lugnt det kan vara i en stad som ända har uppskattningsvis nästan 18 miljoner invånare, skrattar hon lite och säger: - Om du klarar dig i Lagos kan du klara dig i stort sett överallt.

Och detta har ju fotbollsresenären Onome Ebi givit prov på.

Bilden på Onome Ebi togs av Annika Kukkonen.