En viktig kugge i Göteborg

En viktig kugge i Göteborg

Kopparbergs/Göteborg FC:s Marlene Sjöberg är en riktig trotjänare som varit klubben trogen sedan 2003. Med sina 264 damallsvenska matcher tillhör hon de mest rutinerade. Visste du också att hon spelat 5 A-landskamper och att hon har något mycket speciellt gemensamt med Marta? Inte många som vet, fortsätt läsa så avslöjar vi det i denna intervju.

Marlenes fotbollskarriär inleddes i Lerums IS. Därefter spelade hon i Jitex 1998-1999, innan hon gick över till Kopparbergs/Landvetter 2000-2001, som är gamla Kopparbergs/Göteborg.
Första tiden efter flytten till Göteborg från Landvetter var allt lite rörigt minns Marlene.
– Första året fick vi träna lite överallt. Vi hade ingen arena att vara på, och vi fick pendla. Andra året var dock mycket bättre, när vi kunde vara på Valhalla IP.

Efter åren där blev det en säsong i Umeå med SM-guld och Champions League-final innan det bar tillbaka till Kopparbergs/Göteborg 2003, där hon sedan stannat.
Skillnaden mellan Damallsvenskan nu och när hon började säger hon är stor.
– När jag började tjänade man inga pengar alls. Nu är det mycket bättre, och nu tränar vi även på förmiddagarna, tidigare var det endast kvällsträningar. I vårt lag är det heller ingen som arbetar heltid, så nu kan man lägga mycket mer kraft och energi på fotbollen. Kollektivavtalet är en bra sak också. Även om jag alltid känt mig trygg i Kopparbergs/Göteborg. Skulle jag bli skadad vet jag att jag inte skulle stå helt utan pengar även utan kollektivavtalet. Självklart är dock kollektivavtalet en jättebra säkerhet för alla, understryker Marlene.
–Innan kunde man också spela på vilken position som helst, bara man var en duktig spelare. Det går inte längre. Det är också betydligt mer fys- och styrketräning numera.

Hon har fått uppleva cup-guld och spel i Champions League i Göteborg. Årets säsong var dock en av de mindre bra.
– Det gick bra för oss fram till de sista sju matcherna i serien. Det var en tung avslutning på säsongen. Jag hade hoppats på en placering högre upp. Som spelare kan man heller inte vara helt nöjd med säsongen om det inte gått som man vill för laget, det hänger ihop mycket.

Inför nästa säsong blir det ett tränarbyte för Göteborg, då Torbjörn Nilsson lämnar och Stefan Rehn tar över.
– En era tar slut när Torbjörn lämnar, känns det som. Det känns lite annorlunda. Han har ändå tagit oss från att vara ett mittenlag till att bli ett lag i toppen. Att få höra en ny röst är dock roligt. Det verkar också som att klubben vill satsa ordentligt nästa säsong. Jag hoppas på att vi får ett bra lag.
Det kommer bli stor omsättning på spelare nu, enligt Marlene. Målsättningen är dock att fortsätta vara ett topplag.

Utöver spel i Göteborg och Damallsvenskan arbetar hon som it-konsult på ett företag, och när vi avslutat intervjun ska hon plugga på ett nytt it-system som hon måste lära sig.
– Jag har en bra deal med mitt företag, där jag kan kombinera fotbollen och jobbet. Vi har haft det avtaleti några år nu. Det är skönt att kunna tänka på något annat förutom fotbollen.

När det gäller Kopparbergs/Göteborgs halvdana publiksiffror tror hon att de beror på det stora idrottsutbudet i staden.
– Det blir lätt så i en större stad. Vi är inte det enda laget här som haft lite sämre publiksiffror, det gäller även Frölunda i SHL till exempel.

Utöver att kunna fortsätta kombinera sitt arbete vid sidan av och fotbollen hoppas Marlene få vinna ett SM-guld med Kopparbergs/Göteborg.
– . Vi vann guld när jag var i Umeå, men det vore coolt att få uppleva detsamma i Göteborg. Det är en av anledningarna till att jag fortsätter spela. De roligaste saker jag fått uppleva är annars guldet i Svenska cupen förra året och spel i Champions League. Jag fick sätta en straff i cu-finalen och vi vinner mot Tyresö. Spel i Champions League var också en rolig upplevelse, med två kvartsfinaler. Att åka ut mot Arsenal var dock extremt tufft. De gick vidare på en felaktig straff. Det är den förlusten som slagit hårdast mot mig.
– EM-guldet med U-19 var också väldigt roligt, även om det är ett tag sen nu. Det är dock coolt att ha fått uppleva.

Eftermälena säger att Marlene hade en särskilt stor betydelse i den sista avgörande matchen.

Litet kuriosa om Marlene är att hon är född i Brasilien och har ett brasilianskt pass.
– Min pappa fick jobb i Curitiba och vi flyttade dit. Vi var inte kvar där så länge utan flyttade till Sverige efter två och ett halvt år. Jag åkte tillbaks dit i ett halvår och lärde mig portugisiska när jag gjorde mitt examensarbete. Min portugisiska är mittemellan skulle jag säga, jag klarar mig bra om jag åker runt och reser.