Upp till bevis för världsmålvakt Thora

En samtrimmad backlinje och en världsmålvakt längst bak. LdB FC Malmö har defensiva kvaliteter, hur långt det räcker mot Europatoppen kommer VfL Wolfsburg att testa.

- Damallsvenskan är en av världens bästa ligor. Om vårt försvar håller här har vi alla möjligheter att hålla i Champions League, säger Thora Helgadottir.

Lilleström var en munsbit senast på Malmö Stadion. Nu väntar Wolfsburg med en helt annan säkerhet i att producera - alltifrån hemstadens bilfabriker till fotbollslagets förmåga att göra mål.

LdBs målvakt ser fram emot utmaningen.
- Vi känner oss redo, har spelat bra nästan alla matcher efter uppehållet, säger hon.

Självförtroendet kunde inte vara bättre hos de svenska mästarna efter höstens framgångståg. Matcher som förstås sitter i benen men än mer fått laget att tro på sig själva.
- Det är bättre för oss att möta Wolfsburg nu än i mars. Nu har vi inga ursäkter, kanske är vi lite trötta men det hjälper också att vi inser vilket bra lag vi är. Det är fortfarande roligt att gå till träningen fast vi har varit samman i tio månader.

Fotbollsåret har nästan gått i ett för den isländska keepern. Seriematcher, landslagsfotboll och under vintermånaderna mellan säsongerna spelade Thora Helgadottir för Sydney i den australiensiska ligan.
- Jag var inte så bra på fotbollsplanen, mentalt trött efter förra säsongen. Det vände när jag kom hem men det tog lite tid att komma tillbaka.

Alldeles i början av säsongen hann Malmö inte samla sig spelmässigt eller taktiskt för att matcha Lyon. Motståndet var vasst och effektivt.
- Kul att möta så bra lag, men det var konstiga matcher. Man gick in på rummet efter bortamatchen och tänkte: hände det verkligen. Skillnaden kändes inte så stor men de gjorde mål på alla sina chanser, säger Thora Helgadottir som fick vittja nätet fem gånger i första kvartsfinalen på bortaplan.

Ingen rolig uppgift för en målvakt.
- Man kände sig helt besegrad, släppte in fem mål på sex skott.

Lyon tog sig till vidare till Champions League-finalen där Wolfsburg var för starka.
- De vann Champions League med en oerhört bra organisation, de hade verkligen studerat Lyon. Bra struktur, organisation och tydliga roller. Man slår aldrig tyska lag lätt, säger Thora Helgadottir.

Nästa möte med en regerande mästare väntar. Malmö vill göra det smått omöjliga möjligt och bör isåfall börja med att utnyttja hemmafördelen i den första matchen.
- Ett bra resultat hemma är viktigt, det är kritiskt att hålla nollan, säger Thora Helgadottir.

Om hon stänger igen också mot Wolfsburg är det en verklig bragd.

Det tyska storlaget gör mål på allt och alla internationellt, 24 stycken under mästaråret i Champions League och samtliga målskyttar bakom de fullträffarna finns kvar i truppen.

Spelarnamn och anfallsmönster som Thora Helgadottir tar till sig med videoklipp och närmar sig med lugn.
- För mig funkar det bäst att inte fokusera så mycket på andra, jag gillar att vila mentalt mellan träningarna, säger hon.

Vilka känslor har du inför matchen?
- Vi har bra självförtroende men vi vet att de är starkare på pappret. Vi har respekt för dem men det betyder inte att vi ska ge oss.