Årets Tränare Jonas Eidevall - ”Silver får man, guld tar man”!

Årets Tränare Jonas Eidevall - ”Silver får man, guld tar man”!

Jonas Eidevall kom till LdB FC Malmö inför årets säsong då laget, trots stjärnspelare som Ramona Bachmann, Manon Melis och Anja Mittag, var nederlagstippat. Inte så att någon trodde at 2012 års tvåa i Damallsvenskan riskerade att åka ut, men få trodde att Ldb FC skulle snuva storfavoriten Tyresö på SM-guldet. Skånelaget skulle komma att motbevisa alla som tvivlat.

När Damallsvenskan summerades hade LdB FC Malmö defilerat hem sitt tredje SM-guld på fyra år. Tyresö FF var inte ens nära. Som ledare för laget stod Damallsvenskans yngste tränare – Jonas Eidevall. Vi börjar där, med Eidevalls och inte LdB FC Malmös utveckling under säsongen.
– Jag tror att jag har blivit lugnare. Tidigare har jag känt mig alldeles för pressad av jakten på resultat, vilket påverkade spelet. Det kände jag i början av denna säsongen också, säger Eidevall och skrattar lite där vi står i den skånska höstkylan.

LdB FCs utveckling har varit tydlig för alla som följt Damallsvenskan 2013. Laget började serien lite trevande men avslutade magnifikt med endast två tappade poäng under höstsäsongen. Det var efter att guldet hade säkrats.
– Vi vann för att vi spelade många bra matcher som lag. Vi hade ett bra eget anfallsspel och ett väldigt uppoffrande eget försvarsspel där vi löpte mycket för varandra. Det gjorde att vi blev svåra att göra mål på samtidigt som vi klarade av att göra mål framåt. Trots att många lag parkerade bussen i princip framför eget mål så klarade vi av att göra mål tack vara ett eget passningsspel, förklarar Eidevall.

Det hade kunnat gå åt pipan
Det blev poängtapp mot Piteå och KIF Örebro. LdB FC fick kritik för sitt försvarsspel och såg Tyresö dra ifrån med några poäng. Just före EM-uppehållet var det få som trodde på LdB FC Malmö som slutsegrare i serien. Tyresö gjorde 0-2 på laget som inte förlorat hemma i Malmö på flera år – utom mot just Tyresö. Där och då, när Marta skickade in 2-0 till bortalaget kom vändningen enligt Eidevall.
– Då kände jag spontant; nu ska det bli intressant att se hur spelarna tar det här. Hänger vi med huvudena nu, då tappar vi säsongen. Kör vi på och fortsätter tro på det, då kan det bli riktigt, riktigt bra.
– Att se deras kroppsspråk efter att vi släppte in det målet gjorde mig rätt så övertygad att vi kommer bli tuffa att ta guldet, för det var ingen som hängde med huvudet. Som tränare blir man stolt då, säger Eidevall och ler stort precis som han gjorde under större delen av kvällen på Fotbollsgalan. Det här var nämligen då han belönades med en boll i glas som ett kvitto på att han är Årets tränare på damsidan. Han berättar att målet redan när han tog jobbet var SM-guld, första året som huvudtränare i landets högsta serie.

”Silver får man, guld tar man”, sade Eidevall på den damallsvenska upptaktsträffen. Ribban var satt. LdB FC Malmö skulle vinna. Men det fanns en anledning till att Eidevall valde de orden så tidigt på säsongen.
– Före säsongstarten kände jag att det var viktigt att jag tror på det här, vågar sticka ut hakan och säga att vi ska vinna. Det var en medveten strategi för att visa att jag var beredd att ta smällen om den kom men också kämpa för det. Jag vill visa att; vi ska kämpa, vi ska spela och vi ska göra det tillsammans, men ni spelare behöver inte känna att det är ni som står i främsta ledet om vi inte skulle spela bra. Då har jag tagit smällen för dem innan, berättar förklarar Eidevall när vi frågar om den attityd och skarphet han visade upp redan innan säsongen kickade igång.

'Flera medieutspel
Det skulle komma att fortsätta. Ofta stod han och log i tv-intervjuer både före , under och efter matcher. Något som inte är speciellt typiskt för fotbollstränare. De flesta har nog tagit del av något av Eidevalls många medieutspel under säsongen. Han har kallat Tyresö för globetrotters, påstått sig inte veta vem Linköpings-chefen Anders Mäki är och dessutom har han pikat undertecknad i en direktsänd tv-intervju.
– Jag är en sådan som har väldigt höga krav på allt runt omkring mig, på laget också. Och när saker inte lever upp till den normen så säger jag hellre vad jag tycker än är tyst. Det handlar inte om att säga det till massmedia. Sen ibland när det blir uppblåst, jag tror bara det handlar om att jag har höga krav. Det finns så mycket potential både att göra LdB FC bra men också göra Damallsvenskan som liga bra, understryker Eidevall.

Missnöjet mot hans utspel har vädrats i sociala medier och bloggar. Men Eidevall rycket på axlarna åt det. Den kritiken bekommer honom inte.
– Jag är inte rädd för att få smällen, jag jobbar mina 70 timmar i veckan och sen om folk tycker att jag är en idiot eller skulle tycka att det är roligt att jag misslyckas… Ja, då får de tycka det. Det enda som är viktigt för mig är att jag kan säga att ”jag har gjort allt jag kunnat för att göra det här laget så bra som möjligt”.

Eidevall är inte rädd för att säga fel saker, att uppfattas på ett visst sätt. Han tänker inte vara tyst bara för att någon kan ta illa upp och för att det är bekvämt när alla gillar dig. Han tror på det han gör och ställer krav på sin omgivning.
– Det som binder oss samman som grupp är att vi vill vinna titlar. Det kommer ibland innebära att vi är tuffa mot varandra och ibland innebär det att vi har roligt. Det är nog inte så vanligt att man gör det – man vill hålla med alla för att man är rädd att få smällen. Vi är i den här klubben för att vi ska leverera.

Följde sin plan
Eidevall är både stolt och glad över SM-guldet som smakar extra gott för att han aldrig övergav sin idé, sin plan. Han hade kunnat göra det, men valde en annan väg.
– Jag kände att jag stod vid ett vägskäl efter matchen mot KIF Örebro. Då hade jag kunnat köra säkert, välja lösningar som varit bekväma för media och styrelse – för att kunna ha ryggen fri. Eller kunde jag säga att jag tror på laget/vår spelidé, jag bryr mig inte om ifall vi förlorar fyra matcher till – jag ska genomföra det här så långt det går. För mig var det viktigt, det var ett viktigt beslut.
– Det är så klart bättre nu med SM-guld som facit, men vi hade kunnat torska tre matcher och så hade jag inte stått här utan fått köra med nästa klubb, konstaterar han.
Men Eidevalls arbete lönade sig. LdB FC Malmö återerövrade Kronprinsessan Victorias pokal och går in i nästa säsong som Svenska mästare. Nu har LdB FC en hel försäsong att utveckla de saker som krävs för att nå nya höjder.
– Man ska inte lura sig av att vi vann SM-guld och tro att vi står på toppen av berget. Det gör vi inte. Vi är inte ens halvvägs uppe. Det finns så mycket potential i truppen och i klubben, vi ska vända på varje sten till nästa säsong också för att fortsätta klättra, säger Eidevall och vi låter de orden sätta punkt denna gång. Men någonting säger oss att vi kommer att få höra mer från Malmö och Eidevall ganska snart.