Rebecca Smith: Före detta Sunnanå-spelaren som fick toppjobb hos FIFA

Rebecca Smith: Före detta Sunnanå-spelaren som fick toppjobb hos FIFA

Det är ovanligt att en damspelare som lägger skorna på hyllan och får jobb hos fotbollens världsförbund FIFA, ett karriärsprång som söker sin like. Rebecca Smith var i tre år back i Sunnanå.

Rebecca är 32 år, hennes senaste klubb var VfL Wolfsburg som hon lämnade i somras efter ett mycket framgångsrikt år krönt med finalsegern i UEFA Women´s Champions League. Flyttlasset gick till Zürich där Rebecca nu arbetar i FIFAs högkvarter. Hennes titel är manager på avdelningen för damfotboll där hon är chefen Tatiana Haennis närmaste medarbetare.
Tatiana Haenni, själv tidigare back i Schweiz´ damlandslag, är glad över förstärkningen.
– Vi har fått en kraft med både engagemang och kompetens. Det är roligt att röda mattan lagts ut för Rebecca som en förebild för att damfotbollen behöver egna strukturer med egna experter.

Yrke-fotbollsspelare
Bytet av sida verkar som klippt och skuret för globetrottern från Nya Zeeland som bott i Los Angeles, och har spelat i England, Sverige och Tyskland som proffs.
Rebecca har läst ekonomi och handel och är överlycklig för sitt nya jobb där hon nu hunnit bli varm i kläderna efter några månader.
– Det är som en dröm att man kan ha fotboll som jobb även efter den aktiva tiden som spelare och dessutom på ett så prominent ställe som FIFA, säger Rebecca.
Hon fann annonsen på internet, skickade in sitt CV och fick komma på intervju i Zürich.

Rebeccas viktigaste arbetsuppgifter blir nu organisation av FIFA:s mästerskap på dam- och flicksidan, närmast F17-VM i Costa Rica nästa år. Sedan kommer U20-VM och dam-VM i Kanada. För att sätta sig in i ämnet var hon med vid P17-VM i Förenade Arabemiraten före en tid sedan.

Knäskada satte stopp
Under sina fyra och ett halvt år i VfL Wolfsburg var Rebecca en av lagets slitvargar och även vice lagkapten. Sista säsongen satt hon mest på bänken på grund av en knäskada. Den tvingade henne att avsluta spelarkarriären. För tränare Ralf Kellerman var det ett betydande avbräck, eftersom han uppskattade Rebeccas sympatiska sätt och ledaregenskaper.
Rebecca återvänder till sin tid i Sunnanå:
– Det var kanske min bästa, i alla fall den viktigaste för mig. Jag älskar den svenska mentaliteten, människorna och naturen. Vi hade ett en fantastisk gemenskap i laget. Jag lärde mig mycket såväl om andra som om mig själv och fotboll. Vi hade ett verkligt intressant lag med bland andra Hanna Marklund och Madelaine Edlund.

2003 startade Rebecca Smith med landskamp mot Samoa. Det blev 74 matcher varav 46 som lagkapten, två VM och två OS, det sista i London. Rebecca minns särskilt matchen mot Mexiko som slutade 2-2, Nya Zeelands första poäng i VM-sammanhang (hon gjorde ett av målen) och firandet med en Haka-dans från Maori-folket som tillhör den urgamla Kiwi-kulturen.
– Jag är själv till en 32-del en maori, avslöjar Rebecca.
– Vi kämpar alltid och ger aldrig upp. Det var härligt tillhöra det gänget.
Vid årets Valais Cup i Schweiz blev Rebecca officiellt avtackad med Nya Zeelands FF officiella klubblazer där alla hennes landskamper broderats in. Det var inget lätt avsked liksom det ifrån Wolfsburg.
– Det intressanta perspektivet i mitt nya jobb hos FIFA har underlättat att ta nästa steg i livet, erkänner Rebecca.

Istället för till träningsplaner åker hon nu dagligen med den vitblåa spårvagnen nummer 6 i riktning Zürichbergs Zoo till ändhållplatsen där FIFAs huvudkontor ligger. Hennes arbetsrum ligger på andra våningen.

¬Text & Foto: Rainer Hennies