2013 gick verkligen inte på kryckor för Jenny Hjohlman

2013 gick verkligen inte på kryckor för Jenny Hjohlman

2013 blir ett år att minnas för Jenny Hjohlman. Man kan säga att det började i dur och slutade i moll, för när vi pratar med henne går hon på kryckor efter att ha ådragit sig en knäskada på ett träningsläger med damlandslaget. I övrigt har var det ett hellyckat år för Jenny.

Men Jenny Hjohlmans karriär började förstås någon annanstans, närmare bestämt i Viksjöfors IF. Nästa steg blev Edsbyns IF och det var i samma veva som Hälsinglands Fotbollförbund uppmärksammade henne och hon blev uttagen i distriktslaget. Den årskullen nådde semifinal i Cup Kommunal 2006. Den största framgången Hälsingland haft i den landsomspännande turneringen och utan tvekan gjorde Jenny ett stort intryck med sitt mogna spel redan då.

Första flytten
2007 flyttade Jenny som 17-åring till Sundsvall och spel i Norrettan. 39 mål på fem säsonger och 19 av dem under 2011 gjorde intryck på många och Damallsvenskans klubbar visade intresse. Umeå IK vann dragkampen.

2010 var Jenny med och vann EM-silver i Vitryssland med F19-landslaget. I en tidigare intervju berättade Jenny om sina framtidsdrömmar.
– Det var då under Cup Kommunal jag fattade att jag var med och konkurrerade bland det allra bästa i min åldersklass. Framgången i det slutspelet gav mig verkligen en kick och är förstås en stor anledning till att jag har en EM-silvermedalj hemma som ett bevis på en ännu större framgång och i mina framtidsdrömmar ser jag damallsvenskt spel och spel i A-landslaget som ytterligare mål att nå.

Du har redan nått de mål du satte upp då och jag antar att du redan satt upp nya?
– Hmm, jag det kan man väl säga och i dagsläget är det inga högtravande mål utan rätt och slätt att komma tillbaka och bli frisk ifrån min knäskada så fort som möjligt, svarar Jenny.

Spännande EM-år
Ja, vi började ju med knäskadan som du ådrog dig på träningslägret med landslaget i slutet november. Kan du beskriva vad som hände och hur allvarlig din skada är?
– Det hände i ett spelmoment, vi var två in i situationen, jag var först och fick en smäll mot det ben som jag hade tyngdpunkten på. Jag kände direkt att något var fel och beskedet jag fått är att bakre korsbandet är delvis av, ledbandet är skadat och att det är en spricka i menisken och att det är en sådan skada som man inte opererar utan jag kommer att rehabiliteringsträna under försäsongen och min förhoppning är väl att jag skall vara tillbaka i spel någon gång under våren.

Ett tråkigt avslut på ett annars jättespännande år för Jenny som slog sin in i den EM-trupp, som blev ett älskat lag unde turnerinen som spelades i juli denna sommar. Hur vill du själv beskriva din säsong Jenny?
– Den känns omtumlande men mycket bra. Att komma med i EM-truppen var absolut något av det roligaste jag upplevt. Allt ståhej kring matcherna med mycket publik och media, det har jag inte varit i närheten av tidigare. Men det var en bra upplevelse och det känns som om jag lärde mig mycket som man kan ha nytta av framöver. Att bara bli uttagen i landslaget är en höjdare i sig som jag gärna upplever många gånger igen.

Mot nya mål
Du har nått en plattform som spelare där din potential bevisligen är hög eftersom förbundskapten Sundhage kallar in dig till landslaget. Men sett till din kapacitet är det något som du själv känner att du måste utveckla för att ta ytterligare steg i din utveckling?
– Ja, det finns hela tiden saker att träna på. För mig känns det som jag bara är i början ännu, jag menar jag har bara spelat två säsonger i Damallsvenskan. Ifjol började en hel del fotbollstänk falla på plats och jag börjar känna mig säkrare i min speluppfattning och spelförståelse. Jag behöver absolut bli en bättre huvudspelare och på det senaste lägret fick jag ytterligare bevis efter den teknikanalys som jag gjorde. Det är bra att få se på bild vad som är skillnaden på en nick och en bra utförd nick. Jag vet vad jag ska jobba på och kanske får jag till och med lite hjälp på traven av min ofrivilliga skada, funderar Jenny.

Då får förklara dig?
– Jo, jag har fått ett träningsprogram av vår sjukgymnast. Det innehåller många övningar i styrka och bålstabilitetsträning. Jag ska också köra intervallträning med medicinboll och just det här med ökad bålstabilitet kan nog bli ett plus när jag ska lära mig hämta kraft bakifrån när jag ska nicka. Det känns som om rehabträningen kan ge mig en ny start och nya kunskaper som jag kan ta med mig framöver. Nu håller jag bara tummarna för att jag har bra läkekött för jag vill gärna vara med och spela i Damallsvenskan med Umeå redan i vår.

Jenny har spelat fotboll på heltid men har också gett sig den på att klara av en utbildning under sina år som fotbollsspelare. I höstas började hon därför läsa till civilingenjör på Umeå Universitet. Utbildningen är på fem år och just nu pluggar hon heltid. Hinner du med allt?
– När jag går skadad funkar det alldeles utmärkt, men det är något som jag tänkt på ett tag att jag måste fundera över min framtid också. Även om jag ännu inte vet hur långt fotbollskarriären kan föra mig så kan det vara bra att påbörja en utbildning medan man spelar. Det kommer ju ett liv efter fotbollen också .