2013 ett magiskt år för Petra Andersson

2013 ett magiskt år för Petra Andersson

Gör man ett bokslut över året 2013 ser man att Petra Andersson har haft ett ganska bra fotbollsår. Hon var en av AIK:s viktigaste spelare i jakten på en damallsvensk plats och i höstas kunde hon bocka av just damallsvenskan från listan. Drygt en månad senare kallade Pia Sundhage in henne till ett läger med landslaget. Vi tyckte att det var hög tid att prata med mittfältsgiganten Larsson.

I dagarna meddelade AIK att Petra Andersson skrivit på nytt kontrakt med klubben och således följer med upp i Damallsvenskan – för tredje gången. Många AIK-supportrar lär då ha knutit handen i fickan i någon form av diskret segergest. Dels för att Andersson, enligt våra källor, varit en jagad spelare de senaste veckorna och flera klubbar slagits om hennes namnteckning, dels för att hon under det senaste året i Elitettan varit lagets kanske bästa och viktigaste spelare. Undertecknad hävdar till och med att vill man slå AIK – då ska man punkta bort Petra Andersson så är hälften vunnet.
Andersson själv skakar på huvudet och skrattar lite lätt åt det påståendet.
– Det vet jag inte riktigt, men det kommer nog att bli annorlunda i Damallsvenskan – det får vi se.

Målsättningen uppfylldes
AIK:s mål i den första upplagan av Elitettan var att ta sig därifrån. Laget hörde inte hemma där och skulle visa det – snabbt och effektivt genom att knipa en av de båda topplaceringarna som gav en plats i Damallsvenskan 2014. Just precis det gjorde man. Men i sista omgången tappade AIK seriesegern.
– Satte målet att gå upp, då var det skitsamma om vi kommer etta eller tvåa. Sen är det ju så att man alltid vill vinna, så det var surt när vi tappade det i sista. Eskilstuna ska inte stå högst upp i en serie, säger Andersson med ett stort skratt men berömmer sedan det sörmländska laget.
– Det är fantastiskt konstigt, det är ju kul för dem. Jag hade inte tippat dem som etta i serien. När vi mötte dem hemma hade vi typ 25 ribbträffar och det blev ändå lika, sen torskade vi borta. De har ju två meter långa mittbackar.

Guldtankar och landslag
På tal om att vinna, Andersson påpekar att hon drömmer om att vinna ett guld med landslaget. Sedan kommer hon på sig själv. Hon var ju en viktigt del av U19-landslaget som vann EM-guld förra sommaren.
– Ett guld med ett landslag vore ju inte helt fel. Just, det har jag ju redan – med U19, det var ju ganska kul, säger Andersson och firar av ett stort leende.
– Bara det var ju sjukt mäktigt, då kan man ju tänka sig ett VM-guld med damlandslaget.
Hon känner sig som en rookie i damlandslaget, precis som hon är. Trots framgångarna med ungdomslandslaget har hon inte riktigt kommer in i det – än.
– För mig är det ganska nytt, och det tar lite tid innan man kommer in i det. Där är nytt och annorlunda så jag får åka hem och smälta det lite.
– Vad har jag för roll? Jag är väl lite försiktig, i och med att jag inte känner alla och så. Det är ju mitt första läger, så jag känner mig för och försöker komma in i det hela, säger Andersson och efter det släpper vi landslaget och lägger istället allt fokus på AIK.

Vill bryta trenden
AIK är 00-talets stora jojo-lag i Damallsvenskan och har pendlat upp och ner de senaste säsongerna. Petra Andersson debuterade i AIK-tröjan 2009 mot Linköping i Damallsvenskan och har hunnit med att åka ur och komma tillbaka till landets högsta serie två gånger om. Nu är hon lagkapten i det lag som tänker bryta trenden om att uppflyttning följs av nedflyttning och nedflyttning följs av uppflyttning.
– Det gick lite upp och ner för oss. Det gick bra i början av säsongen och sen så tappade vi några enkla poäng. Då blev det lite frustrerat i laget när vi låg trea ett tag. Men sen på slutet tycker jag att vi fick ihop det bra, vi blev ett lag och då fixade vi den damallsvenska platsen, sammanfattar kaptenen året som gått.

Vändningen mot Bajen var magisk
Innan vi avslutar snacket passar Petra på att delge oss sitt bästa fotbollsminne från året:
– Bajen borta, när vi vände. Det var magiskt. Vi låg under och var riktigt dåliga, sen kvitterar vi och jag kastar bollen på domarn, sen gör vi 2-1 i slutet.
Du kastade bollen på domaren, fick du något kort?
– Jo, men domaren var inte så himla bra, och jag var väldigt frusterad, och det var en riktig köttarmatch. Man fick ju det där gula kortet också, så klart. Jag fick en rejäl utskällning sen. Vi behöver inte gå in på det, men en tränare var inte så glad på mig om man säger så. Men den vändningen är det jag bäst kommer ihåg från fotbollsåret 2013.

Nästa år kommer Petra Andersson att skapa nya fotbollsminnen att bära med sig i framtiden från AIK och kanske även från det svenska damlandslaget.