Stjärnskottet Stina summerar fjolåret

Stjärnskottet Stina summerar fjolåret

– 2014 kommer att bli mitt viktigaste år i karriären, säger Stina Blackstenius, som gjorde en smått sensationell debut i Linköpings FC och i Damallsvenskan den gångna fotbollssäsongen. Hennes frejdiga framfart i högsta serien, inte minst framåt höstkanten, fick inte bara hemmapubliken att jubla, sportjournalister att skrocka förnöjt – den renderade också den speediga forwarden Blackstenius en nominering som ”årets genombrott” år 2013.

Den gängliga 17–åringen från idyllen Vadstena var ett okänt namn utanför hemstaden för knappt ett år sedan. Nej, inte helt – vissa, som Stinas förbundskapten i F16–F17, Yvonne Ekroth, såg vilket framtidslöfte som sprang omkring i blågul dress och frälste landslaget med skurar av mål. Talangscouterna i Linköpings FC, som har bra koll på landskapets framodlade talanger, visste också vem skyttedrottningen i Vadstena GIF var.
Just inför försäsongen i år satte Stina sin namnteckning på sitt första ”stora” kontrakt i sin karriär. Tjejen med båda fötterna på jorden – utom när hon spelar fotboll – hade dock inga storvulna idéer om hur 2013 skulle bli för henne:
– Nej, jag såg det som en bra chans och ett viktigt steg i min utveckling , först och främst. Att få träna ihop med erfarnare spelare i en fin träningsmiljö var det viktiga. Hade ingen aning om vad det skulle leda till, berättar Stina.
– Jag fick möjligheten att vara med i lagets träningsmatcher under försäsongen och det var en nyttig erfarenhet, särskilt när man fick prova på ett högre tempo och ett spel som skilde sig från det man var van vid. Så visst är jag mycket nöjd med att det gick så bra, i synnerhet när jag trodde att det skulle dröja innan jag fick hoppa in och spela någon allsvensk match.

En diamant att finslipa
Stina Blackstenius hämtades direkt från den beskedligare lunken i division 3. Sådana språng uppför serietrappan kan få negativa konsekvenser, men inte för henne.
– Som sagt var tempot tuffare, de andra låg alltid steget före och det kunde bli lite svårt att få orken att räcka till under fyspassen.
Att vara näst yngst i truppen (Lagkompisen Venera Rexhi är ett år yngre) betyder inte att det daltas eller tas särskilda hänsyn – nej, alla behandlas exakt lika, intygar Stina, men nu är vi nyfikna på hur hon upplevde sin första match i Damallsvenskan.
– Visst var det lite oväntat att jag fick göra ett inhopp redan i allra första matchen. Om jag var nervös innan? Jo, det var jag, klart nervös, man vill ju göra bra ifrån sig. Men det gick ju bra och därefter försvann osäkerheten för varje ny match, avslöjar Stina. Hon känner numera ingen oro för att inte hänga med i spelet, oavsett vem motståndaren är. Bra längd har hon, är ganska stark, menar hon själv – mest kännetecknande för anfallaren Stina Blackstenius är dock snabbheten och tekniken. Förmågan att tas sig fram på motsatt planhalva för att sedan hitta bästa skottvinkeln är hennes adelsmärke, även om allt inte är fulländat, långt därifrån. Betänk då att tösen bara är sjutton vårar och mitt inne i en viktig utvecklingsfas! En diamant ska finslipas för att få sin absoluta lyster.

Måltjuv även i F18-landslaget
Nu kommer den ofrånkomliga frågan, så här ett drygt halvår efter händelsen – hur kändes det att få göra sitt första allsvenska mål?
– Det var jättekul! Att det just hände i hemmamatchen mot Malmö var förstås extra roligt. Dessutom punkterade mitt 3–1–mål matchen, även om det kom sent, på tilläggstid.
Jovisst var det ett snyggt mål mot ett LdB FC Malmö som ändå inte hade sin bästa dag för året. Och sedan vet vi resten av fotbollssagan. Stina gjorde sju mål till under säsongen och blev näst bästa målskytt i LFC efter Pernille Harder, mycket sällsynt att en ung debutant gör hela 8 mål i Damallsvenskan.
– Det var också jättekul att det lossnade så bra för mig på hösten, efter EM–uppehållet, tillägger Stina.
Mitt i den allsvenska yran fick hon bege sig iväg på äventyr med F18–landslaget för att spela några omgångar i EM–kvalet. Som väntat gjorde hon sin ”plikt”, satte nio bollar i nät och blev bästa (värsta) måltjuven i hela turneringen. Självklart är hon nöjd också med sin landslagssejour för innevarande år.

Kopplar av med handboll
Stina går andra året på gymnasium, inte hemma i Vadstena utan i Mjölby. Däremellan hårdtränar hon med Linköpings FC. Alltså innebär det, när det är som intensivast, att hon pendlar mellan hemmet, skolan och träningen fem dagar i veckan. Hur får du detta ”livspussel” att gå ihop och hur upplever du det hela?
– När det gäller skolan missar jag några lektioner då och då, fast det går att ta igen. Det blir klart mycket resande med bussar och tåg, men det vänjer man sig vid. Jag brukar åka ihop med Venera (Rexhi) hem från Linköping. Bil blir det mindre ofta och då handlar det om att mina föräldrar hämtar mig efter hemmamatcher.
– Nej, jag tycker att det funkar bra med detta schema och känner inget behov av att ändra på det just nu. Klart att det blir lite mindre tid till andra saker, men jag umgås med mina vänner, både hemma i Vadstena och i laget. Man kan ha mycket kul med kompisarna i laget, poängterar Stina.
Som om inte det kunde vara nog gästspelar hon då och då under fotbollsuppehållet i damhandbollslaget hemma i Vadstena och sin vana trogen öser hon även här in bollar i mål. Stina är en lika stor talang som handbollsspelare, det är omvittnat.

Till sist, Stina – vad tror du om LFC:s framfart i Damallsvenska kommande år? Och hur vill du att säsongen ska bli för dig personligen?
– Det blir spännande att se hur långt vi kan komma. Vi har en mycket bra trupp, det gäller förstås att få en bra start i vår. Själv satsar jag högre än förut – men inte FÖR högt – nästa år. Jag vill fortsätta att utvecklas och jag är inställd på att 2014 ska bli mitt bästa år hittills!

Tilläggas kan, att när detta skrivs har Stina Blackstenius och Linköpings FC ännu inte offentliggjort hur fortsättningen blir för henne i truppen, men om man tolkar alla ord och tecken tätt, så är det nog ingen tvekan om vilken klubbadress det blir kommande år!

Text: Rufus