Gibson − Fischers efterträdare – om några år?

Gibson − Fischers efterträdare – om några år?

Ellen Gibson är en nyckelspelare i Hammarby och spelar i det svenska U19-landslaget. Vi tog ett snack med backtalangen som delar efternamn med ett mycket känt instrument.

Trots sitt efternamn blev Ellen Gibson inte rockstjärna. Hon satsar istället på en karriär inom fotbollen, drömmer om landslaget och har Nilla Fischer som förebild. Men hennes drömmar här och nu handlar om kortsiktiga mål. Att kvala in till sommarens U19-EM och att spela i Damallsvenskan med Hammarby.
− Jag vill vara med i U19-landslaget, men ett annat väldigt stor mål för mig är att vara med och spela upp Bajen i Allsvenskan i år, det hoppas jag att vi når, klargör Gibson.

Vi träffade henne ute vid Bosön när U19-landslaget hade sin första samling för året. Under våren väntar EM-kval 2. Sverige ställs mot både Frankrike och Polen som skördat framgångar de senaste åren.
− Det kommer bli riktigt tufft, men det är lika bra att slå dem nu, tillägger hon med ett leende.

Framgångar har även Sverige skördat. För två år sedan vann U19-tjejerna guld. Då var Gibson, född 1996, inte med. Frågan är om det sätter någon press på denna spelarårgången att tidigare generationer skördat framgångar?
− Lite press kanske, men vi vänder det till något positivt. Vi vill göra likadant och få uppleva den känslan, säger Gibson men berättar också att det ger respekt i fotbollseuropa. Att komma från en ledande damfotbollsnation som Sverige.
− Sverige har kommit väldigt långt, det är klart att många har respekt för oss. Det är också en sak vi får använda till vår fördel.

Ung men redan bofast i A-laget
Nu vänder vi blicken från landslagsspel till klubblaget. Gibson har varit en viktig kugge i Hammarbys försvar de senaste säsongerna. Hon fick en bofast plats i A-laget året efter att laget trillade ur Damallsvenskan, men hann med ett par inhopp. Hon har alltså debuterat i Damallsvenskan.. Men som hon själv säger är detta hennes tredje år i A-laget.
− Jag har spelat i Hammarby sedan jag var mycket liten. Första säsongen var siktet mest på att vi skulle hålla oss kvar i Norrettan och förhoppningsvis gå till Elitettan. Förra året etablerade vi oss i Elitettan och nu satsar vi på att gå upp. Just nu känns det väldigt bra i truppen, vi har många kvar från förra året så vi är väldigt samspelta, säger Gibson.

EM-stjärna som förebild
Hammarby siktar alltså på att ta sig tillbaka till landets högsta serie, som man trillade ur för första gången 2011. Med en ung back i laget som drömmer om landslaget och har en annan backprofil som förebild.
− Nilla Fischer! Vi spelar på samma position och hon är en stor förebild för mig, berättar Gibson.

Sedan släpper vi iväg henne för att hon ska kunna jogga ned ordentligt efter internmatchen som spelades strax före vår intervju.
Gibson säger hej då och ropar sedan på avstånd: Vi ses på Kanalplan, i Elitettan men snart i Damallsvenskan!
Det är dit både hon och Hammarby vill komma - tillsammans…