Alla frågorna och alla Lottas Schelins svar

Alla frågorna och alla Lottas Schelins svar

Bloggaren Linda Eriksson fick extra draghjälp av damfotboll.com´s läsare att ställa frågor till Lotta Schelin - om allt. Det blev så många, ett hundratal, att en viss gallring måste till. Men Lotta har tagit sig god tid och här nedan finns både frågorna och svaren.

I ett av dem avslöjar Lotta att hon tänker avsluta sin karriär i en svensk klubb – dock inte när det kan bli aktuellt.

Linda Eriksson driver en blogg om Lyons damlag på engelska på http://olfeminines.tumblr.com. Många frågor har kommit från Lottas fans även i andra länder.

Vilket är ditt bästa minne ifrån din karriär? (Louise, Sverige)
–Som enskild match är det vinsten mot Frankrike i bronsmatchen i VM. Jag gjorde mål och vi tog ett brons. Men överlag var EM på hemmaplan en fantastisk och minnesvärd upplevelse, även om vi inte tog oss till final.

Hur var det för dig att kombinera skolan och fotbollen och började du studera någonting innan du blev en professionell spelare? (Henri, Nederländerna)
–Det fungerade ganska bra. Jag spelade för Kopparbergs/Göteborg under gymnasiet, och skolan var förstående med landslagssamlingar o s v. Jag hade tur i oturen att jag var skadad under sista gymnasieåret och då kunde lägga ner mer tid på studierna. Sedan har jag pluggat lite franska här i Lyon och sociologi på universitetet i Göteborg, men det har mest varit för att ha något att göra vid sidan om.

Hur ser en träningsvecka ut för dig, både personligen och i ditt klubblag? Dansar du t.ex. eller boxas för att få fotarbete, eller spelar du kanske pingis på fritiden? Eller sparkar taekwondo som Ibra? (BK Höllviken flickor 03, Sverige)
–Jag tränar ingenting annat, utan som professionell spelare lägger de upp det så att vi tränar med klubben och sedan ska vi vila på vår fritid. Vi har 5-6 fotbollspass per vecka och 2-3 styrkepass, så det blir dubbelpass ett par gånger i veckan. Vi har vanligtvis en dag i veckan ledigt för att vila.

Av alla mål som du har gjort, vilket är din favorit? (Beth, Storbritannien)
–Bra fråga. När vi spelade mot ett holländskt lag nyligen i Champions League gjorde jag ett mål där jag satte bollen i det motsvarande hörnet och som verkligen satt i ”krysset-krysset” (Se Lottas mål här: GIF). Det finns andra mål som har varit viktigare, men det var snyggt.

Bland alla försvarare som du har mött när du spelat för Göteborg, Lyon och damlandslaget, vem har imponerat mest på dig och vem gjorde det svårast för dig? (Philippe, Frankrike)
–Det finns väldigt många, men Christie Rampone i det amerikanska landslaget är komplett och snabb. För mig som är snabb också är det svårt att möta henne. Hanna Marklund var också riktigt bra och gjorde sin backlinje riktigt bra. Hon får en liten guldstjärna i kanten.

Din resumé av att endast spela för två klubbar under din långa professionella karriär är unik inom damfotbollen. Vad är den största fördelen med det? ( Hilary, USA)
– Att man känner sig trygg, men också att man får en klubbkänsla. Man jobbar tillsammans och har målsättningar som ett lag.

”Sverige mot Frankrike i final hade varit fantastiskt…”

Hur kändes det när Pia Sundhage valde dig till kapten för landslaget, och hur var det att vara kapten under EM på hemmaplan? Ändrades livet för dig inom landslaget med detta ansvar? (Katharina, Tyskland)
– Det kändes som en jätteära, och det var jättekul att få representera på hemmaplan med Seger. Men jag tänker inte så mycket på det. Det är så klart en ära för att man gjort någonting för att förtjäna det, och att få gå ut på Ullevi med kaptensbindeln är väldigt speciellt. Men livet har inte ändrats någonting. Sverige är inte så prestigefyllda utan laget är det viktigaste och alla måste alltid dra sitt strå till stacken.

Vad tror du om Sveriges chanser i VM 2015? (Petra, Österrike)
–Ingen aning! Vi förbereder oss alltid bra och vi kommer att vara på plats och fajtas om medaljer, men det är ett och ett halvt år kvar till dess. Vi har en bra ledare och får vi behålla stommen i laget kommer det att gå bra.

Om du kunde välja ett land att möta i en VM-final, vilket skulle det vara? (María, Chile)
–Frankrike. Sverige mot Frankrike i en final hade varit fantastiskt… men bara om vi vann!

Tänk dig att du är med i en drömelva. Vilka är de tio andra spelarna på planen med dig? (Dana, USA)
– Lyon är ett ”Dream Team”. Jag tackar för frågan, men för mig är det spelarna i Lyon och det svenska landslaget som bildar mitt drömlag.

”Alla har fantastiska kvaliteter” i Lyon

Vad tycker du om din säsong hitintills? Är du nöjd? Om inte, varför? (Claudia, Frankrike)
–Det har inte varit den bästa säsongen hitintills. Den följer kanske kurvan med laget lite grann, och med tanke på Champions League så har det inte varit den bästa säsongen överlag. Helt okej ändå, men jag har gjort bättre säsonger.

Är det möjligt att du kommer att avsluta din karriär i Lyon? (Noémie, Frankrike)
– Det tror jag inte. Jag har alltid önskat och haft en vision om att återvända till Göteborg. Så länge jag känner mig motiverad kommer jag så klart att stanna i Lyon, men jag hoppas återvända till Sverige och spela något år till i Götebog.

Vad tycker du om nivån i Division 1? (Teddy, Frankrike)
– Dom fyra främsta lagen håller en bra nivå, men det är ett problem att nivån på bottenlagen är mycket lägre för att de tränar så pass lite. De tränar drygt tre gånger i veckan, och i jämförelse räcker det helt enkelt inte.

Vilka spelare skulle du vilja se spela för Lyon? (Maïlys, Frankrike)
– Jag vet faktiskt inte. Vi har fantastiska spelare i Lyon och en komplett trupp. Det finns ingen särskild som jag tänker på, men det skulle vara roligt med fler spelare från andra kulturer.

Vilken lagkamrat beundrar du mest för deras kvaliteter och varför? (Anonym, Frankrike)
– Det som är häftigt med vårat lag är att alla har fantastiska kvaliteter. Necibs teknik är något särskilt, den är fin och ren, men alla har spetskompetenser.

_ Bland dina lagkamrater i Lyon, vem är…(Brian, Frankrike)_

1) bäst på att laga mat?
Sabrina Viguier lagar jättegod mat. Mélissa Plaza lagar riktigt god mat också, och Corine Franco med.

2) den som skämtar mest?
Sabrina Viguier.

3) slöast?
Ingen, men Elodie Thomis har en otrolig fysik som gör att hon inte behöver ta ut sig på samma sätt.

4) blygast?
Louisa Necib är väldigt blyg och det kan ibland uppfattas på fel sätt, som att hon inte är intresserad eller någonting annat, men det är för att hon är så blyg.

5) intelligentast?
Alla är intelligenta på sina sätt. Lara Dickenmann är ”bright” och har bland annat lärt sig många språk väldigt bra och har bra värderingar.