Maja sticker inte under stol med sina höga mål

Maja sticker inte under stol med sina höga mål

Maja Ohlsson siktar mot att bli morgondagens burväktare i det blågula landslaget. Inför den här säsongen har hon bytt Tyresö mot Djurgården men ändå bytt upp sig. Vi tog ett snack med landslagets U19-målvakt för att se och höra om vad som komma skall.

Djurgården åkte ur Damallsvenskan och ner i Elitettan 2012. Förra säsongen kämpade man länge för att hålla sig kvar i den näst högsta serien men avslutade med att lämna bottenstriden bakom sig. I år är siktet högre. En ny målvakt har värvats. U19-landslagets Maja Ohlsson. Vi pratar med Ohlsson när vi sprang på henne under en landslagssamling på Bosön. Hon pratar mycket om att utvecklas.
− Visst, när jag var i Tyresö så spelade jag i division ett mest, och tränade en del med A-laget – och det gav jättemycket att träna med så proffsiga spelare. Men nu känner jag att jag måste få speltid på en högre nivå. Alltid när man byter klubb ger det en kick. Det känns jättebra, säger Ohlsson och fortsätter:
− Det är alltid känslan av att jag måste utvecklas, för det gör mina konkurrenter. Då måste jag upp en nivå. Det känns jättebra med Djurgården, bra spelare, bra förening.

Djurgården Dam under samma tak som herrarna
Efter turerna med Djurgården/Älvsjö och Djurgården Damfotboll är Djurgården tillbaka under samma tak som herrföreningen. Enligt Ohlsson är det enbart positivt för henne och hennes nya lagkamrater.
− Nu har de gått ihop med herrarna igen och vi har verkligen känt oss välkomna. Det känns som att de har fått en mycket bättre organisation och fått ihop en riktigt intressant trupp. Det känns jätteinspirerande! Det ska bli kul att se vad vi kan prestera i år.

Undertecknad slänger ur sig frågan om var Djurgården kommer att spela sina hemmamatcher kommande säsong och hoppas innerligt att svaret inte ska vara Stockholm Stadion. Visst, Stadion är en fantastisk fin och vacker arena. En klassisk OS-arena. Men den har också en förmåga att eka ödsligt tomt när några hundra bänkar sig för att titta på fotboll. Dessutom ger springbanorna ett onödigt avstånd och tar bort en del av intensiteten. Svaret Ohlsson ger blir dock: - Stadion.
− Mestadels på Stadion om jag uppfattat det rätt. Jag har inte spelat på Stockholm Stadion, men jag har hört att det är fantastiskt bra gräs. Sen är det väl lite tråkigt med springbanorna och jag har märkt att det blir lite tomt ibland. Men så är det.

Tydliga målsättningar
Maja Ohlsson har tydliga målsättningar uppsatta för sig själv. Elitettan, U19-landslaget, Damallsvenskan, A-landslaget och kanske utomlands. Så ser stegen hon vill klättra upp för ut.
− Kortsiktigt; att etablera mig i Elitettan. Det blir en nivå högre än förut. Även om jag tränat med Tyresö och fått högt tempo där så är det helt annorlunda att spela matcher i en högre division, så det ska bli riktigt kul. Sen vill jag vara med i U19 så långt som möjligt, spela så många matcher som möjligt med dem, säger hon och fortsätter:
− Långsiktigt? A-landslaget, lätt. Jag vill bli en etablerad målvakt i Damallsvenskan och kanske utomlands, säger Ohlsson och ungefär där ler undertecknad brett för sig själv.

Avslappnad under intervjun
I världen kring fotbollsspelande talanger är det inte många som känner sig bekväma med att prata med media. En del gör det, snackar på och ser vart det leder. Andra svarar fåordigt och nästan undvikande trots att frågorna inte är känsliga. Vad gäller Maja Ohlsson, är det något som säger mig att hon gillar det. Inte ”gillar” som i att hon söker uppmärksamhet utan gillar som i att hon faktiskt tycker att det är roligt att utveckla sina tankar i ett samtal med en journalist. Hon är rak och svarar genomtänkt igenom hela intervjun, hon skämtar, skrattar och ställer följdfrågor på undertecknads frågor. Det får ses som ganska ovanligt i dessa sammanhang. En annan sak Ohlsson gillar är fysträning. Just fysbiten är det hon väljer att lyfta fram när hon får frågan om hur veckan har varit.
− Jag har framför allt fått en bild av hur jag ser ut fysmässigt. Det är jättebra att få en sådan bild under den här fasen av säsongen, då vet man vad som ska förbättras till seriestarten. Jag är själv väldigt intresserad av fysbiten, så det känns jättekul. Samtidigt har vi väldigt bra koll på det i Djurgården också. Vi gjorde fystester för en vecka sedan.

Svår lottning i EM-kval 2
Under våren väntar EM-kval för Ohlsson och hennes lagkamrater i U19-landslaget. Frankrike, Polen och Rumänien måste besegras. En tuff, men inte omöjlig grupp.
− F17-vinnarna och Frankrike. Det blir absolut inte lätt. Vi trodde, efter som vi hamnade i seedningsgrupp ett, att vi skulle få det lite lättare. EM-kval 2 är aldrig lätt, men vi trodde kanske att vi skulle få lägre rankade lag. Men det blev ju verkligen lång näsa på den. Vi vill ju gå till slutspel i EM, då krävs det att vi vinner mot dem. Men det är så det ska vara – man ska förtjäna att gå till EM, säger Ohlsson med säkerhet i rösten.

För att runda av vårt snack frågar vi Ohlsson om hon har några förebilder. Svaret kommer snabbt och känns självklart. Världens bästa fotbollsspelare 2013.
− Nadine Angerer, hon är en riktigt bra spelare med stor pondus – och att hon fortfarande lirar när hon är 34, det ger respekt.

Hon har spelat i Djurgården.
− Det vet jag, det är coolt.

Text: Alva Nilsson