Mittbackslåset som ska hålla tätt
Mittbackslåset som ska hålla tätt

Det är ännu en mild dag under denna snöfattiga vinter i Stockholmsområdet när jag slår med ner med spelarna i ett café i Solna centrum, drygt 600 m från Skytteholms IP där de snart ska träna.
Maija Saari har kommit tillbaka till AIK efter ett år i Värmland och Mallbacken. I juni, drygt sex veckor inför EURO 2013 gick korsbandet av. Riktigt tillbaka är hon inte än, men hon har börjat träna med boll.
–Jag kör ju fortfarande rehab och jag hoppas att jag hinner spela lite träningsmatcher innan säsongen börjar, berättar Maija Saari.
Mittlåset Levenstad/Saari lär vara långt ifrån att vara det sämsta i årets Damallsvenskan. Båda spelare är mycket erfarna, men:
– Vi har ett ungt lag och några som har inte spelat i Damallsvenskan, säger Malin Levenstad och fortsätter:
– Det är viktigt att spela lite varierade matcher. Om matchen mot Bollstanäs kan man väl säga att det är för mycket att släppa in tre mål. Vi kommer inte att ha råd att släppa in tre mål och det blir svårt att göra fyra mål i alla matcher i Damallsvenskan.
– Det känns som att det är ett jämnare lag nu än då, trots att det är ungt. Jag tycker att det är ganska hög konkurrrens om platserna. Det är bra eftersom då höjs också nivån. Det behövs att vi krigar i varje match i Damallsvenskan och jag tycker att vi har en bra lagkänsla, säger Maija.
Malin Levenstad har varit LdB FC Malmös lagkapten och vunnit tre SM-guld med laget. Varför bestämde hon sig att flytta till Solna och spela för en nykomling som kommer att kämpa för att hänga kvar, troligtvis l ångt ifrån toppstriden?
–Jag har sökt mig hit för att få en nytändning, förklarar hon.
–Att vara ny i ett lag och ställa frågor till alla andra istället för att dom ställs till mig, det är en av utmaningarna som jag har sökt. Som mittback är det helt ok att spela i ett nykomlingslag, eftersom då kommer man att ha mer att göra. Just nu känns det som en helt perfekt utmaning för mig.
Född och uppvuxen i Vellinge vid Sundet har Malin Levenstad alltid varit nära släkt och vänner. Malmö är inte längre än några få mil bort från hemtrakterna.
Om sitt nya lag säger hon vidare:
–Den här entusiasmen man har när man är så ung! Det är verkligen roligt att spela med såna spelare. De vill mycket, är frågevisa och ambitiösa, det är ett härligt gäng att har att göra med.
Men nytändningen ska enligt kontraktet varar endast sex månader. Går allt som det ska, så ansluter Malin Levenstad till FC Rosengård den 1 juli i år där hon ska jobba fram till sista december.
Blir det inte ett problem för AIK då?
– AIK har ju redan nu fyra, fem stycken mittbackar, så jag tror inte att det kommer att vara nåt problem. Det finns unga, talangfulla mittbackar som kommer att kunna ta plats, säger Malin.
När Maija Saari äntligen blir klar för spel igen, så är det två ledare i backlinjen. Det ska inte vara något problem, tycker båda. De säger sig vara mycket verbala båda två och har inga problem att kommunicera med varandra och andra. Lagkapten för AIK blir dock Petra Andersson. Tre olika karaktärer, men tre ledare på fotbollsplanen och utanför.
–Jag tror bara att det är bra att vi har tre som har den erfarenheten framför allt när det är så många unga spelare som vi har, förklarar Malin.
Vi kommer in på landslagsspel. Maija Saari missade EURO 2013 vilket måste ha varit väldigt svårt för henne?
–Det finns nästan en liten tom känsla kvar, erkänner Maija.
–Jag hade ju stora förväntningar inför förra året, tränade hård och det var kanske också en orsak att man blev skadad, att det kanske blev lite för mycket. Jag fick inte spela de matcherna, men jag fick ändå va med laget och det var stort för mig. Nu är det nya utmaningar.
Och Malin Levenstad? Som var med i Sveriges landslag, men som sedan inte kom med i Pia Sundhages trupp till den stora hemmaturneringen.
–Jag tänker inte mycket på det för att vara ärlig. Jag har lagt det lite åt sidan för jag har resonerat nu att AIK är det primära. Jag vill prestera så bra som möjligt och jag vet att en nytändning är jättebra för mig. Sen om landslagsledningen ser det som positivt, då är det ju kul. Nånstans i bakhuvudet är det ju ett mål, men det går inte att fokussera varje dag på det.
När AIK spelade senast i Damallsvenskan 2012 hade man ett bra defensivt spel, men gjorde alldeles för få mål. Hur blir det i år där man åter igen har en bra, om inte ännu bättre backlinje än då? Vem ska göra målen?
–Man får inte så många chanser som nykomling som kanske de bästa lagen får. Det blir stor press på anfallarna att göra mål. Där måste hela laget försöka hjälpa till. Blir en utmaning, så är det, säger Maija.
Malin Levenstad håller med och tillägger:
– Så är det väl generellt sett, precis som Maija säger, att man satsar mycket defensivt för att stoppa till så mycket som möjligt, sen ligger man kanske på kontring när man har en spelare som Sarah Storck till exempel som är otroligt snabbt och kompletterar då med Emma Lundh. Jag tycker att man har tänkt smart framåt också.
Hur känner sig en skåning som nyligen flyttat till huvudstaden?
–Det är stort här. I Malmö tar man cykeln och är framme på max tio minuter. Här bor man i stan om man har 40 minuter med tunnelbanan. Det var detta jag behövde, stå på egna ben, säger Malin Levenstad till slut innan det är dags att bege sig till ytterligare en försäsongsträning.