Ingen Algarve Cup utan ”Mackan” på plats

Ingen Algarve Cup utan ”Mackan” på plats

Algarve Cup är turneringen som ofta kallats för ”lilla-VM”. Damfotboll.com är på plats från första matchen men innan dess har vi pratat med profiler från åren som gått. SvFFs fotbollschef Marika Domanski Lyfors har varit på plats sedan Algarve Cup startades. 1995 var hon assisterande förbundskapten för det svenska landslaget, 2001 vann hon turneringen som huvudtränare och 2007 var hon där med Kinas landslag.

I år spelas Algarve Cup för 21:a gången. Turneringen äger rum i städer på Portugals sydkust och har sett många stjärnor, många mål och en del överraskningar.
− Det är en speciell turnering, jag har ju varit på alla Algarve Cup som spelats. Det är något speciellt med Algarve, det är tidigt på våren, det är början på landslagssäsongen och det är alla de bästa landslagen. Det är en härlig stämning, det är ett nätverkande utan dess like. Det är mycket som spelar in som gör det till en fantastisk turnering, säger Marika.

Matcherna inte alltid det viktigaste
I Algarve finns många av världens bästa spelare, några av världens absolut bästa landslag. Matcher med hög intensitet och en turnering som landslagsledningen ser som en möjlighet att få ett kvitto på att man är på rätt väg. Men det viktigaste är kanske inte matcherna, hintar Domanski Lyfors. Det som händer vid sidan av planen är minst lika viktigt som det som utspelar sig på gröna gräsmattor.
− Vi fick jobba utanför planen med många saker. Spelarna var så fantastisk duktiga, ambitiösa och fokuserade. Att vi sedan vann allt på plan, det var en häftig känsla. Vi åkte därifrån helt utschasade men väldigt lyckliga.


Du pratar om det som hände utanför matcherna, vad menar du? Kan du ge några exempel?
− Det var mycket diskussioner. Att leda laget handlar mycket om att sätta sina mål. Man tittar på ”vad finns det för hot” och vad finns det för ”möjligheter att uppnå målen”. Man jobbade väldigt mycket med sådant arbete då. Det tror jag var en framgångsfaktor, det var väldigt mycket grupparbeten och teambuilding. Det handlade väldigt mycket om att tänka framåt: vad kommer att krävas för att vi ska lyckas inom de närmsta åren, för att vi ska nå finaler och slåss om medaljerna?

Nysatsning
Marika Domanski Lyfors berättar att vinsten 1995 satt väldigt bra inför VM på hemmaplan men hon nämner också arbetet inför VM 2003.
− 2001, då vann vi ju också. Då kom vi litet stukade från OS och vi gjorde ett jättejobb i Algarve. Vi lade ner jättemycket tid på att leda laget. ”Vart skulle vi någonstans”. Vi ville nysatsa och hade höga mål. Det var att vara som bäst 2003-2004 – det hade vi sedan tidigare, men vi satte allt på sin spets under Algarve så spelarna fick jobba jättehårt utanför planen. Och sen gick det så jävla bra på planen också. Jag tyckte vi vann så mycket på den turneringen. Det lade grunden till EM-finalen 2001 men det lade också grunden till VM-finalen 2003.

Marika också en ”sjungande” förbundskapten
Året var 2001 när Sverige tog sin andra, av tre finalsegrar i Algarve Cup. Finalen var en tajt uppgörelse mellan Sverige och Danmark Efteråt ställde spelarna krav på deras ledare Domanski Lyfors. Där och då föddes en tradition. Segrar innebar ett sång nummer av förbundskaptenen. Och det är just precis vad Domanski Lyfors lyfter fram när vi frågar efter ett speciellt Portugal-minne.
− När du ställer en sådan fråga så bara vimlar det till i skallen. Men något av det roligaste, fast det egentligen var de jobbigaste, var när vi hade vunnit och spelarna tvingade mig att sjunga efter matchen - inför hela läktaren. Det var väl inte jättemycket folk där men det var spelare och andra där. Det kommer jag ihåg. Men det var med en sådan värme. Det var en sådan värme som spelarna utstrålade så jag kunde inte låta bli att sjunga. Det minns jag därför att vi också vann turneringen.

Två av Sveriges finalsegrar i Algarve Cup har kommit efter förlängning eller straffar. Tajta matcher. Vi frågar Marika Domanski Lyfors hur det kommer sig?
− Det är väldigt tajta turneringar, de bästa lagen möts och när man väl står i en final så är det både tajt och tufft. När man sen står som vinnare ger det en skjuts för självförtroendet, det känns ännu bättre än att vinna med 2 eller 3- 0, säger Domanski Lyfors och laddar för nästa turnering i Portugal. Den 21:a i ordningen. Den 21:a hon ser på plats.

Text. Alva Nilsson