Lindahl om straffen, att vara etta och den tuffa perioden

I centrum efter Sveriges 1-0-seger över USA stod den svenska målvakten Hedvig Lindahl som räddade en straff och flera frilägen. Vi pratade med henne efter slutsignalen.

Hedvig Lindahl är tillbaka som förstamålvakt för landslaget. Hon höll nollan i den första matchen under Algarve Cup. Sverige besegrade Danmark och Lindahl hade inte alltför mycket att göra men räddade det som räddas skulle. I dagens match mot USA hade Kristianstads-målvakten mer att göra.
Bland annat fick hon möta Abby Wambach vid straffpunkten. Men Lindahl limmade den amerikanska stjärnans straffspark.
- Jag studerade hur hon gjorde och det blev bra. Jag tänkte inte på var hon brukar lägga dem utan läste av henne – det fanns saker som avslöjade henne. Det var skönt att hålla den, en retur där hade inte varit bra, säger Lindahl när damfotboll.com får en pratstund med henne efter matchen.
- Jo, det är lite som att man äger världen när man räddar. Men man kommer ner ganska snabbt igen. Rohlins reaktion när jag tog den, ja den energin sprids ju i hela laget, säger Lindahl apropå att Sverige spelade upp sig rejält efter hennes räddning.

Var det straff? Det var en fråga som undertecknad ställde sig. Rohlin och Rodriguez hamnade i duell och domaren pekade på straffpunkten. Nej, säger Lindahl.
- Nej, det tycker jag inte. Inte som jag såg det men domaren kanske såg det annorlunda. Det var konstigt. Men då fick jag möjlighet att testas, säger Lindahl och berättar att hon tränat extra på straffar under försäsongen.

USA:s målvakt Hope Solo stod sysslolös stora delar av matchen medan det svenska målet var under ständig attack. Men Hedvig Lindahl och hennes backlinje stod emot såväl amerikanska hörnor som inlägg och kontringar.
- Som väntat satte de hög fart och tryckte ner oss med långa bollar. Det var lite stressigt i början.I andra trycker de på och försöker få in ett mål, men vi får dem rätt så stressade. Man kan säkert ha synpunkter på att vi borde ha spelat vackrare och hålla bollen mer, men jaja – nu bevakar vi ledningen..

I slutet av matchen fick USA, genom nr 19 Kristie Mewis och efter svenskt försvarsstrul en ypperlig chans att kvittera. Men Lindahl var med och USA fick aldrig till något mål.

Lindahl är glad över sin egen insats men är också självkritisk efter slutsignalen. Allt var inte hundraprocentigt
- Jag är inte hundraprocentig, men det är skönt att få göra avgörande grejer, det är ändå det som är viktigt att klara av. Det här andra, att sätta alla bollar rätt med fötterna kommer komma när jag är inne i det och vi är i säsong.

Hedvig Lindahl tappade förstaplatsen som målvakt när hon drog av korsbandet hösten 2012. Efter det stod Kristin Hammarström i det svenska målet när EM drog igång. Nu har Lindahl återigen lagt vantarna på platsen mellan stolparna.
Känner du att du är förstamålvakt?
- Ja, det har de gjort tydligt tycker jag. Jag kände redan i höstas att jag skulle ta den chansen. Det är skönt, det har alltid varit surr om vem som ska spela och jag har alltid önskat lite mer tydlighet. Nu känns det tydligt. Vi har en bra dialog oss, den har varit tydlig.

Efter matchen sprang Olivia Schough fram till Lindahl och frågade om detta var hennes bästa landskamp någonsin.
- Jag sa att det kan vara så, jag vet inte. Jag gjorde en bra match mot Kanada i Kina 2007, men då kom det ett klassiskt misstag. Det kom en del misstag idag också, men inget matchavgörande.

Idag lyser fotbollssolen ikapp med Lindahls självförtroende. Men det har inte alltid varit så. Lindahl berättar att hon hade en väldigt tung period under 2012.
- Jag hade jävligt jobbigt 2012 med mig själv. Jag fick reda på att jag hade B12-brist, och det kan göra att man blir deprimerad. Jag pressade mig själv att spela matcher och sen blev jag sjuk när jag kom hem. Sen kom skadan som ett brev på posten. Då fick jag möjligheten att krascha och sen bygga upp mig själv. Det var nog bra.

Idag ser verkligheten annorlunda ut och för fem veckor sedan blev Lindahl mamma.
- Nu har jag Sabine och Timothy hemma, så skitsamma hur det går i matcherna – det ger ett annat perspektiv. Jag behöver spela bra för att vara hemifrån nu. Han är fem veckor, jag har inget här att göra om jag inte presterar, säger Lindahl men ber samtidigt att få rycka lite i handbromsen.
- Jag är bara tacksam. Det är en match – hoppas ni pratar med mig om positiva saker även om tre matcherr

TureiYtterby 2014-03-08 09:32

en fröjd att se Hedvig komma tillbaka så starkt efter hennes svåra skada och rehab, hon storspelade enligt mig, och straff va det rakt inte snarare kanske en varning för filmning. bara önska Hedvig lycka till, go for it!