Nord mot Syd i Cup Kommunal

Skåne och Norrbotten, Sveriges sydligaste distrikt möter det nordligaste på söndag om en finalplats i Cup Kommunal. Snacka om lång resa, Norrbotten-truppen får till och ta omvägen om Danmark innan man är framme. Matchen spelas i Staffanstorp kl 12.00 på Staffansvallen.
Dags för sista semifinalen i Cup Kommunal. Foto: Bildbyrån

I finalen väntar för vinnarna Stockholm som i förra helgens semifinal besegrade Småland med 3-1.
Skåne är det distrikt som vunnit Cup Kommunal flest gånger sedan cupen startades 1983. Dagens spelare kan man säga får ”ärva favoritskapet” av just den anledningen.
Mauritz Magnusson, en av Skånes tre distriktsförbundskaptener, skrattar åt påståendet!
– Ja det känns logiskt även om det ju är nya förutsättningar med nya spelare hela tiden. I år har vi dessutom 11 spelare som provat på landslagsspel så det finns kanske fog för påståendet och dessutom har vi hemmaplan.
Men som jag förstår det så har inte resan varit spikrak?
– Nej, det var på håret att vi tog oss till semifinal. Det var så jämnt i slutspelet att endast ett mål skiljde oss och Västergötland från förstaplatsen. Vi vann mot Örebro och spelade oavgjort mot Västergötland. På söndagen när dessa lag möttes satt alla utom Johanna Bryngelsson (DF) i bussen på väg hem. Vi hade tät kontakt via sms. Västergötland fick inte vinna med mer än tre mål, då skulle vi vara klara för semifinal. Det blev 5-2 till Västergötland, alltså minsta möjliga marginal och det jublades förstås i bussen men det var en svettig väntan, kan jag säga.

Norrbotten som står för motståndet vill förstås ha ett ord med i laget.
– Ja har vi kommit så långt som till en semifinal så tänker vi inte lägga oss på rygg utan ge allt för att nå finalen, säger distriktsförbundskapten Robert Isaksson.
I så fall blir ni den andra årgången från Norrbotten att nå en finalplats.
– Det stämmer och senast var det när våra 90:or som gick till final och vann mot Dalarna. Jag minns det mycket väl och det kan väl vara värt att nämna att i det laget fanns nuvarande landslagsspelaren Antonia Göransson. Det har funnits fler från Norrland som kommit så långt och det är jättekul att följa tjejernas utveckling från Cup Kommunal och framåt säger Robert.

Ni vann er grupp men det var väldigt tajt?
– Javisst, det skiljde bara några mål mellan oss och Västerbotten , poängen var densamma. Vi möttes i den första matchen och spelade oavgjort och efter det fick vi slå straffar för att lagen ska kunna skiljas åt om det blir ett lika-läge. Västerbotten vann straffsparksläggningen men vi lyckades senare besegra Jämtland/Härjedalen med fler mål och gick vidare på det.
Det flesta distrikten brukar säga att man inte kan samla sina lag särskilt ofta. Hur ser det ut för er?
– Vi har försökt att få till lite träffar efter tävlingssäsongen. En del har landslagsuppdrag och sen vill förstås klubbarna ha ett ord med i laget, så det är ett pusslande för att få ihop samlingar. Men tjejerna är ofta mycket motiverade att komma och det märks när vi träffas då stämningen blir hög i laget.

På lördagen har ni en lång resa framför er?
–Ja, vi samlas och kör ett lätt pass tillsammans före avfärd till Stockholm där vi mellanlandar och sen flyger vi till Köpenhamn där en buss hämtar oss för färd till Lund. På kvällen blir det matchgenomgång så att alla vet vad som gäller inför matchen på söndagen. Det är stort det här och man får försöka hålla tjejernas anspänning på en lagom nivå inför matchen. Det ska bli kul att möta Skåne helt enkelt, avslutar Robert.