Tilda drömmer om en blågul framtid

Tilda drömmer om en blågul framtid

Hon är en av alla de småtjejer runt om i Sverige som älskar fotboll över allt annat på denna jord. Tilda Blomster, 10 år spelar i IFK Örby. Lotta ScheIin är den stora idolen. Hon vill spela i Damallsvenskan och drömmer om att en vacker dag själv dra på sig den blågula tröjan. Men det viktigast är ändå att ha kul.

Livet kretsar verkligen runt fotboll för Tilda Blomster från Haby i Västergötland. Sedan sju års ålder har hon också spelat fotboll. Efter första träningen var Tilda dock lite tvekande. Men morgonen efter visste hon vad hon ville.
– Efter träningen visste jag inte hur jag skulle göra. Jag gick hem och sov på saken och dagen efter bestämde jag mig för att börja spel fotboll, berättar Tilda.
Klubbadressen är IFK Örby. En förening med en stor flickverksamhet och med damlag i division 1. Närheten till vad som ofta kallas för svensk damfotbolls vagga är påtaglig. Endast 15 kilometer bort ligger Öxabäck.

Att spela mot killar är bra
En träning i veckan plus matcher är det som gäller för Tilda. Dessutom finns bollen med även under dagtid.
– Vi spelar fotboll varje rast på skolan. Då delar vi upp oss i lag. Ofta blir det tjejerna mot killarna. Det är kul. Att spela mot killar är bra. Dom är så tuffa, konstaterar Tilda.

Varför gillar du då fotboll så mycket?
– Det är så kul att spela tillsammans med kompisar i ett lag och jag får ut all min energi. Då blir jag också piggare och mår bättre, säger Tilda.
Håller du på med några andra sporter förutom fotboll?
– Nej det gör jag inte. Jag har kompisar som spelar basket. Men att kasta bollen med händerna känns lite fjantigt. Fotboll är mycket bättre och det räcker för mig, säger Tilda.

Ser och lär
Under EM i Sverige förra året satt hon som klistrad framför Tv:n när Sverige spelade. Mamma Linda berättar att dottern blev inspirerad och snabbt tog fram bollen när det var paus i matcherna. Även om mamma inte var helt förtjust när Tilda vill öva skotträning i vardagsrummet.
Hon tar intryck av tjejerna i landslaget och kommenterar vad de gör bra. Även när hon kikar på tjejerna i IFK Örby I division 1 lär hon sig saker hon. Sedan försöker hon praktisera det på egen hand.
– De stora tjejerna knuffas mer när de spelar. Det har lärt mig att jag ska bli tuffare, säger Tilda.

Att träna gillar hon men matcher smäller ändå högre. Särskilt derbymatcher.
– Matcher är roligast. När vi spelar mot Kinna IF är extra kul. Då brukar det bli tufft och det gillar jag. Det är kul när något man har tränat på lyckas på match. Jag tycker också bäst om att spela på träningarna.
Vill träffa idolen Lotta
Hon trivs alla bäst som forward. Kanske inte så konstigt då att den stora idolen är Lotta Schelin.
– Jag tycker Lotta är väldigt bra. Hon är duktig på att dribbla och ta sig förbi motståndarna. Jag försöker att göra som henne när vi tränar. Det hade varit kul och få träffa Lotta någon gång, säger Tilda.

Du är 10 år. Hoppas du om att bli lika bra som Lotta?
– Jag vill gärna spela i Damallsvenskan. Om jag inte slutar innan dess. För det viktigaste är att ha kul. Jag vill också bli lika bra som Lotta och få spela i landslaget, säger Tilda.
Återstår att se om Tilda Blomsters dröm går i uppfyllelse i framtiden. Innan dess stundar dock säsongen 2014. Längtan hos henne och många andra unga tjejer är stor efter att åter få springa ut på det gröna gräset med en boll framför fötterna.

Text: Ralf Sundhäll
Foto: Christer Hansson