Linköping utmanar topplagen på nytt

Föryngring och förädling av talanger har varit Linköpings modell för att hålla sig inom snävare ekonomiska ramar. Sportsligt sett adderar tredjeplatsen från förra året press till prestationsekvationen.
Martin Sjögren, tränare i Linköpings FC. Foto: Anders Henrikson

Framgångens vindar blåste över Östgötaslätten i höstas när LFC klättrade utan att tappa fotfästet med sju raka segrar. I värderingen av årets trupp bör man väga in försäsongsskadorna på Pernille Harder och Linda Sällström men det förändrar inte att laget har ögonen på sig från start.
–Det blir en annan ingång till säsongen, helt klart. Kanske får vi mer tips på oss från omgivningen, många ser oss som ett topplag. För oss handlar det om att fajtas hela vägen i varje match, det kan aldrig vara negativt med press, säger Martin Sjögren.

Elitidrottstränaren har talat och fortsätter att göra det. Linköping våren 2014 har ett spelarmaterial med stor utvecklingspotential.
Jag tycker också att vi har ett bättre balanserat lag än tidigare. Självklart ersätter man inte Pernille Harder så lätt, hon är en spelartyp som det finns få av i hela serien, där har vi en jobspost. Jag känner ändå att vi har en slagkraftig trupp. och har varit noggranna med våra nyförvärv. Kristine (Minde), Katie Fraine i mål och Fridolina (Rolfö) var alla förstaprioritet för oss.

Översikten börjar lämpligen längst bak. För första gången sedan 2008 står inte Sofia Lundgren startberedd i Linköping. Den skadedrabbade landslagskeepern hade flera ersättare under andra halvan av förra säsongen, nu har Katie Fraine plockats in från Mallbacken med god förberedelsetid.

Föga förvånande innebär målvaktsbytet långtgående förändringar.
– Sofias spelstil innebar väldigt få misstag och bra spel med fötterna. Med Katie får vi också en bra målvakt men en helt annan typ. Katie är bra på luftspelet, kan plocka ner inlägg och äger sitt luftrum.

Försvarsstödet för nyförvärvet oroar inte tränaren.
–Vi har ju behållit samma backlinje i stort. Magdalena Ericsson är skadad för tillfället men alla känner varandra väl och delar upp spelet.

Det är så mycket skadesnack att genomgången inte kan fortsätta utan att presentera prognoserna, när LFC-fansen får se alla sina stjärnor i spel.

För Linda Sällström som för en tröstlös kamp med upprepade korsbandsskador är varje match som eventuellt kan genomföras i slutet av säsongen en verklig bonus.
Början av juni ringas in som Pernille Harders comeback, även om rehabläget för hennes fotskada kan flytta fram datumet. Magdalena Ericsson har tagit sig igenom ursprungsplanen, åtta veckors återhämtning, precis vid seriepremiären.

Spännande anfallsduo skiljs åt i premiären?
Från offensivt mittfält och framåt känns det riktigt lovande med många tänkbara alternativ. Två spännande namn är Fridolina Rolfö, nyförvärv från Jitex och Stina Blackstenius som gjorde sig känd i LFC-tröjan och det rejält med raketutveckling i slutet på förra säsongen.
–Visst hoppas man att hon kan fortsätta men det blir också en annorlunda situation för henne i år. Nu har alla scoutat henne och är förberedda, säger Martin Sjögren.

Blackstenius och Rolfö är seriens yngsta anfallsduo och kan ses ihop i premiären. Anledningen att Martin Sjögren tvekar är landslagsspel.
–Vi får se hur det blir. Spelarna från F19-landslaget (bland annat Blackstenius, journ. anm.) kommer hem dagen innan vi åker upp till Piteå. Har de spelat tre gånger 90 minuter är det ganska troligt att vi ställer över dem.

Linköpings blågula ungdomsinslag får isåfall många fler chanser. Förra året fick de verkligen känna på tempo och hårdhet i högsta serien.
Jag är absolut nöjd med hur de genomförde förra året. Det gick inte så bra direkt i återstarten då de hade varit iväg, men man ska inte gnälla. Ibland är det helt enkelt hög belastning på de här spelarna.

Nyförvärv och lovande landslagsspelare i all ära. Även om Linköpings arbetsmodell styr många spelarval har man behållit några namn som vet vilken lagkultur som gäller och håller ihop truppen.
Föryngringen är ett beslut som klubben har tagit utifrån den ekonomiska verkligheten. Våra rutinerade spelare, Lotta (Rohlin), Marianne (Gajhede) och Renée (Slegers) är oerhört viktiga både på och utanför plan. Att vi gör bra resultat hänger också mycket på dem.