15:e säsongen - men Marlene blickar fortfarande framåt

15:e säsongen - men Marlene blickar fortfarande framåt

Marlene Sjöberg laddar för sin 15:e premiär. 33-åringen är superveteranen som bara blir bättre och bättre. Kopparberg/Göteborgs lagkapten är gift med fotbollen. Resten får komma i andra hand.

–Jag har inte tänkt på att skaffa barn, sånt där får dröja lite, säger Marlene över en kopp te.

Det har inte alltid varit självklart att fotbollskarriären skulle bli så här utdragen. Flera gånger har spelaren beslutat sig för att lägga av, men ångrat sig. Nytändningarna håller henne kvar.
– För sex och ett halvt år sedan var det definitivt, men så fick vi en ny tränare och det blev kul.

Hård träning, även på gymmet är det som gäller. Fotbollstjejerna sliter för att vara starka på planen. Samtidigt tvingas de flesta ha en karriär vid sidan om, de kommer inte i närheten av fotbollsherrarnas löner.
– De tjejer som tjänar mest har det bra, men de andra måste få högre löner för att kunna leva på fotbollen.

Det finns andra skillnader mellan dam- och herrfotboll. Ingen har fått betala med livet för sin kärlek till damsporten. Mordet i Helsingborg den trettionde mars lämnar oss med frågor. Marlene hävdar bestämt att våldet ligger djupt rotat i herrfotbollens kultur.
– Du ser det inte hända i damfotbollen och inte i några andra sporter heller.
Fotbollsstjärnan fördömer också sättet att hantera tragedin på. AIKs supporterklubb Black Army stoppar tillfälligt sin försäljning av T-shirtar med texten ”Hata hata hata Göteborg”.
– Hade de verkligen varit intresserade av att få ett slut på våldet så hade man stoppat försäljningen permanent. Eller inte börjat sälja den från första början, säger Marlene.

Damfotbollens supportrar är viktiga för laget. Deras kärlek till sporten höjer laget när de hejar på. Många av supportrarna är yngre fotbollstjejer som ser upp till sina idoler i Damallsvenskan. Men framför allt är de lugna och skulle aldrig ställa till med besvär.
– Svensk publik är en väldigt tyst publik, säger Marlene när hon jämför damfotbollens anhängare med andra.

Trots dåliga löner kan Marlene rekommendera unga fotbollstjejer att satsa på sporten. Men hon avslöjar också att det är lättast för yngre att lyckas med sporten om man är född under årets första halva.
– De som är födda sent på året är ett helt år yngre än de äldsta och halkar efter, som barn.
Själv är Marlene född under årets första dagar och tillhör de som verkligen lyckats med sporten. Hon är ett krutpaket med fötterna på jorden och sin själ i sporten. Det dröjer nog länge innan Marne Sjöberg ger upp fotbollen för gott.

Text: Rikssport - Nellie Jemn