Tanja tände på Mallbackens naturgräs

Tanja tände på Mallbackens naturgräs

Hon hade aldrig tänkt sig att spela i Sverige då många av lagen som spelar i Damallsvenskan och Elitettan kör på konstgräs. Men när hon fick reda på att Mallbackens IF spelar på naturgräs av kamraten Kaisa Ranki, då tvekade hon inte. Möt Tanja Nousiainen, Mallbackens senaste förstärkning från Finland.

– Jag älskar naturgräs och bestämde mig direkt när jag fick reda på att de spelar på det underlaget att det var till Mallbacken jag skulle gå, säger Tanja Nousiainen.
Förra året var hon väldigt nära en plats i Andrée Jeglertz EM-trupp.
– Men då drabbades jag av en skada och kom inte med, sen var jag med på landslagssamling i november och då pratade jag med Andrée Jeglertz. Jag berättade att jag funderade på att åka över till USA och spela collegefotboll, han gillade inte den idén, berättar Tanja Nousiainen.

Tanja har nämligen fått ett stipendium och därför har hon kontrakt med Mallbackens IF bara vårsäsongen ut.
Resans första etapp västerut blev ”bara” Sverige och Mallbacken.
– Jag ville testa något nytt och pratade med Kaisa Ranki, hon berättade för mig att Mallbacken sökte spelare och en av deras tränare hörde av sig. Sen började vi diskutera och på den vägen var det, säger Tanja Nousiainen.

Vad besitter du för kvalitéer som spelare?
– Teknisk, jag gillar att spela när mitt lag har mycket boll. Offensivt vill jag ha boll och våga utmana, slå passningar och ändra på bollbanan, säger finskan.

Vad kan du utveckla från din position?
– Jag vill bli snabbare på att ta beslut under matcherna, se planen bättre, att man vet vad som händer bakom en. Sen hålla huvudet uppe och veta vart man ska passa. Det finns mycket jag vill utveckla, jag är bra med högerfoten och kan förbättra vänsterfoten sen har vi den mentala biten, säger Tanja Nousiainen. Folk vet inte hur mycket det krävs för att bli stark och tro på sig själv oavsett vad som händer. Det mentala vill jag också förbättra.

Vad visste du om Mallbacken innan du kom dit?
– Kaisa Ranki hade sagt att de var mycket bättre än Umeå Södra, att de flesta har spelat i Damallsvenskan och vet vad som krävs för att ta sig tillbaka. Sen verkar Sunne vara ett litet ställe som är lätt att komma in i, det känns hemma, säger Tanja Nousiainen.

Fotnot: Mallbacken hoppas att Tanja Nousiainen kan spela hemmapremiären mot Umeå Södra.