Skilda världar på Kanalplan

Det var något av skilda världar i dagens match. Det obesegrade topplaget och seriefavoriterna Hammarby mötte nykomlingen Brommapojkarna i årets första derby på Kanalplan. BP har inte vunnit någon av de två första matcherna och vann inte idag heller. Det stod 4-1 till hemmalaget Hammarby när domaren blåst i sin pipa för sista gången i matchen.
Olga Ekblom lobbar in 3-1 för Hammarby. FOTO: Anders Henrikson.

Hammarby hade flera bra chanser att göra mål i första halvlek, främst genom Cathrine Dahlström och Greta Holmberg. Bollen såg inte ut att vilja gå i mål idag. I den 21:a minuten kom det första hemmamålet genom ett anfall på vänsterkanten. Passningen gick in till Greta Holmberg som trots bra läge inte sköt utan passade bollen vidare, bak till Ellinor Lindbom som enkelt sköt bollen i mål.


BP då? Tempest-Marie Norlin kom fri några minuter före Hammarbys ledningsmål. Trots en glidtackling stod hon upp och kunde avsluta. Bollen gick förbi målvakten men också förbi bortre stolpen och utanför. I slutet av halvleken höll Hammarby-försvaret på att ställa till det och hjälpa BP med kvittering, men målvakten Emelie Ekman höll bollen på för hemmalaget rätt sida om mållinjen. 1-0 stod sig istället till paus.

I 52:a minuten fick BP en frispark på högersidan vid sidlinjen ungefär på mitten av offensiv planhalva. Moa Hjärn slog in bollen mot straffområdet. Högst på inlägget kom Ida Garamvölgyi och nickade in kvitteringen. Efter målet kändes det som om BP tog för sig lite mer och pressade Hammarby lite högre upp innan Hammarby tog över helt igen. Elina Johansson hade ett par chanser att ge hemmalaget ledningen, men ett skott gick över och en nick på hörna reflexräddades av BP-målvakten Zeynep Anar.

I 67:e minuten kom Hammarbys lagkapten Olga Ekblom fri, rundade BP-målvakten Zeynep Anar och lade enkelt in ledningsmålet. 2-1 skulle bli 3-1 genom samma målskytt, Olga Ekblom. Den här gången avslutade hon ett fint anfall på bästa sätt. i den tredje stopptidminuten blev Elina Johansson fälld i straffområdet. Domaren Laura Rapp blåste straff, en straff som Elina själv tog. Hon väntade ut Anar i målet och lade bollen i andra hörnet.

Segertåget mot slutstationen Damallsvenskan 2015 fortsätter. Det ser bra ut för Hammarby. För BP är det tuffare, men som tur är, är det många matcher kvar.

Mål: 1-0 Ellinor Lindbom (21), 1-1 Ida Garamvölgyi, 2-1 Olga Eblom (67), 3-1 Olga Ekblom (80), 4-1 Elina Johansson, straff (90+4). Publik 431

Text: Eva Fransson