Historiskt derby på Stockholm stadion

På lördagen spelas ett prestigefyllt derby i i Elitettan. På Stockholms stadion kl 15.00 tar Djurgården emot Hammarby. Matchen har alla förutsättningar att bli en spännande historia, bara två poäng skiljer lagen åt i tabellen. Hammarby Damfotboll har gjort en djupdykning i historien samt pratat med profilen Victoria Svensson.

Hammarby har full pott när det gäller poängskörden så här långt och får därmed räknas som favorit.
Sedan år 2003 har lagen möts 20 gånger. 2012 spelade de inte i samma serie då Hammarby året före ramlat ur Damallsvenskan.
Av dessa 20 möten har Djurgården vunnit hela 15. Tre möten har slutat med delad pott, båda mötena i Elitettan förra säsongen slutade just så (0-0 och 1-1).

För den som kan sin huvudräkning så återstår två möten, som har slutat i Hammarbys favör.
Victoria Sandell Svensson, då i Djurgården, minns den första Hammarby-vinsten.
- Det var tre dagar efter att vi VM-spelare hade kommit hem från USA med den triumferande silvermedaljen, då skyllde vi på jet-lag, skrattar ”Vickan”.
Hammarbys andra seger kom 2008, då man slog tillbaka Djurgården med hela 3-0 hemma på Kanalplan. Värt att notera är att detta var Kristin ”Kicki” Bengtssons första derby mot sin gamla klubb då hon samma år värvats till Hammarby från just Djurgården.

En annan speciell match ”Vickan” minns är mötet lagen emellan på Kanalplan år 2004. Det var efter seger med 4-3 som SM-guldet bärgades till klubben som då hette Djurgården/Älvsjö.

Förutom att se tillbaka på resultat är det också intressant att se hur publikintresset har sett ut under de senaste tio åren.
Den genomsnittliga publiksiffran på derbyna har varit: 975 personer
Bottennappet publikmässigt stod mötet i maj 2005 på Stockholm Stadion för, där bara 242 personer noterades som åskådare.
Den högsta publiksiffran inträffade år 2004, återigen på Stockholm Stadion då Djurgården/Älvsjö körde över Hammarby med 6-0. Hela 2079 personer var där och beskådade detta.
”Vickan” kommenterar inför lördagens möte:
- Det kommer att bli en tuff match! Ett derby är alltid ett derby, ingen kliver undan i närkamperna. Jag tror matchen kommer sluta oavgjort.