Malin Diaz satte fart på Sverige

Malin Diaz rörde om med sitt inhopp, 30 minuter och mer tid på plan än någon gång tidigare i blågult. Bäst av allt, ekvilibristen med den fina bollbehandlingen är bara i början av sin landslagskarriär.
Malin Diaz gjorde ett piggt inhop, här i kamp med Nadene Caldwell. FOTO: Carl Sandin, Bidbyrån-

–En teknisk spelare som landslaget behöver, berömde Pia Sundhage.

Sverige hade fått in två bollar på ett extremt defensivt Nordirland när Diaz fick upp sitt nummer på den elektroniska bytesskylten.

En timme var spelad. Tyresöliraren hade en halvtimme på sig, ville och kunde göra mer än i sin första A-landskamp då det bara blev ströminuter på slutet.
– Klart att det är kul, alltid roligt att spela de stora matcherna. Sen känns det alltid som man vill mer, men jag är nöjd med det jag presterade.

I korthet var det ett stabilt passningsspel med offensiv ambition, bra samarbete med Lotta Schelin som hon vid ett par tillfällen hittade fram till i farligt läge.

Och inte minst fick Malin Diaz känna på vad det innebär att försöka skapa chanser mot ett lag som sätter heder och ära i att backa hem och hålla nere siffrorna.
– De var ganska defensiva, tog tid på sig när bollen var död. Det var speciellt att spela mot dem, men man tar alltid med sig något. Hur man luckrar upp ett försvarsspel som ligger tajt till exempel, sade hon.

Malin Diaz kom till landslagsuppdraget som ett positivt utropstecken i Tyresös Champions League-matcher. Hon var ifrågasatt när hon lämnade AIK för storlaget inför förra säsongen men hanterade utmaningen på rätt sätt.

Begränsad speltid, bänknötande men värdefulla träningstimmar under 2013. Sedan stod hon redo att axla ansvar, i Damallsvenskan, Champions League och nu också med landslaget.

En självklar spelare för förbundskaptenerna att plocka med. Pia Sundhage och landslagsledningen har haft ögonen på Diaz länge.
– Vi tog ut henne på ett läger först, hennes teknik var bra men det lilla spelet var inte framgångsrikt då. Nu är hon med i ett större spel med Seger och andra, ett bra inhopp, sade Pia Sundhage.

De övriga inhoppen gjordes av Antonia Göransson och Emma Berglund, den senare i glädjande blågul comeback med korsbandsskada och ett år sedan förra landskampen.
Till sist blev de lovande föresatserna för mycket för blågult och det körde ihop sig för fler mål än tre. Malin Diaz lämnade Växjö med en positiv känsla.
– Synd att vi fick in något mål till, vi hade ju chanser. Men ibland stämmer det bara inte, med lite tur hade vi fått in bollen på slutet.