Emelie Lundberg in i hetluften

Snacka om elddop. Emelie Lundberg satt på bänken i de fem första omgångarna av Damallsvenskan och toppmötet mot FC Rosengård var hennes seriepremiär.
Emelie Lundberg, Eskilstuna United. FOTO: Petter Arvidson, Bldbyrån.

– Det är skönt att få förtroendet, i en sån tuff bortamatch också, sade hon.

I valet mellan två Emelie, nyförvärvet Almesjö eller Lundberg med den senaste säsongen och betydligt fler år i United-tröjan hade Eskilstunas lagledning fram till söndagseftermiddagen gett plats för sitt senaste tillskott.

Försäsongens indikationer med delad speltid förändrades, när Damallsvenskan började fick Emelie Lundberg stå bredvid, dock utan att tappa modet.
– Jag visste om att han (Viktor Eriksson) har haft förtroende för mig. Man kämpar på ännu hårdare, frågar vad man ska träna på.

Utifrån sett var valet ändå överraskande, ny målvakt mot regerande mästare och seriens mest intensiva offensiv. Hur skulle målvakten, utan känsla för matchtempot kunna hålla emot?
– Jag har varit iväg med landslaget (U23) innan dess fick jag speltid för vårt F19-lag och bra träningar där det blir mycket matchspel. Det hade jag med mig i kroppen, sade en betydligt mindre orolig Emelie Lundberg.

Hon gjorde verkligen vad hon kunde medan Rosengård tråcklade på som aldrig förr den här säsongen. En tidig räddning på ett kanonskott utifrån, högst i luften på några hörnor.

När 0-1 rann in var avslutet otagbart, sett från sidan.
– Det studsar mycket idag, bollen stack iväg och jag fick tufft. Det var ett bra skott, sade hon.

I andra halvlek kom både tvåan och trean för Rosengård och Eskilstuna tillbringade långa stunder på egen planhalva.

Uppfattningen att Lundberg ibland lämnades väl ensam av sina försvarsspelare fick inget gehör i samtalet efteråt, däremot höll hon med om att gästerna förlorade mot ett snabbare spelande lag.
– Vi spelar oerhört bra försvarsspel men vi hinner inte med i deras korta passningar. De fintar hit och dit, vi kämpar med allt men de är passningsskickliga och springer på ytor.

Det slutade med Eskilstunas första förlust i Damallsvenskan, mot det rutinerade och väl underbyggda mästarlaget väl att märka.

Emelie Lundberg behövde inte känna sig träffad av kritik mot den egna insatsen.

Känner du att du tog dig närmre att stå nästa gång?
– Det vet jag inte. Jag är ganska nöjd med min prestation i den här matchen, ska åka hem och ge allt på träningarna i veckan, sade hon.

Nästa match är Linköping hemma, då United lär dra nytta av det man definitivt gör bättre än Rosengård.

Publikmängden som lockas till Tunavallen är betydligt större, de 901 åskådarna som såg regnmatchen i Malmö utgjorde säsongsbästa för Rosengård.