Hat-trick av Emmi Alanen för Umeå IK mot Vittsjö

När Umeå IK FF idag tog emot Vittsjö GIK visade sig hemmalaget vara flera klasser vassare än gästerna från Skåne. Vittsjö hade inte mycket att sätta emot Umeås bolltrillande offensiv och det var endast en storspelande Minna Meriluoto i Vittsjö-målet som räddade sitt lag från en än större målkross. 842 åskådare i solskenet på T3 Arena kunde njuta av Umeås spel och efter 3-0 ledning i halvtid gled hemmalaget iväg till en komfortabel 6-1 seger.
Emmi Alanen. FOTO: Britta Åkerlund.

Umeå skapade redan från start några farliga lägen men en felriktad passning på mittplan gjorde att Vittsjös Sofie Andersson fick fritt fram och även fick på ett bra skott som Umeåmålvakten Malin Reuterwall med yttersta fingerspetsen kunde rädda. Minuten efter, i matchminut 15, fick Emmi Alanen fritt utrymme i Vittsjös straffområde och placerade bollen mellan benen på målvakten Minna Meriluoto och gav hemmalaget ledningen med 1-0.

- Där ser man vad viktigt det är med bra försvarsspel, sa Umeås tränare Jonas Wikström efter matchen. Hade Vittsjö satt sin chans hade matchen kunnat se annorlunda ut.

Den finska landslagsspelaren Emmi Alanen visade sig vara på riktigt målhumör. 2-0 kom inom 2 minuter efter första målet genom ett välplacerat skott av Alanen och bara 7 minuter senare spädde hon på med ännu ett mål och ett äkta hat trick. 3-0 målet tillkom efter att Emmelie Konradsson slog ett inlägg som ställde Vittsjöförsvaret då Lina Hurtig hoppade över bollen som i stället gick vidare till Emmi Alanen. Alanen fick två chanser att skjuta och på den andra satte hon bollen otagbart bakom Meriluoto.

23-åriga Emmi Alanen kom från Kokkola i finska ligan till Umeå IK FF efter EM förra sommaren men fick inte så mycket speltid i fjol. Efter matchen var hon jublande glad både över att ha blivit vald till matchens lirare i hemmalaget och för sina tre mål.

- Jag brukar inte göra mål så det här var verkligen jätteroligt. Nu har jag kommit in riktigt bra i laget, det har varit mycket lättare det här året.

Några fler mål blev det inte före pausvilan även om hemmalaget radade upp chanser och visade prov på både bra passningsspel och stor rörlighet. Om Emmi Alanen hållit hov i den första halvleken så var Jenny Hjohlman planens drottning i halvlek två. En målgivande passning och två egna mål blev facit för Hjohlman som nu visade att hon är tillbaka på allvar. 4-0 i matchminut 53 tillkom sedan Hjohlman haft lekstuga i straffområdet och frispelat Lina Hurtig som säkert placerade bollen vid sidan om Meriluoto.

- Jag ville bara förbi, var Jenny Hjohlmans enkla kommentar till den situationen.

5-0 tofflade Hjohlman in i fritt läge efter inlägg av Hanna Glas och 6-0 satte Jenny Hjohlman med en riktig stänkare i krysset.

- Det här var skitkul, nu är jag där jag vill vara och det är bara att köra på, sa en strålande glad Hjohlman efter matchen.

Umeå kunde ställa upp med i stort sett sitt bästa lag. Saknades gjorde landslagsspelaren Hanna Folkesson som har en viss känning i baksida lår och därför vilades den här matchen. Rita Chikwelu byttes ut i matchminut 68, vilket var ett säkerhetsbyte då även hon känner sig litet sliten. Glad att kunna köra för fullt igen var Tuija Hyyrynen som nu är tillbaka med besked och även Lina Hurtig som dock känner sig ”litet stukad i fötterna”, men tyckte själv efter matchen att det inte är någon fara utan bara att köra på.

Umeås tränare Jonas Wikström hade endast positivt att säga efter matchen och han var extra nöjd med sina unga spelare som inte visar något som helst blygsel på planen:

- Se till exempel på Johanna Nyman som kommer in på mittfältet i stället för Hanna Folkesson och bara tar för sig. Vissa stunder tycker jag att vi spelar propagandafotboll och Vittsjö fick det väldigt svårt idag.

Malin Reuterwall i Umeåmålet hade fram till dagens match inte släppt in ett enda mål. Idag var det ytterst nära med ytterligare en match i raden av noll insläppta mål men Vittsjös Kirsty Yallop ville annorlunda. På tilläggstid fick Yallop skottläge och med ett riktigt bra skott fastställde hon slutresultatet till 6-1.

I Vittsjö var Elin Nilsen den enda av utespelarna som visade litet vilja och ambition men Vittsjö-spelarna fick mest jaga utan hitta något eget spel. Målvakten Minna Meriluoto, som är en gammal Umeå-bekanting då hon 2008 spelade med Umeå Södra FF, höll dock hög klass matchen igenom trots sex insläppta mål. Hon fick inte mycket till stöd i försvarsspelet och hade dubbla känslor efter matchen:

- Det var tråkigt att vi inte kunde få någon press på Umeå, vi var inte tillräckligt aggressiva så dom fick slå fina bollar hela tiden. Jag är ändå glad för att jag efter nära två månaders skadeuppehåll kunde göra comeback och att själva målvaktsarbetet kändes bra. Jag är ledsen för resultatet men får ta med mig det positiva och tänka framåt.

Meriluoto skadade höger axel i Svenska Cupen mot KIF Örebro den 26 mars men känner sig nu helt återställd. Förhoppningsvis kan Vittsjö få ordning på sitt försvarsarbete för det räcker inte med bra målvaktsspel. Umeå bjöds på alldeles för många öppna chanser och 23 insläppta mål på sex matcher säger det mesta. Nu närmast får Vittsjö försöka tagga till på lördag då Jitex, som också haft en bekymmersam säsongsinledning, kommer på besök. Umeå möter Kristianstad kommande helg på Vilans IP.

Målen i matchen:
15 min 1-0 Emmi Alanen
16 min 2-0 Emmi Alanen
23 min 3-0 Emmi Alanen
53 min 4-0 Lina Hurtig
67 min 5-0 Jenny Hjohlman
74 min 6-0 Jenny Hjohlman
90+ min 6-1 Kirsty Yallop

Text: Britta Åkerlund