Nya backlöften kliver fram

Sverige möter Färöarna borta på torsdag. Samtidigt söker Pia Sundhage och landslagsledningen efter nya landslagsnamn att förädla till toppkapacitet mot VM nästa år. Två lovande alternativ finns till höger och vänster i backlinjen, Elin Rubensson och Magdalena Ericsson.
Magdalena Ericsson och Elin Rubensson är två alternativ på en backplats för förbundskapten Sundhage att välja mellan. Foto: Bildbyrån

Med Lina Nilsson indisponibel och Jessica Samuelsson på väg tillbaka till fjorårsform har Rosengårds Elin Rubensson ett starkt bud på platsen till höger i backlinjen. Vägen tillbaka för de övriga högerbackarna blev krångligare efter Rubenssons övertygande 90 minuter mot Skottland.

I klubblaget har hon en flexibel arbetsbeskrivning som inte bara är olika från match till match. Back eller forward varierar ibland från minut till minut.

I landslaget är rollfördelningen klar, Rubensson passar bäst när hon försvarar en kant enligt Pia Sundhages synsätt. Än så länge behåller 21-åringen helst sin positionsfrihet.
– Det är en svår fråga, vissa matcher är jag bättre framåt och i vissa matcher går det bättre som ytterback. I landslaget har det gått bra som ytterback, så absolut, sade hon före avresan till Skottland.

Omdömet förlängdes till fortsatt bra efter segern i gruppfinalen där Rubensson störde bort de skotska anfallsförsöken med sin snabbhet.

Lisa Evans som härdats i hårda matcher i Bundesliga hölls undan, ytterbacken vann också den kvickfotade kampen och lämnade Fir Park med ett bra betyg för defensiven.
– Jag är ganska nöjd, speciellt med första halvlek, släppte inte förbi henne på kanten. De var farliga med omställningarna men vi hade bra koll på dem, summerade Elin Rubensson.

Om något kunde hennes medverkan när Sverige anföll varit ännu flitigare. Det skötte å andra sidan Sara Thunebro från vänster, i sin bästa landslagsinsats för året.

Med på resan från ö till ö med mellandagar i Stockholm finns också framtidsnamnet Magdalena Ericsson.

Hon har klarat av debuten i blågult, men våren efter det korta inhoppet mot Frankrike i februari har inte haft samma succéstämpel som fjoråret för LFC-spelaren.
– En vecka efter den samlingen skadade jag inre ledbandet i knät. Då tänkte jag att jag var uträknad på ett tag.

Inget U23-läger i La Manga, ingen seriepremiär tillsammans med lagkamraterna. I maj gick marschen desto raskare i positiv riktning, comeback och landslagsuttagning inom loppet av ett par veckor.
– Jag var jätteförvånad när jag fick kallelsen. Nu känns det skitkul, lite pirrigt och lite spännande men häftigt och inspirerande, säger Magdalena Ericsson under samlingen som varar tio dagar.

– Det har känts bättre än vad jag trodde att komma tillbaka till fotbollen, sen är det lite kvar med timingen att jobba med. För laget (LFC) har det gått knackigt men för egen del är det kul att komma tillbaka och skönt att det funkar med knät, fortsätter hon.

Före midsommar är Ericsson igång med landslaget, där hon faktiskt är ensam med klubbadress Linköping just nu.
– Jag har spelat med Fischer tidigare och känner några från F19-landslaget.

Vad har du för mål under de här tio dagarna?
– Att få tid att visa på träningarna vad man går för. Jag har inte varit med så mycket och vet inte riktigt var nivån ligger. Det ger lite nervositet men ännu mer att man blir taggad och inspirerad.