Stockholm åter i Cup Kommunalfinal

Stockholm åter i Cup Kommunalfinal

Snart väntar årets final i Cup Kommunal. På ena sidan planen finns Skåne, på den andra hittar vi Stockholm. Tjejerna från huvudstaden är redo, inte bara för matchen som komma skall utan också för att försvara den betydelsefulla titeln.

År av fotbollsspelande ligger bakom dem. Förhoppningsvis ligger minst lika många år framför dem. De siktar mot toppen, mot Damallsvenskan, mot landslaget och fotbollslivet. Var och en bär på olika drömmar. Någon vill bli den nya nickspeciallisten och efterträda Nilla Fischer i det svenska försvaret. En annan vill rusa fram på kanten i ett tempo som endast Josefine Öqvist kan matcha och ytterligare en annan har siktet inställt på VM-guld om nio år. Det är bara ett axplock av de drömmar som far genom 16-åriga talangers huvud. De har kommit en bra bit på vägen med sitt fotbollsspelande, men fortfarande är framtiden ett oskrivet blad - än så lämge finns oändligtmed utrymme tillgängligt för drömmar. En dröm har spelarna i Stockholms distriktslag gememsamt. De drömmer om att vinna turneringen. Men olikt oss andra, vi som drömde stora drömmar men får se dem försvinna allt längre bort vid horisonten på grund av en rad olika omständigheter, är deras dröm inte bara en dröm. Det är en möjlighet. Det är en ypperlig chans och det kan bli verklighet.

Finalen i Cup Kommunal ligger nu bara några dagar framåt i tiden. Den spelas i Halmstad under Elitlägret. Stockholm har tagit sig dit genom ett stabilt försvarsspel och ett varierat anfallsspel. På vägen till finalen har man avfärdat motsråndare så som Uppsala, Södermanland och Småland. Nu står man i final, redo att försvara sin titel.

Jo, ifjol stod Stockholm som segrare i finalen av Cup Kommunal. Segerorganisatör var Daniella Novakovic som idag tillhör AIK. Idagens Stockholmslag finns en del spelare som redan hunnit med att göra avtryck i elitfotbollen. Och en spelare som, tro det eller ej, hunnit vinna Cup Kommunal.

Fjolårets final spelades på Skytteholms IP i Stockholm, under samma dag som EM-finalen avgjordes. Madicken finns med i årets finallag, men fick också chansen för ett år sedan, och den chansen tog hon.

- Ja, jag blev uttagen rill finalen förra året, säger Madicken Stingberg när damfotboll.com når henne innan årets final. Stingberg fick hoppa in i den matchen och gjorde ett av målen i Stockholms 5-2-seger. Segerkänslan har hon inte glömt. Idag är hon en viktig kugge på mittfältet i Stockholm, och spelar elitfotboll med Älta i Elitettan, dessutom siktar hon på en dubbel i Cup Kommunal.

- Det är ju något jag drömt om sen förra finalen, att vinna två gånger, skrattar Madicken som tror att Stockholm är redo.

Sammanhållningen i lager är stor, moralen hög. Och lyckas man bara göra första målet i matchen ska Stockholm nog ta hem det, spekulerade Madicken när vi pratade med henne. I semifinalen var det framförallt en spelare som fick saker att hända i offensiven för Stockholm. BP-talangen Michelle Rojas Flores. När damfotboll.com pratar med henne skrattar hon lite och förklarar att hennes mål med fotbollen inte är helt olikt många andras.

- Jag är som alla andra - jag vill bli bäst i världen. Jag vill spela professionell fotboll, absolut. Som Asllani och Schelin, säger Rojas Flores och förklarar att det viktigaste är att ha mål uppsatta. Stora och små mål. Nästa mål för henne själv? En vinst på onsdag.

- Nästa mål, det som ligger närmast i tiden, är att vinna Cup Kommunal. Det har varit vårat mål, att spela final. Vi var kanske inte tippade att gå till final, men vi vill behålla pokalen i Stockholm. Jag har några lagkamrater som var med och vann förra året, de försöker sätta lite press på oss, men det är mest bara roligt.

Rojas Flores är påläst när det kommer till finalmotståndarna skåne. Hon lyfter bland annat fram en av profilerna i Skånes lag som en spelare de måste se upp med.

- Skåne har ett starkt lag. Bland annat Natalie Persson som spelar i Rosengårds A-lag, då är man duktig. Men vi har också ett starkt lag. Det blir tufft men vi är absolut inte rädda för dem, säger Rojas Flores.

Den som ska stoppa Nathalie Persdon och Skåne när de kommer till anfall är Olivia Waller, Stockholms sista utpost och målvakt. En målvakt som har sina styrkor i närkampsspelet, och i luftduellerna - men så har det inte alltid varit.

- Idag är jag bra på att utnyttja min längd, men jag har fått jobba mycket för det. Just höjdspelet har varit en svaghet men nu är det en styrka, säger Waller när vi når henne. Och precis som lagkamraterna Stingberg och Rojas Flores ser hon fram emot finalen mot skåne, men när vi ber henne plocka ut ett favoritminne från turneringen väljer hon en match från vinters gruppspel:

- Det är fantastiskt roligt att spela Cup Kommunal. Vi har kämpat i två år, det är väldigt kul att vi tagit oss till final. Vi har ju kämpat för det i två år. När vi mötte Uppland på Bosön, det var speciellt. Vi var nederlagstippade. De flesta trodde att Uppland och Skåne skulle gå till final, men vi gjorde en väldigr bra match som lag. Jag tror det var den matchen som gjorde att vi tog oss till final, berättar Waller.

Alla de tre spelarna vi pratar med har egna minnen och höjdpunkter från cupens gång. Samtidigt hoppas samtliga att den största höjdpunkten inte är nådd än, att den väntar runt hörnet.

En vinst i finalen skulle vara stort, och kanske till och med nödvändigt för att få tyst på klubbkamrater som segrade i cupen ifjol?

- Jag har kompisar som var med i finalen förra året. Så lite press känner vi kanske? Vi vill lyckas i år igen, säger Waller. Hennes lagkamrat Rojas Flores håller med, men lyfter upp något annat som hon gillar med årets final.

- Det har varit en jätterolig resa. Det började i Halmstad och jag tycker det är häftigt att det avslutas där också, säger hon.

Cirkeln kommer alltså att slutas i Halmstad på onsdag. Frågan är och Stockholmstjejerna lyckas ta en dubbel