Gothia Cup Trophy en ny utmaning

I måndags drog Gothia-serien F17 elit (Gothia Cup Trophy) igång. År 2009 startade de satsningen för killarna - men nu är det tjejernas tur. Ett av lagen som är med i år är Linköpings FC:s unga tjejer, några födda så sent som 1999.
Gothia Cup Trophy, nu också för tjejer. Foto: Gothia Cup

–Det ska ju vara en elitcup med de bästa lagen. Det finns några riktigt bra lag med, som till exempel PSG, men även några sämre, säger Linköpings FC tränare, Stefan Petersson.

Gothia har gjort en kartläggning över utländska och svenska klubbar. Från början bjöd de in åtta svenska och åtta utländska lag. Med facit i hand blev det till slut sex utländska lag på pappret. Dessa lag är: PSG (Frankrike), San Gabriel (Spanien), Red Star Belgrad (Serbien), Birmingham City Ladies FC (England) och Bayern 04 Leverkusen (Tyskland).
– Det är roligast att spela mot utländska lag då man får möta ett motstånd man inte är van vid, säger Linköpings lagkapten, Karolina Broman.

Från Gothias sida är målet klart - om tre år ska de bästa 17-åringarna i världen spela i denna cupserie.
– Den här serien är ett bra steg i rätt riktning för damfotbollen. Dock tycker jag att det vore bättre med en F19 elit då många bra lag, som till exempel Rosengård, måste avstå på grund av den låga åldersgränsen, säger Stefan Petersson.

Linköping har hittills mött två lag i turneringen. Den första matchen var mot Bayern 04 Leverkusen där de vann med 3-0. Emilia Larsson gjorde alla målen. I Den andra matchen blev det förlust mot Umeå med 1-0.
–Vi måste passa bollen tidigare och inte dribbla för mycket. Ta snabbare beslut och jobba som ett lag, säger Karolina Broman efter förlusten mot Umeå.

Linköping ställer upp med ett ungt lag där några spelare är födda 1999.
– Det är positivt att det är många yngre som är med. De är tekniskt skickliga och snabba medan vi lite äldre är starka, säger Karolina Broman.

På onsdagen väntar deras sista gruppspelsmatch mot Älta IF.
–Målet är att gå så långt som möjligt. Både från lagets och föreningens sida, säger Stefan Petersson.