Djurgårdens målkalas (!) mot Mallbacken

Nej, det är ingen rötmånadshistoria att suveräna ledarlaget i Elitettan Mallbacken kom till Stockholm och förlorade mot Djurgården med hela 1-7. Djurgården visade sin bästa sida och körde över Mallbacken på Kristineberg. Nästa vecka blir det ny Stockholms-resa för Mallbacken och då mot tvåan Hammarby.

Mia Jalkerud var på spelhumör, det syntes redan tidigt i matchen. Men få hade väl trott att hon skulle göra hat-trick mot serieledarna redan efter en halvtimme spelad?

För det var precis vad som hände. Redan efter 6 minuter gjorde hon sitt första, tvåan kom blott två minuter senare. Både 1-0 och 2-0 kom av att Djurgården visade prov på ett snabbt och effektivt djupledsspel, men också av att Mallbacken misslyckades med att ställa offside.

3-0 gjorde Alexandra Höglund, framspelade av Jalkerud, innan Jalkerud fullbordade sitt hattrick i den 29:e minuten. Efter det hade Mallbacken sitt första riktiga avslut, bollen gick dock utanför stolpen.

Djurgårdens effektivitet var slående i den första halvleken, både i anfall och försvar. Mallbacken såg tafatt ut.

Mallbacken gjorde ett dubbelbyte redan i halvtid för att försöka reda ut situationen, och man lyckades till viss del. Man hade mer boll, skapade ett par halvchanser och lyckades bättre i backlinjen.

Men sista kvarten föll serieledarna ihop igen. I den 75:e minuten gjorde Madeleine Stegius 5-0. Tre mimuter senare kom 6-0 genom Jalkerud och i den 86:e minuten avslutade Sofia Nilsson Djurgårdens sanslösa målkavalkad.

Mallbacken fick ett tröstmål i den 90:e minuten, ett snyggt sådant där Mimmi Larsson skar in från kanten och placerade in bollen. Men dagens lirare var utan tvekan Mia Mia Jalkerud med 4 mål och 2 assist som facit i dagens solsken.

- Jag började säsongen lite trögt men nu under andra halvan har det känns bättre. Nu känns det som att jag är mitt gamla vanliga jag igen, säger en strålande glad Jalkerud efter matchen. 7-1 var ett resultat hon (eller någon annan) inte hade kunnat föreställa sig inför avspark:

- Mallbacken är ett grymt lag, men jag kände på uppvärmningen att vi har allt att vinna - det är dem som har pressen att slå oss, avslutar Jalkerud.

The Observer 2014-08-03 21:16

Att hylla DIF efter denna seger är självklart och kanske kan de blanda sig i slutstriden i serien.

Alva är klok som lyfter fram DIF:s fina och effektiva spel. Mallbacken beskrivs som tafatta - chockade och paralyserade är andra ord jag kommer att tänka på. Det här måste spel- och resultatmässigt varit en av Mallbackens sämsta matcher på 2000-talet.

Vi fick bekräftelse på något vi redan visste - även ett serieledande lag åker ibland på en rejäl stoppstöt. På läktaren hördes fåtaliga men ibland ljudliga Mallbackensupportrar efterlysa mer kamp och vilja: "Vi kan väl inte lägga oss ner och dö...!!!"

Kanske satt det både i benen och huvudet idag för både DIF och MIF - DIF på ett positivt sätt efter den fina inledningen - allt blev plötsligt möjligt och ibland t o m lätt. För MIF del på ett negativt sätt - två tidigare startspelare har just lämnat för collegespel i USA och tänkta ersättare fick börja på bänken. Var det detta Mallbacken stod på hälarna och funderade över på plan?

Att Mia Jakerud med sin sanslösa utdelning skulle bli utsedd till bästa spelare i DIF var ingen överraskning. I MIF var valet enkelt - av de få spelare som hade något på pluskontot valdes nykomlingen Madelen Janogy som visade fina intentioner och kanske borde varit startspelare.

Dramatiken tätnar i elitettan - (nästan) alla kan slå alla. DIF bör fått förnyad energi och för Mallbacken väntar Hammarby på Kanalplan om en vecka - har MIF kommit upp på tårna då?

Till sist: På läktaren satt tidigare Mallbackenkeepern Katie Fraine - nu i Linköpings FC - hon var säkert glad att slippa vara burväktare idag. Final Svenska cupen på torsdag......

DIFDAMsaman 2014-08-04 06:01

Alva om du ska jobba med att skriva här får du ju vara lite mer uppdaterad dom heter Mallbackenifsunne inte bara Mallbacken

nymagnum 2014-08-04 07:54

Damfotboll.com är en journalistisk publikation som rimligen följer sedvanliga redaktionella principer. En sådan princip är att skriva för läsaren och inte tänka på att vårda någon annans varumärke. Till exempel skrev man sällan "Panos Ljungskile" utan Ljungskile när det var aktuellt, Ikea brukar det heta i löpande text - men företaget skriver IKEA osv.

I dagligt tal och i andra publikationers rapportering kallas laget Mallbacken. Jag tycker att skribenten gör helt rätt val.

Och ska man vara petig så är det väl knappast Mallbackenifsunne de heter?

DIFDAMsaman 2014-08-06 06:12

läs på tabellen får du se själv