Malin Diaz nystart i Eskilstuna

Malin Diaz har haft en strålande vår och en speciell sommar, med olika former av tuggmotstånd. En statusuppdatering just nu för mittfältaren är startspelare i Eskilstuna och lovande lirare med landslaget.
Nästa uppgift för Malin Diaz är VM-kval mot Polen. Foto: Bildbyrån.

– Det har verkligen gått jättesnabbt, sportsligt perfekt för mig att jag fick växa och vara med om den här resan, säger hon.

Att ta plats i startelvan i senaste matchen för sitt klubblag skiljer inte Diaz från de övriga spelarna i blågult som kommit till Gdansk för match på torsdag mot Polen.
Med perspektivet att det var just i landslagströjan, mot Färöarna för två månader sedan, som hon gjorde 90 minuter senast blir det hela lite mer annorlunda.
Efter samlingen i juni tillhörde Diaz kretsen av spelare som inte hade något Tyresö att komma tillbaka till.
– Det blev inte så mycket fotbollsträning då, lite som att gå in i försäsong. Man fick träna på gymmet och hålla det uppe så mycket som möjligt. De flesta lag gick på semester också, så det blev nog inte så mycket mer vila för mig ändå, säger hon om det ofrivilliga avbrottet när Champions League-finalisten gick under.

– Någonstans får man tvinga se sig själv det positiva som blivit av det. Jag tror alla spelare som varit med om det växt som personer både på och utanför plan. Man fortsätter få frågor men det är bakom mig nu, säger hon.


I backspegeln finns också tiden hon lade ner på att leta ny klubb mitt under säsongen. Sedan en dryg månad tillbaka är det Eskilstuna United som gäller för 20-åringen.
– Jag trivs jättebra med sammanhållningen och jag gillar Viktor (Eriksson; tränare) och hela teamet runtomkring. Jag hoppas att jag kan fortsätta utvecklas, vara den som får ta lite mer ansvar, säger Diaz som nyss börjat med matchandet hos nykomlingen i Damallsvenskan.

Femte plats med poäng i elva av 13 matcher pekar på sund utveckling.
– Laget har mycket potential, unga spelare som kan växa mycket samtidigt som det finns rutinerade som kan ta ansvar.

Med offensiv kreativitet och passningsskicklighet vill hon lyfta Eskilstuna under hösten. På Vilans IP i lördags var Diaz tillbaka i startelvan, där hon vill vara. Även om de flesta bollarna mot Kristianstad lyftes över henne och den slipade tekniken inte kom så väl till pass.
– Långbollar?, nej det är inte riktigt den typen som är min starka sida, men man får anpassa sig efter laget. Det handlar om att vinna matcher, om vad Viktor anser är att göra det bästa av situationen.

Malin Diaz ser trots allt större möjligheter för sig själv, med ett annat speltänk.
– Vi vill försöka spela bollen och jag kan bli en viktig spelare i det, utvecklas tillsammans med laget.

Med 72 minuter i benen gjorde hon rätt så snabbt förflyttningen från Damallsvenskan till landslaget under helgen, men har ändå landat lugnt. Mittfältaren har åtminstone inga ekonomiska hinder när karriären går vidare under hösten.
– Eskilstuna är på väg uppåt och jag har samma känsla, att fortsätta växa, säger hon.