Nedflyttad Elin Rubensson flyttar fram positionerna

Först var hon flyfotad anfallare i Malmö och blågult. Sedan kom utmaningen som passningsskicklig back i landslaget. Nu är allting en del av fotbollslivet - och Elin Rubensson gillar det.
Elin Rubensson. FOTO: Bildbyrån.

– Klart att det har varit mycket fram och tillbaka, jag är forward hemma och back när jag kommer hit. Men det stör inte, jag tycker bara det är roligt att spela ytterback, säger hon.

Allting satte fart i en av de första serieomgångarna förra året. LdB FC Malmö hade backproblem, Jonas Eidevall kastade om i uppställningen. Då hamnade Elin Rubensson, guldmedaljör och gyllene spelare med U19-landslaget i EM och tidigare med klart offensivt forwardfokus på vänsterkanten av backlinjen.

Fler såg potentialen, Pia Sundhage upplevde matchen på plats och gillade det hon såg av Rubensson som försvarare. Medan Rosengård gått tillbaka till att oftast ha 21-åringen i målhotande läge välkomnar Sundhage henne som backlöfte.

Ett positionsval som bör ha underlättat inkörning i landslaget. Ytterbacksplatserna är i behov av påfyllning och Elin Rubensson har funnits med både till höger och vänster.
– Jag känner jättestort förtroende från henne (Pia Sundhage). Dessutom har jag ju också kommit med i 11+-satsningen från förbundet. Det var jätteintressant första gången vi träffades, en massa fystester och ett eget program som jag arbetar med hemma.

Igång efter Algarve
De faktiska proven på plan har heller inte låtit vänta på sig. Elin Rubensson fick mycket speltid i vårens Algarve Cup.
– Mot till exempel USA och Japan. Det gick bra i de matcherna, bra att få känna på internationellt motstånd. Sen var det en träningsturnering, kvalmatcherna har gällt lite mer, säger hon efter flera lyckade insatser i landslagströjan.

Vad har du fått upp ögonen för som försvarare?
– Hur jag ska ligga i backlinjen, hur jag ska falla, plocka upp spelare i boxen. Det är mycket sånt man inte tänker på på samma sätt när man är högre upp i banan, säger Elin Rubensson redo att ta fler kliv upp i backtrappan.

Hennes framåtanda bör kunna leda till att de goda egenskaperna smälter samman. Snabbheten, att tänka framåt för att ta sig ur situationerna.

Än så länge under lärotiden har Rubensson oftare haft känslan att hon hamnat långt ner i plan. När grundkvaliteterna sitter ska det bli ändring på det.
– Jag önskar att jag kunde vara med mer offensivt. Det är det jag tränar på mycket nu, få in mina forwardsegenskaper i backspelet.

Närmast gäller Polen, inget komplett kvalitetslandslag för de stora matcherna men med åtminstone någon spelare som kräver uppsikt.

Den uppblommande målskytten Ewa Pajor håller på att spelas in. Supertalangen gjorde samma resa som Elin Rubensson till EM-guld och ´Golden Player´-utmärkelse (i U17-EM förra året) och nätade sju gånger när klubblaget Medyk Konin susade igenom Champions League-kvalet.

Elin Rubensson vet vad som gäller, om och när hon kliver in på torsdag.
– Vi mötte ju dem hemma i Malmö. De är ett hårt jobbande lag och har ett par väldigt bra spelare. En tuff match, men vi ska ta tre poäng.