Omdiskuterat mål när Linköping vann

Kampen om tredjeplatsen i Damallsvenskan tätnade genom att Linköpings FC gick ikapp gästande Kopparbergs/Göteborg efter 2-1-segern. Matchens första mål blev rejält ifrågasatt.
Manon Melis hade en del att diskutera med domare Malin Johansson efter hemmalagets 1-0-mål. FOTO: Filip Oskarsson.

877 personer såg matchen på plats.
Första chansen kom redan efter 49 sekunder. Finurligt spel mellan Kristine Minde och Fridolona Rolfö hittade tillbaka till Minde som slog ett fint inlägg till Rolfö, nicken mot bortre stolpen gick i en båge men precis över.
Kopparbergs/Göteborg i sin tur fick inte vänta länge på sitt första skott som kom efter två minuter, men det blev ofarligt för Fraine i Linköpings målet. Det märktes direkt att båda lagen är skickliga med boll och det kommer ställa till det för bådas försvarare.

I fjärde matchminuten hittade LFC återigen ytan mellan back och mittfält som laget är väldigt skickligt på, Rolfö slog en fin djupledsboll till Jonna Andersson på vänsterkanten, hon valde att skjuta istället för att lägga in till Minde som kom i bra löpning inne i straffområdet, Geurts i målet var bra med vid den första stolpen.


Det såg lite nervöst många gånger i inledningen. Det märktes att mycket stod på spel, försvarsspelet såg inte riktigt ut att fungera för något av lagen. Det var svårt med struktur då det var många att hålla koll på från båda lagen, alla med med spring i benen.

I den tionde minuten tog sig Harder lätt förbi mittfältsmarkeringen centralt, och med en snabb tempoväxling som hon är så duktig på. Skottet som följede fyra meter utanför straffområdet såg först ut att bli ofarligt, men bollen ändrade riktning efter en touch av Minde som ställde Kopparbergs/Göteborgs målvakt Loes Geurts. Bollen rullade in till 1-0 för FC På reprisen kunde man se att bollen tog på handen, Göteborgs-spelarna ropade på en avblåsning som aldrig kom. Minde försökte ta sig undan men hann inte. Domare Malin Johansson bedömde det inte som en förteelse. Målet godkändes. Först fick Pernille Harder målet, senare ändrades det till Kristine Minde målet vilket får ses som konstigt. Drömstart för LFC som under den första tiominutersperioden kunde se ett mål komma från båda håll
.
Till skillnad från flera lag under säsongen, bortsett från KIF Örebro, har LFC problem med fysiken. Kopparbergs Göteborg vann många 50/50-dueller som skapade farligheter i kombination med snabbt passningsspel som luckrade upp backlinjen och skapade farligheter.

Misstag av Kopparbergs/Göteborgs Beata Kollmats (som annars gjorde en bra match) gjorde att Harder kom fri, men bra försvarsspel av Kathlene Fernström räddade situationen.
Manon Melis med 11 mål före matchen, mötte gamla lagkamrater och är osynlig den första halvtimmen och var aningen slarvig med sina passningar - var det nerver som spökade? Ändå ser man att hon har kvalitéer när hon med sina rörelsemönster hela tiden hotade i djupled. Det var synd för Kopparbergs/Göteborg att hon inte fick de bollar hon sökte under den första halvleken.
28 minuter in fick alla LFC-entusiaster hålla andan när Harder blev liggande kvar i konstgräset efter ett motlägg där en försvarare kastar sig in för att täcka undan hennes skott. Under de första sekunderna såg det allvarligt ut men senare blev det uppfattat som en smäll och ingenting värre. Situationen uppstod precis vid straffomrdådetslinjen där backlinje och innermittältare återigen slarvade, Den situationen fick bli en symbol för Harder som efter det kom ur matchrytmen och inte riktigt visade den potential man är så bortskämd med.
Efter en frispark för Kopparberg/Göteborg, kom en skarv på första ytan där hela LFCs försvar stannade av. Bollen kom in i en båge över till bortre delen där Melis lurpassade. Hon fick ingen träff/trodde inte på det själv, där kunde det lika gärna blivit kvitterat.

Efter halvtimmens spel sjönk tempot.
Efter 34 minuters spel tog sig Jessica Samuelsson upp offensivt och hittade med olika kombinationsspel fram till Mariann Gajhede som instinktivt hade tagit en fin löpning tidigare, hon fick bollen perfekt i steget och sköt med högerfoten ett otagbart långskott i målvakten Katlynn Fraines högra hörn. Ett riktigt klassanfall där bollen där Jessica Samuelsson var hjärnan bakom.
LFC-spelarna hade riktigt lätt att hitta varandra i offensiva planhalvan och strålade både av harmoni och en trygghet.

Claudia Teresa Neto tog Linköpings frisparkar i dagens match, istället för Magdalena Ericsson. Hörnorna var oftast tama där i motsats till Ericsson hårdas skruvade boller blev höga och långsamma.
Från en klar himmel fick Kopparbergs/Göteborg sin farligaste chans bara några minuter före halvtid. Annica Sjölund hann ifatt bollen på sidlinjen och hittade, med ett hårt inspel till Melis som mötte perfekt i steget. Med marginalerna på rätt sida kunde Kopparbergs/Göteborg kvitterat på returen där Lisa Ek inte hann fram för att peta in bollen i öppen bur.
Reduceringen kom dock med bara någon minut kvar av den första halvleken. Bollen letade sig fram i djupled mot Melis. Charlotte Rohlin hängde inte med. Melis kommer helt rätt till den dåliga touchen från Rohlin och hittade in till Sjölund som kan sköt i öppet mål.
Ett plus till Fridolina Rolfö som gör allt rätt. Göteborg hade svårt att kontrollera henne när hon kommer ner och möter och släpper fint till medsspelare. Kristine Minde gör också en minnesvärd första halvlek.

Kopparbergs/Göteborg vann mer och mer dueller i andra halvlek och skapade farligheter men inte avslut. Lieke Martens sprang fint in i straffområdet efter ett högt inlägg. Janni Arnths och Rohlins samspel i vissa situationer är ett litet frågetecken. Ett missförstånd mellan Arnt och Fraine, vilket gav Kopparbergs/Göteborg sin första riktiga chans i andra halvleken.
Linköping blev stressat under i slutet av matchen och och det var nära 2-2. Blackstenius var en spelare som trivdes med matchbilden där hon hade hav av ytor att löpa in på, LFC hade endast problem med att slå passningarna. Bollen studsade mest fram och tillbaka och ingen egentligen fick riktig kontroll över den.
Kopparbergs/Göteborgs Annica Sjölund fick matchens enda gula kort när hon vräkte sig framför LFC-målvakt Fraine som kom utrusande efter en djupledsboll.
Neto fick två skottlägen under sista kvarten. Sett till chanserna vann Linköping även i andra halvleken men Kopparbergs/Göteborgs spelövertag gjorde matchen väldigt spännande.
Med 6 minuter kvar kom en ovanlig kontring då Linköping inte hann ställa om till försvarspositioner i tid. Melis kom springande rättvänd - egentligen för första gången under den andra halvleken. Hon hittade med en fin och hård passning som bara behövdes stötas mot mål av Martens för att det skulle bli farligt men skottet gick högt över. Det kändes som det var
I matchens sista hörna skapar Göteborg ändå en sista farlighet när de fick in bollen i ett straffområde fullt med spelare från båda lagen. Det blev rejält stressigt när LFC inte fick undan bollen fören flera dueller, där man kunde se framför sig hur bollen lika gärna kunde hitta sig in bakom mållinjen. Men till sist gick bollen ut till inkast.

Några spelarbetyg

Linköpings FC:
+++ Fraine som med koncentration och speluppfattning kommer ut när det behövs och således kommer före sina motståndare. Håller i skotten som kommer hennes väg och är lugn och säker i luftrummet.
++ Gajhede. Gör det viktiga 2-0 målet och spelar oftast enkelt och rätt. Sammspelet med Neto blir bara bättre. Hade lite problem med Göteborgs kvickhet i andra halvleken.
+ Minde. Stänger sin kant i andra halvleken då hon får ägna sig mer åt försvarspelet och gör det oftast bra. Första halvlek är hon planens gigant. Löper ständigt och är spelbar, ligger bakom många avgörande detaljer som får LFCs anfall att bli längre och hjälper så till att LFC äger halvleken.

Text: Eric Svensson

Rufus 2014-08-28 10:23

Var det inte Manon Melis som stod för ett par de mest flagranta handssituationer som skådats i en match för ett par år sedan mellan dåvarande LdB FC Malmö och Tyresö FF? Två gånger i rad fick hon totalt s k hjärnsläpp och började spela "handboll". Mycket märkligt och helt oförklarligt.

Rainer Fussgänger 2014-08-28 10:56

@Rufus: Det var Ramona Bachmann i matchen Umeå - LdB FC Malmö där Ramona fick gult och sen rött kort.

Jag har aldrig (?) sett ett så konstigt domslut som i går. Som Malin Svedberg sa i TV 'man vill inte att ett sånt mål godkänns'. Minns landskampen Irland - Frankrike där Thierry Henrys dubbelhands tog Frankrike till ett VM, men då sköt han åtminstone målet med foten. Eller Maradonas 'guds hand' 1986 i Mexiko. Men här får alltså Minde även målet med högerarmen in i den officiella statistiken. Bedrövligt.

Vad säger domaren om situationen? Hon kanske trodde att Minde nickade in bollen?

Rufus 2014-08-28 11:43

En ursäkt till Manon Melis, givetvis! Visst var det Bachmann som syndade den gången. Apropå synder... Ytterst märkligt att Kristine Minde fick målet för sin ofrivilliga handsstyrning av Harders skott. Handslägen (både av den grövre och den distinktare sorten) är tydligen svårbedömda, både inom dam- som herrfotboll. trots att regelverk finns. Det hjälper ändå inte, eftersom det finns faktorer som kallas "bristande omdöme", "den mänskliga faktorn" osv.

Linköpings FC hade inte protesterat om målet dömts bort, så ingen skugga må falla över dem. Vad göra annars? Klaga hos domaren och be att vederbörande ändrar beslutet? Så pass altruistiska ledare finns inte inom sportens värld, så vitt jag vet.

Thorsten Frennstedt 2014-08-28 12:17

"Så pass altruistiska ledare finns inte inom sportens värld, så vitt jag vet."

Vill minnas att gentlemannen Mats Wilander korrigerade domaren i semifinalen 1982 i franska öppna mästerskapen i ett avgörande skede när motståndarens boll tveksamt dömts ut. Wilander bad att bollen skulle spelas om eftersom han inte vill vinna på det sättet. Han fick något fair-play-pris för det. Men det var en annan sport.

Rufus 2014-08-28 15:01

Javisst, så gjorde ju Mats Wilander! All heder åt honom, det var en oväntad gentlemannamässig gest av honom. Tennislirare är väl annars inte kända för att vara generösa av sig - det är undantagen (som Wilander) som bekräftar regeln.

Fotbollstränare är en annan sort och dessutom har de den tunga kollektiva pressen på sig från laget, publiken och sponsorerna. I lagsporter räknas bara målen, strunt samma hur de kommer till! Onsdagens tränare från matchen i Linköping, Stefan Rehn och Martin Sjögren, är herrar som tar både framgångar och förluster med ett relativt jämnt sinnelag. Sjögren sade f ö att han mycket väl förstod Göteborgs frustration och irritation.

Rainer Fussgänger 2014-08-28 16:56

Det handlar ju inte om Linköping. Det handlar om frågan om man får ändra bollens riktning med armen in i mål och få målet tilldelad också. Kanske har domaren inte sett att det var Mindes arm och trodde att det var en annan kroppsdel eller så var hon övertygad att det var inget avsiktligt hands och att bollen studsade mot armen.

Tyske världsmästaren Miroslav Klose har inte bara gjort flest mål i VM-historien.

Han gjorde ett mål för Lazio borta mot Napoli med handen. Domaren dömde mål och Klose gick fram till domaren och sade att han hade gjort mål med handen. En annan gång, tidigare, i Bremen i Tyskland fick han en straff för sitt Werder när domaren trodde att målvakten hade fällt honom. Han berättade för domaren att Arminia Bielefelds målvakt inte hade fällt honom varpå domaren tog tillbaka straffen.

Kanske hade Kristine Minde känt sig mindre generad efter matchen om hon hade haft modet att prata med domaren. Men samtidigt har hon förstås ingen skyldighet och samtidigt förstår jag att det är inte enkelt att gå fram och vrida en fördel för sitt lag till en nackdel.

The Observer 2014-08-28 18:17

Ja, eller minns orienteraren som stannande och hjälpte en skadad konkurrent trots att den egna topplaceringen rök.

Men minns också när Carola Söberg häromåret efter en misstänkt målsituation tryckte bollen mot stolpen och hävdade att domaren dömer....

Jaså, Minde kände sig generad. En del vet och andra inte uppenbarligen.

Den här lilla diskussionen aktualiserar väl minst två saker:

Domares möjlighet att se repriser på målsituationer.

Etik och sportsmanship - att göra det rätta om man uppfattar att ett fel begåtts. Frågan är om det uppfattats så av de inblandade?

Martin 2014-08-28 20:01

Även om 1-0 målet förmodligen skulle dömts bort så tycker jag LFC vann matchen rättvist. Vad gäller Minde så såg hon lika glad ut som övriga spelare efter slutsignalen av vad jag såg från läktaren men hon kanske såg 'generad' ut på TV:n, vad vet jag ?

En match med två ansikten där LFC var rätt överlägsna i första halvlek och borde haft en större ledning men där Göteborg sen käkade sig in i matchen under 2:a halvlek och på slutet pressade på ordentligt utan att skapa något jättefarligt läge bortsett från kalabaliken vid en av hörnorna.

För övrigt riktigt dåligt att domaren blåste av matchen precis när Blackstenius slitit sig fri (hur kunde Göteborgsspelaren inte bli varnad där ?) och hade fritt fram till mål. I årets jämna serie kan varje mål vara avgörande för hur det slutar.

Rufus 2014-08-28 23:28

Min slutreplik i denna givande diskussion är att den Stora Skandalen var att inte Pernille Harder fick äran för att ha gjort första målet. Det var ju för fasicken hon som avlossade skottet! Om Kristine Minde har förmågan att skämmas över sina misstag eller ej tycker jag är ointressant, bäste Rainer Fassbinder... höll jag på att skriva. ;)