FC Rosengårds andra förlust kan komma ikväll

Som regerande mästare och serieledare får FC Rosengård finna sig i att vara det lag alla vill slå. Nästa utmanare i raden är Linköpings FC, det enda lag hittills som lyckats vinna mot FCR under säsongen. På onsdagkvällen drabbar de båda lagen samman och frågan är om höststarka Linköpings FC ska kunna vinna igen för att ta viktiga poäng, inte minst i striden om andraplatsen. damfotboll.com har pratat med de båda tränarna i lagen, Markus Tilly och Martin Sjögren.
Markus Tilly, tränare i FC Rosengård och Martin Sjögren, Linköpings FC. Foto: BIldbyrån (montage)

FC Rosengård leder för närvarande Damallsvenskan på 39 poäng, övriga topplag finns än så länge på skapligt betryggande avstånd. Att FC Rosengård skulle börja förlora en massa matcher känns inte speciellt troligt med tanke på det solida spel man visat upp under året. Dock kändes matchen mot KIF Örebro som en sådan där en del brister uppdagades. Kanske ställer jag för stora krav på mästarlaget som ändå mötte ett formstarkt KIF Örebro och vann. Är jag orättvis om jag säger att försvarsspelet såg darrigt ut och att målvakten Katrine Längerth visade upp brister? Den frågan går till Rosengårds-tränaren Markus Tilly.
–Ja det tycker jag nog, det går inte alltid som på räls, det viktiga är förmågan att samla ihop sig och ändå vinna, svarar han och fortsätter.
– Vi har flera nya spelare i laget och det tar lite tid innan samspelet börjar fungera fullt ut. All respekt också åt motståndarna KIF Örebro som gjort en mycket bra säsong. Dom hade nio raka före mötet med oss. Vi lyckades hålla nollan, göra ett avgörande mål och ta tre poäng, något vi var extremt nöjda med efter matchen.

Nu väntar Linköpings FC, det enda lag som besegrat er i år och som har häng på i första hand en andraplats i Damallsvenskan. Amanda Ilestedt är tillbaka från skada men ni är fortfarande utan Kirsten Vad de Ven och nu har också Marta tillkommit på skadelistan. Hur resonerar ni inför matchen?
– Linköping är bra, de har fått tillbaka ett par av sina skadade spelare samt gjort några vassa nyförvärv. Totalt sett är dom bra i alla lagdelar och det blir så klart en utmaning att möta dem. Vi tittar inte så mycket på poäng utan tar en match i taget och kommer välförberedda till den här matchen som helt klart kommer att bli en tuff utmaning. Men vi hoppas på en repris ifrån ifjol då vi vann klart på hemmaplan, säger Markus Tilly.

I Linköping ser man mötet mot FC Rosengård som den största utmaningen ett lag kan få och tränaren Martin Sjögren, som för övrigt själv lett laget till SM-guld, tror att FC Rosengård återigen kommer att ta hem titeln.
– Det tror jag säkert att dom kände när dom klarade av att slå mycket formstarka KIF Örebro borta. För oss är det kampen om andraplatsen som gäller. Vi vet att vi troligen måste vinna resterande matcher i Damallsvenskan för att klara det och det är med den inställningen vi går i mötet med Rosengård.

Våren var skadefylld för er men nu lagom till höstavslutningen börjar det bli bredd i truppen igen både genom att skadade spelare är tillgängliga och att ni gjort ett par riktigt bra värvningar. Hur är formen?
– Vi har en bra känsla och laget har inlett hösten bra. I våras fick vi laborera en del men nu kan vi använda spelare där det är tänkt att dom ska spela. Renée Slegers är fortfarande skadad men vårt nyförvärv Claudia Neto har klivit in i den rollen och spelat mycket övertygande.

Så med uppåtgående form vågar ni er kanske på tanken att rubba mästarna på hemmaplan, något ni brukar har lite svårare för?
– Ifjol fick vi stryk med 4-0, det var på hösten och Malmö spelade riktigt bra. Min känsla är att vi är bättre nu och är i fin form så vi har absolut inga tankar på att ge bort några tre poäng utan snarare kämpa för att ha med oss tre hem. Det blir inte lätt men chansen finns absolut, säger Martin.