Låt konstgräs kontra naturgräsdebatten slå rot

Låt konstgräs kontra naturgräsdebatten slå rot

Rapporteringen kring frågan om konstgräs kontra naturgräs under VM 2015 i Kanada har generellt sett varit förutsägbar. Kanadensisk media har försvarat konstgräset, medan amerikanska medier har förtalat det. Det grundläggande argumentet för konstgräs är att Kanada var det enda landet som ansökte om att stå som värd för mästerskapet. De ansökte med arenor som till vardags används av Canadian Football League, och konstgräs är det enda hållbara underlaget både ur en ekonomisk och en vädermässig synvinkel.

Samtidigt hävdar de som är för naturgräs att användandet av konstgräs under ett Dam-VM är diskriminerande och obönhörligt orättvist för att ett VM för herrar aldrig skulle spelas på den sortens underlag.
På senare tid har vissa spelare, liksom vissa amerikanska medier, föreslagit att man helt enkelt borde lägga naturgräs ovanpå konstgräset. Att lägga naturgräs ovanpå ett annat underlag är någorlunda vanligt i USA, framför allt inför vänskapsmatcher mellan större europeiska lag. Många kanadensiska journalister har dock ifrågasatt detta och påpekat att kvaliteten på gräset sällan är bra när detta görs, och att underlaget ibland till och med är farligt att spela på.

Alternativ prövades under EM i Sverige

Men det finns ett tredje alternativ som hittills inte har diskuterats som innebär att man lägger naturgräs och sedan låter det växa och slå rot ovanpå konstgräset. Denna metod användes på Nya Parken i Norrköping under EM 2013 för att UEFA kräver att EM-slutspel ska spelas på gräs.
SIS Pitches jobbade med IFK Norrköping för att omvandla deras existerande konstgräsplan som uppfyller tvåstjärnig status enligt FIFA, till en naturgräsplan som uppnådde internationella krav. Efter turneringen återställde de konstgräsplanen till sitt ursprungliga, tvåstjärniga skick.

Denna studie är viktig för att så många av förhållandena liknar vad som kan förväntas i Kanada under VM 2015. Svenska och kanadensiska somrar är förhållandevis lika. Dessutom behövde gräset på Nya Parken klara av flera veckors turneringsspel, vilket är precis vad som krävs i Kanada.

Niklas Wennermark som är driftansvarig på Nya Parken gav en detaljerad beskrivning av den omvandling som skedde på arenan när naturgräs lades ovanpå arenans konstgräs i denna artikel.
Wennermark noterar att han och hans team hade cirka två veckor på sig från att den sista matchen spelades på konstgräset till att naturgräset behövde vara spelklart för turneringen.

Det första steget var att skydda konstgräset från sand, smuts och vatten genom att lägga ut ett fem millimeter tjockt geotextil över hela planen. Därefter täcktes det nya underlaget med 2 000 ton sand, vilket motsvarade 60 fulla långtradare.
Sanden arrangerades så att vatten tilläts rinna av, och träramar byggdes runt hela planen för att förhindra att sanden skulle flyta bort vid ett skyfall. Sandlagret var cirka 10 centimeter.

Omvandlingen var inte lätt på något sätt och teamet som sattes ihop för att göra om planen från konst- till naturgräs jobbade från åtta på morgonen till tio på kvällen nästan varje dag.
Gräset transporterades med 24 långtradare från en gård på gränsen mellan Tyskland och Holland. Varje rulle var 1,20 meter bred och 15-18 meter lång.
Efter en och en halv vecka av hårt arbete hade gräset fått fyra centimeter långa rötter. För att inte utsätta det för onödigt slitage, men även för att få ett finare snitt, valde man att klippa det för hand.
Nya Parken var värd för tre gruppspelsmatcher och en semifinal under loppet av 18 dagar.

Positiva spelarkommentarer

Cecilie Sandvej, som spelade för Danmark under EM 2013, hade detta att säga om underlaget:
– Det var faktiskt första gången jag spelade på naturgräs som lagts ovanpå konstgräs när vi spelade i Norrköping, och jag har inte spelat på det sedan dess, men för att vara ärlig så varken såg eller kände jag någon skillnad mellan den planen och en vanlig gräsplan. Jag minns det som att den var precis lika fantastisk som resten av planerna vi spelade på under EM, så jag har ingenting negativt att säga om det.

Ingrid Hjelmseth, målvakt för Norge, hade översvallande beröm för planen och sade att –– Vi spelade matcher på tre olika arenor under EM 2013. I Kalmar och Norrköping var planerna helt fantastiska. Gräset på Friends Arena var inte i närheten av att vara lika bra. Hjelmseth tillade att det inte ens fanns några tecken på slitage i målgården.

Spaniens mittfältare Vero Boquete hade liknande lovord för planen på Nya Parken:
– Kvaliteten på planen var väldigt bra, det kändes inte som att det var lagt ovanpå konstgräs. Det kändes som en vanlig gräsplan.” Gruppspelsmatchen under EM var Boquetes första match på naturgräs som lagts på konstgräs, men hon kommenterade och sade att “Jag har spelat på många gräsplaner och för mig kändes det precis likadant.

Även UEFA hade liknande lovord och planen bedömdes vara “en av de bästa planerna” i turneringen.

Säkra och kostnadseffektiva metoder finns för VM på naturgräs i Kanada.

Efter turneringen togs gräset försiktigt bort och lades på idrottsplatsen Bråvalla i Norrköping. Konstgräset återfanns oskadat och var redo för användning endast en vecka efter den sista matchen på gräs.
Wennermark uppskattade att den totala kostnaden för arbetet var cirka tre och en halv miljon kronor. Göran Ekdahl, vice ordförande för IFK Norrköping, bekräftade den kostnaden och noterade att projektet kunde varit billigare om man valt ett gräs utan rötter, men att man inte vågade använda det billigare alternativet under EM för att det då fanns en chans att gräset inte skulle ha tid att slå rot.

VM 2015 i Kanada kommer att spelas på sex arenor:
• BC Place Stadium (Vancouver)
• Commonwealth Stadium (Edmonton)
• Winnipeg Stadium (Winnipeg)
• Frank Clair Stadium (Ottawa)
• Olympic Stadium (Montreal)
• Moncton Stadium (Moncton)

Med transformationskostnaden från Sverige som ett riktmärke skulle kostnaden för ett säkert och högkvalitativt underlag bli mindre än tre miljoner dollar (ca 21 miljoner kronor). Med tanke på att FIFA, en ideell förening, för nuvarande har över en miljard dollar (ca sju miljarder kronor) på sitt bankkonto, verkar det rimligt att förse den viktigaste damfotbollsturneringen i världen med ett förstklassigt spelunderlag.
Ekdahl avböjde att kommentera om han trodde att denna metod för att omvandla en konstgräsplan till en naturgräsplan skulle vara möjlig i Kanada då han inte var bekant med underlaget på deras arenor.

En förutsättning för att Kanada skulle få tilldelas VM 2015 var dock att var och en av arenorna skulle installera ett tvåstjärnigt konstgräs, vilket är detsamma som konstgräset på Nya Parken.
George Mullan, VD för SIS Pitches, sa i ett e-mail till The Soccer Desk att “det är möjligt att lägga naturgräs ovanpå konstgräs för alla fotbollsmatcher, men det beror på två saker. Ett, finns det lämpligt gräs tillgängligt som kommer att överleva i en arenamiljö och är gräset starkt nog att klara av fotbollsmatcher och träningspass? Två, finns det ett företag i Kanada med erfarenhet av att installera gräs i en arenamiljö?”

Som det gamla ordspråket säger, där det finns en vilja (och en del pengar), där finns en väg. Med tanke på de ekonomiska resurserna och det betydande antalet naturgräsföretag i Kanada och USA är arbetet på Nya Parken en viktig utgångspunkt för att förstå att det finns rimliga, säkra och kostnadseffektiva metoder för att använda naturgräsplaner under VM 2015 i Kanada.
Det finns många små detaljer och viktiga argument på båda sidor om gräsdebatten inför VM, men det är viktigt att inse att alternativen inte är begränsade till konstgräs eller dåligt naturgräs.

Av: Sarah Gehrke och Linda Eriksson

Photo: SIS Pitches ( www.sispitches.com)

(In English: http://thesoccerdesk.com/letting-the-turf-versus-grass-debate-take-root)