Inget Europaspel efter VM-kval för Kim Little

Kim Little är Skottlands ledande spelare inför VM-kvalmatchen mot Sverige och utsedd till den amerikanska proffsligans bästa spelare efter hennes första år där. På avstånd ser hon en påtaglig utveckling för damfotbollen i Skottland.
Skottlands stjärna Kim Little. Foto: Bildbyrån

Hennes USA-klubb är Seattle Reigns som inte ligger alltför långt från den kanadensiska gränsen. Kim Little är inställd på att Skottland ska gå till VM-slutspel där nästa år. Inför mötet med Sverige kan grupptvåan bara blicka uppåt, någon risk eller fallucka finns inte.

Målformen för laget med gruppens bästa målskillnad är på topp, Skottland hade inga problem att montera ner Färöarna med 9-0 på hemmaplan i lördags. Och Kim Little gjorde ett av målen vid storsegern.
–De backade som jag tror de gjorde mot Sverige, vi kunde ta oss igenom tidigt i matchen. Nio mål var bra av oss, säger hon.

Ni förlorade med 1-3 mot Sverige i juni, vad tar ni med att tänka på från den matchen?
–Att vi ska visa mer säkerhet på fasta situationer, de gjorde två av målen med olika varianter. Sverige har många spelare som är långa och bra på fasta situationer, kan vi stoppa det ökar vi våra chanser att antingen få oavgjort eller vinna.

Offensivt spel med målsättningen att vinna är inget att hymla om för Skottlands del.
– Vi har kapacitet att göra mål mot Sverige. Ett högre rankat lag än oss, men det finns ingen anledning att gå in i matchen med negativa tankar. Vi vet också att Sverige kan hota oss så det gäller att vi balanserar spelet. Vi har inte mycket att förlora, är redan klara för minst playoff. Vi kan bara ge allt, speciellt i anfallen, säger Little som ser ut att längta till matchen.

Signeuls strategi bakom lyftet
I sammanhanget nämner hon förbundskaptenen Anna Signeuls stora betydelse. Hon började i Skottland 2005 och har lagt upp strategin för damfotbollens utveckling i landet.
– Anna har sett till att spelarna är fysiskt starkare så att vi kan stå upp mot topplag som Sverige, Tyskland och Frankrike, förklarar Kim Little i en intervju med Equalizersoccer.com..

Som bekant har även Pia Sundhage noterat skillnaden med Skottlands damlandslag förr och nu.
– National Academy i Edinburgh har gjort det möjligt för spelarna att träna som proffs även om Skottlands högsta serie är en amatörliga. Positiv publicitet attraherar allt fler unga spelare till elitsatsning, tillägger Kim Little.

Återvänder till Seattle och spel på konstgräs
Till skillnad från andra spelare som spelat färdigt i den amerikanska ligan för i år tänker inte Kim Little spela för någon annan klubb i Europa fram till nästa säsong. Hon återvänder till Seattle när Skottlands VM-kval är fullbordat, säger hon till Equalizersoccer.com.

Du trivs i Seattle Reigns?
– Ja, vi har haft en bra säsong och bra spelare som trivts med varandra både på och utanför plan och klubben erbjuder de bästa resurser jag varit med om någonstans. Hela organisationen har bidragit till att vi lyckats.

Seattle Reign har tränats av Laura Harvey, före detta Arsenal.

Många spelare i USA har lagt mycket fokus och framfört negativa synpunkter på att VM ska spelas på konstgräs, dock inte Kim Little.
– I Arsenal tränade vi på konstgräs men spelade matcherna på naturgräs. Jag föredrar det senare för spelet blir snabbare på en väl underhållen gräsmatta, förklarar Little.

– Men de flesta planerna här i USA har haft konstgräs. Det har inte spelat någon roll för min del.