Lotta Schelin snart Sveriges bästa målskytt

Pia Sundhage, Lena Videkull - och Lotta Schelin. Efter lördagens landskamp delar en trio på andraplatsen (71 mål) i alla tiders skytteliga för landslaget. Den sistnämnda målsprutan vill gärna bryta sig loss och har Hanna Ljungbergs rekord på 72 mål inom korn och sikte.
Snyggt ska det va´ . Lotta Schelin klackar in 2.0 i jakten på rekordet. FOTO: Anders Henrikson.

Spelaren med mest star quality i hela landslaget har fått vänja sig vid rekordinriktade frågor den senaste tiden. Med två mål mot Bosnien var eftersnacket givet, alla ville prata med Schelin och alla ville prata om målen och det annalkande rekordet.

Målen för dagen först, två fullträffar som krävde vitt skilda tillslagskvaliteter och ändå var båda bevis på Schelins framfusighet och förmåga att vara på rätt plats vid rätt tillfälle.

Vid 2-0 var hon snabbt framme, hela kroppsrörelsen före alla försvarare och fick fram foten när bollen slunkit ur målvaktens famn.
– Skönt att göra det. De hade pratat om returer och jag hade sett att hon släppte till lite småreturer, därför tänkte jag att jag skulle gå på den, sade hon.

Nästa gång, till 3-0 var hela skeendet betydligt mer strukturerat. Therese Sjögran slog ett snävt skuret inlägg och Schelin fick iväg avslutet med en perfekt touch i luften.
– Som bollen kom känns det så naturligt för mig att göra det, jag brukar gilla att skarva, log hon.

En bjudning följt av en aktion fullt värdig en superskytt.

Publiken applåderade när Schelin slog in sitt 70:e och 71:a mål i blågult. Pia Sundhage ställde upp på highfive med eftermiddagens och snart alla tiders bästa målgörare.

Detta trots att förbundskapten nu blivit tangerad i statistikboken.
– Lotta är ”busy”, hela tiden är hon med. På returen kan man se att det sitter i ryggmärgen på henne att ha farten framåt, hon glider förbi. I klubblaget gör hon mål både mot bra och dåligt motstånd och ser sig själv som en målgörare, sade hon.

Både Lyon och landslaget har haft glädje av anfallsstjärnans näsa för mål i många år. Och hon medgav att aptiten väckts med förväntningarna som finns i klubblaget.
– I Frankrike är det full fokus på att göra mål. Jag har alltid varit en forward som kommer ner lite på kanten och spelar in, där handlar det mer om siffror.

Enbart utifrån träffprocenten i kvalet, elva mål på nio matcher är det en lättfunnen insikt att Hanna Ljungberg sitter löst för att bli upphunnen i Skottlandsmatchen på onsdag.

När Lotta Schelin dessutom strålar av självförtroende är nästa känsla upplyftande: Hon lär inte att ägna matchen mot tabelltvåan åt att uppfylla egna syften.
– Det måste gå fort, jag måste ta det på onsdag, log hon först och fortsatte:

– Ett upp, det är närsomhelst. Jag kommer att bli riktigt nöjd när jag gör det.