Tung poängförlust för Linköping

Ingen Jessica Samuelsson från start vilket är ett avbräck, annars var det starkast möjliga elva Linköpings FC ställde på plan mot Eskilstuna United som klarade att spela 0-0, ett resultat som kan avgöra den åtråvärda andraplatsen i sluttabellen.
Inte lätt för Kristine Minde att ta sig loss när Sara Thunebro kopplat ett livtag. FOTO: Filip Oskarsson

Resultaten gick Linköpings väg på lördagen då Kopparbergs/Göteborg slog KIF Örebro med 1-0. Platsen bakom Rosengård kommer att bli som man säger ’’ända in i kaklet’’. Louise Quinn var från start på mittbackspositionen för bortalaget och en stor anledning till att Eskilstuna United nästan kunde hämta upp ett 0-3 underläge till kvittering mot Umeå IK förra helgen.

Med supporterbuss fanns åtskilliga Eskilstuna-fans på plats med sånger och flaggor. Riktigt roligt att se den entusiasmen hos en betydligt "mindre" förening, där har Linköping någonting att lära.

I den åttonde minuter fick Eskilstuna United ett riktigt farlig frisparksläge precis utanför straffområdet, men Frida Svensson avlossade ett dåligt skott som hamnade mitt i Kattie Fraines famn.
Efter 10 svala minuter skruvade hemmalaget upp tempot på sin vänsterkant där Jonna Andersson under en tvåminutersperiod kom runt flera gånger och skapade oreda. Det blev riktigt nära att hon hittade Pernille Harder på bortre stolpen efter hårt inlägg längst gräset inne i straffområdet.
Eskilstuna United visade sina brister i försvarsspelet så fort hemmalaget satte fart, vilket under den första halvtimmen hände alldeles för sällan.

Anmärkningsvärt var att Sara Thunebro flera gånger slarvade i försvarsspelet i första halvleken. Hon sov i positionsspelet och gav Christine Minde chansen att flera gånger ta löpningar bakom, både med och utan boll, varav en gav LFC en riktigt bra chans som Emelie Almesjö snabbt kom ner på för att rädda med en benparad. Dessutom tog Thunebro ofta för god tid på sig när hon väl hade bollen och tappade den i uppspelningsfasen.
Den bästa chansen kom i den 41:a minuten för hemmalaget i en omställning, där ett väggspel mellan Claudia Neto och Harder centralt gick väldigt snabbt framåt. När Harder släppte den till en löpande Rolfö till vänster i straffområdet i nästa sekvens var skottet hårt men gick över. Den kanske klaraste chansen för Linköping under de första fyrtiofem minuterna.
En liten reflektion: Var kommer Malin Diaz att spela sin fotboll i framtiden? Riktigt duktig spelare som får för lite boll än hon borde i Eskilstuna United.

Malin Diaz fick i inledningen av andra halvlek den lilla ytan hon behövde för att kunna slå fina djupledsbollar mot Gaelle Enganamouit och utnyttja hennes snabbhet. Nästan fri med målvakten kom hon fel och var tvungen att vända och slå en passning bakåt där Felicia Karlsson bara kunde stöta mot. Bollen blev inte ens nära att träffa mål. Men där såg man hur farlig Diaz är rättvänd och när hon har tid. 0-3 i skott mot mål femton minuter in i andra halvleken för bortalaget. Eskilstuna flyttade upp spelet och Linköpings FC hade problem att hantera det.

I den 61:a minuten byttes Jonna Andersson och Fridolina Rolfö ut och ersattes av Emma Lennartsson och Stina Blackstenius. Fram till dess hade hemmalaget väldigt svårt att hitta sitt spel.
Eskilstunafansen ropade på straff och ville ha en frilägesutvisning när Enganamouit ramlade i straffområdet. Det var precis efter LFC-bytet. Alysha Chapman slog en riktigt fin djupledsboll mot Enganamouit som efter en misstänksam tröjdragning tog sig förbi Janni Arnth och helt fri försökte runda Kattie Fraine och fälldes. En straff var förmodligen befogad. OM LFC-målvakten träffade bollen skulle det åtminstone ha blivit hörna.
Enganamouit blev tvungen att utgå efter situationen och Kimberly DeCesare fick kliva in istället. Kattie Fraine fick även hon lämna planen och reservmålvakten Hilde Gunn Olsen ställa sig i LFC-buren i resten av matchen.

Med ungefär tolv minuter kvar hittade Pernille Harder Blackstenius i en av matchens prestationer med en perfekt tajmad djupledsboll. Stina försökte runda Emelie Almesjö men touchen blev för hård. Den lösa bollen touchade en Eskilstuna-back och det var centimeter ifrån att bli ett snöpligt självmål av situationen.
Linköping fick några halvchanser när man under slutdelen satte press på det trötta bortalagt, några skott från Harder som inte träffade mål och några inlägg som inte hittade rätt adress var allt

Till Matchens lirare utsågs Eskilstuna Uniteds Malin Diaz och Linköpings FCs Charlotte Rohlin. Ett stort plus till Louise Quinn i mittförsvaret för Eskilstuna, hon stod för flera viktiga brytningar som stoppade Linköpings anfallsförsök gång på gång. Ett litet minus till Thunebro som var nonchalant och slarvig mestadels, annars försvarade sig United med bravur mestadels och skapade också en del farligheter till minst ett mål framåt.
Hemmalaget slarvade bort två poäng på grund av sin ineffektivitet och obeslutsamhet. 0-0 mot Eskilstuna blir inget annat än en besvikelse. Andra platsen är nu en lång resa bort.

Text: Eric Svensson.

The Observer 2014-10-05 19:24

Tack för detaljerad artikel! Ja, på livescore ser man att LFC hade 17 avslut mot Uniteds 7.

Kul med lite liv på läktarna - det lät som det skilde ca 40 år och ett kön på klackarna.....

Visserligen är det inte helt avgjort än om andraplatsen, men nu måste Kopparbergs och Örebro underprestera våldsamt om LFC ska ha chansen att bli tvåa. Samtidigt måste LFC öka effektiviteten - 17 avslut (varav ett tiotal långt över mål) utan mål är inget annat än uselt.

Och jodå, LFC har mycket att lära: av Uniteds klack och entusiasm, att spela på ett tillslag, att passa en tiondel tidigare och att sluta PASSA till motståndarmålvakten.

Om man lyckas med den läxan till onsdag kanske det kan bli poäng mot Liverpool i CL.

Rufus 2014-10-05 20:33

Sjögrens lag kan sluta med att kika uppåt i tabellen - "stora silvret" är en utopi - och stället snegla bakåt för att slå vakt om en hedrande (hm) fjärdeplats. Det men- och tandlösa, helt obefintliga målskyttet avslöjar att Harder, Blackstenius och Rolfö är inne i en oväntad formsvacka tillsammans med hela gänget. Annars brukar ju LFC spotta upp sig när höstlöven faller...

Inte lär ett par dagars träning hinna lyfta laget så mycket att man kan lira brallorna av Liverpool Ladies. Kan inte Harder & Co hitta motståndarmålet blir det kanske till att satsa på ett massivt försvarsspel och spela 0-0? Onödiga frisparkar, straffar och utvisningar har man förstås inte råd med i Champions League-sammanhang.

Linköpings A-målvakt Fraine kan i värsta fall ha råkar ut för någon fraktur och då är det ajöss med henne för resten av hösten. Tråkigt för henne. Hilde Gunn Olsen får därmed ett gyllene tillfälle att bevisa sin kapacitet mellan stolparna. Kul för henne!

Martin 2014-10-05 22:02

Skittrist förstås att LFC inte tog chansen nu när Göteborg lite överraskande slog Örebro på bortaplan men samtidigt har ju effektiviteten varit ett problem under större delen av säsongen och fortsätter så vara. Lite typiskt också att Eskilstunas målvakt som tidigare matcher sett periodvis mycket osäker ut gör en kanonmatch men samtidigt är det ju också så att LFC gör henne bra genom svaga avslut.

Vill man se positivt på det hela så kan man ju hoppas att tankarna redan fanns i Liverpool men nog lär det krävas bra mycket bättre spel och framförallt bättre effektivitet om man ska ta sig vidare i CL.

Stämningen på Linköping Arena är tyvärr lika risig som i Saab Arena och det lär nog så förbli enda tills någon 'tar tag' i det hela och drar igång en organiserad supporterförening som kan fixa samma stämning som flera andra lags supportrar klarar av.

Lenn 2014-10-05 22:39

De två bästa lagen i damallsvenskan är nu Rosengård som solklar etta och antagligen Kopp/Göteborg. Det är lag som verka starka och orka spela ja "ända in kaklet" som Tommy Söderberg uttryckte det. Jag tycker många lag i serien orkar inte spela hela vägen fram. Visst det är ju det som är grejen och det är lätt att säga men svårare att utföra. Man har ju en motståndare dessvärre också. Att man skall utöka ligan med fler lag kan man diskutera. Som Jitex i år är ju inget allsvenskt lag. Dom orkar inte hålla uppe spelet i denna serien. Men så tufft skall det vara det är ju ändå högsta serien. Nu kommer Mallbacken och Hammarby upp och då får man önska dem lycka till 2015.

GambitSWE 2014-10-06 00:32

Skulle LFC ha vunnit, så skulle jag bara säga Grattis, då de var det bättre laget. Däremot så håller jag med dem som tyckte att om det inte var en frispark i första läget, så var det ett solklart rött kort, och straff för Eskilstuna.

Ibland undrar jag hur dessa domare egentligen resonerar. Tänkte hon följande? - Jag blåste inte för frispark, så då skulle det vara dumt om jag tillät den solklara straffen.

@Martin - vet inte om vi såg samma match, men jag tyckte att hennes ingripande vid de situationer som uppkom var OK, men inget jag skulle kalla för "heroiska ingripanden". Kanske reflexräddningen på Harders långa tå då. Annars så fick hon ganska tama avslut från långt håll, så att hon gjorde en jättematch är väl att ta i, enligt mig då ;D

Om vi ändå nämner målvakter, så tycker jag att Fraine är den målvakt från "topplagen" som är klart sämst. Hon kanske gör strålande matcher när de inte är tv-sända, men när de är det, så tycker jag att hon gör fler tavlor än de andra målvakterna. Förutom situationen med Gaelle så gjorde hon sitt jobb idag, inte mer eller mindre. Jag tror ärligt talat att Eskilstuna kommer sakna Gaelle mycket mer än Linköping kommer sakna Fraine, då Gaelle ofta står för merparten av Eskilstunas offensiva spel. Visst, LFC har CL spel och så, men ändå..