AIK vidare i Svenska cupen

Sirius damer har spelat klart i Svenska cupen för den här gången. Förlust med 0 – 3 mot AIK som var ett nummer för stora i kväll och tog sig vidare till åttondelsfinalen i mars nästa år.

Ungefär tio minuter in i matchen utbröt en smärre hörnfestival när AIK naglade sig fast i Sirius försvarszon. Den första hörnan stökade målvakten Emma Holmgren undan vid bortre stolpen, den andra blev lite läskigare men Julia Lyckberg stod rätt placerad på mållinjen och styrde bort bollen. På den tredje var Emma bra med och boxade ut bollen.
AIK fick energi av situationen och etablerade en viss press men Sirius försvar behöll lugnet och till slut hade Sirius vridit sig ur det värsta greppet. Gästerna fortsatte dock att ha kommandot och det mesta av spelet ägde rum på Sirius planhalva.
Inte förrän en halvtimme in i matchen kom det första riktiga avslutet för Sirius när Sara Back avlossade ett skott från 30 meter, som seglade förbi den främre stolpen.
AIK fortsatte att skapa chanser halvleken igenom men de tvingades förvalta dem på långt håll eftersom Sirius försvar höll ihop bra och när bollen närmade sig målet var Emma Holmgren säkerheten själv.
Den andra halvleken inleddes med fortsatt AIK-press och nu gav det också utdelning när Madeleine Tegström kunde rulla in bollen vid bortre stolpen, förbi en överspelad Emma Holmgren. Bara minuten efter hängde en kvittering i luften när Fanny Andersson fick tag i en djupledsboll som passerade både Brittany Anghel i AIK:s mål och den bortre stolpen.


Målet innebar märkligt nog att Sirius kom in mer i matchen och sakta men säkert arbetade sig uppåt i banan. Därför blev det lite av en kalldusch när Helén Holmgren på nära håll fick stå obevakad och panga in AIK andra mål för kvällen. Bara ett par minuter senare rasslade det till igen när AIK:s Emma Lund kunde springa in 0 – 3.
Trots underläget fortsatte Sirius att kämpa ända in i kaklet och med fem minuter kvar av matchen var en reducering nära när Sanna Öhlund i fritt läge fick pannan på bollen och skickade den strax utanför bortre stolpen.
Fler mål skulle det inte bli den här kvällen utan ett väl sammanhållet AIK kunde kvittera ut biljetten till nästa omgång av Svenska cupen, som spelas någon gång i mars nästa år.
IK Sirius Dam – AIK 0 - 3 (0 - 0)
Svenska cupen, omgång 3
AIK:s mål: Madeleine Tegström, Helén Holmgren, Emma Lund
Publik: 265

Text: Mats Karlström