Rolfö från bänken till hat-trick väntar på brev

Liverpool slog tillbaka Linköping och Fridolina Rolfö bemötte fysiskt spel med urkraft. Forwarden krutade in 1-0, pricksköt till 2-0 och fullbordade hat-tricket med en påpasslig tåretur.
Lucia Bronze och Katrin Omarsdottir försöker stoppa tremålsskytten Fridolina Rolfö. FOTO: Filip Oskarsson

– Det var kanske inte vad jag tänkt innan matchen men nu blev det så, log hon med hela ansiktet.

Fridolina Rolfö genomlevde hela bortamatchen från bänken. Tränaren Martin Sjögren hade sina anledningar att spela Stina Blackstenius då och Rolfö i returen.
– Vi startade vårt försvarsspel betydligt lägre när vi var i England och jobbade med omställningar, därför valde vi Stina som gjorde en bra match i Liverpool.

Om Rolfö knöt näven efter petningen senast var det en tändning som gav resultat. På Linköpings Arenas gräs ville hon mer än något annat använda sina färdigheter för att sänka Liverpool.
– Det är alltid en besvikelse att hamna utanför men jag förstår hans beslut. Till den här matchen hade vi räknat med mer försvarsspel, det passar mina fördelar i kombinationsspelet.

Det blev revansch ända ner i vänsterfoten, 20 minuter in i matchen slog hon till med ett tungt tillslag som gjorde alla övriga aktörer till statister.
– Jag såg att målvakten låg lite till höger och såg att det fanns en yta på första stolpen. Jag siktade ditåt men fick en bra träff och den gick uppåt, sade hon.

Karriärens bästa skott hittills, Fridolina Rolfö njöt av minnet redan en kort stund efter slutsignalen.
– Jo, det var kanske det snyggaste.

Ännu skönare att det var början på Linköpings vändning och hennes egen målshow. Inför ögonen på bland andra Pia Sundhage gjorde Rolfö rent hus i målprotokollet.

Förbundskaptenen var nöjd med talangen, superskottet och mer därtill.
– Alla blir imponerade av det första målet, men jag blir lika imponerad av det andra och det tredje.

Hon gör rätt val när hon blir så fri vid det andra och är på rätt plats vid det tredje, sade Pia Sundhage och preciserade berömmet för tremålsskytten som funnits på landslagsradarn länge.

– Jag såg henne i tidig vårmatch där hon gjorde mål det första hon gör. Jag har stor respekt för målgörare, hon spelar bra fotboll. Jag gillar också att vi får se lite annorlunda på forwardssidan, hon är vänsterfotad och kraftfull.

Fridolina Rolfö fanns med under Englandssamlingen i början av augusti.
– Man märker att hon är lite valpig, det är en ung spelare och självklart går det mycket fortare i A-landslaget. Med spelet hon har idag skapar vi konkurrens och det är viktigt. Jag är helt övertygad om att hon kommer tillbaka.

Tidpunkten för Rolfös återkomst ville Sundhage inte precisera. Fredag lunch sätter hon truppen till Tysklandsmatchen i Örebro 29 oktober på pränt.

Torsdagkvällens stora svenska namn hoppades iallafall på ett brev från blågult.
– Det är ju både U23 och damlandslagsuttagning, någonting av det hoppas jag på, sade hon och log ännu en gång.