Ryska resan blir Linköpings FCs allra längsta

Permafrost och tjäle lär Linköpings FC slippa. Men när resan går till Perm i Uralbergen för att möta Zvezda 2005, ledaren i den ryska mästerskapsserien gäller andra väderlagar än en gråkall oktoberkväll i Östergötland.

– Det är utmanade och kallt förmodligen, sade Martin Sjögren.

LFC-tränaren hade med sig mycket skicklighet och lite tur i allt han gjorde mellan de två CL-insatserna i första omgången.

I förberedelserna lyckades han få tillbaka tro och självkänsla i laget, med Fridolina Rolfö in som enda ersättare i startelvan fick han en förkrossande forward som satsade framåt och inte tog några fångar.

Det fanns mycket att gilla i Linköpings totala omkastning på en vecka.
– Första 60 minuterna är skitbra, backlinjen är hur bra som helst, sade Martin Sjögren.

Processen att scouta Zvezda inleds inom kort, de kommande veckorna bjuder också logistiska utmaningar. De bästa kontakterna inför Rysslandsbesöket verkar finnas på hemmaplan, hos en kär konkurrent.
– Jag har pratat med Malmö men de var ändå i Moskvaområdet och vi ska 120 mil öster om Moskva, sade tränaren och utlovade ett nytt samtal inom kort till Rosengårds kansli.

– De hade ju lite strul med visum, vi får ta kontakt imorgon. Vi behöver ingångar för att få allt att stämma.

Några konkreta tips om motståndarlaget bör han också kunna få på telefon.
– Zvezda mötte Malmö i Turkiet i våras och vann då (2-1). Det är ett bra lag, högre rankat än oss men det beror bara på att de varit med fler gånger i Champions League.

Insatt, rysk expertis är svårfunnen inom Sverige. Martin Sjögren fick plocka fram egna intryck från minnesbanken.
– När jag var i Malmö mötte vi ryska lag flera gånger, de spelade på gränsen till vad som är tillåtet. Jag tror att vi kommer att ställas mot ett fysiskt starkt lag, samtidigt finns det väl betydligt tuffare motståndare, Lyon möter ju PSG, sade han.

Linköping har första matchen hemma 8 eller 9 november. Resan till den ryska vinthundsvintern kommer därefter, 12-13 november är möjliga bortadatum.

Vad ser du för utmaningar i bortamatchen?
– Förmodligen får vi flyga i ungefär 33 timmar, och uppleva fem timmars tidsomställning. Det finns en massa saker som det gäller att vara förberedd på, sade Martin Sjögren.