Maja Krantz om Linköpings urladdning

Att kalla det förvandling är inte helt rättvisande. Snarare stod Linköping för en återgång till septemberformen, när inget motstånd var för svårt och ingen spelare omöjlig att sno bollen av. Maja Krantz vaktade sin försvarskant med skarpa tyglar mot Liverpool och gladde sig mer och mer för varje minut på vägen till åttondelsfinal.
Maja Krantz laddar för fullt. Foto: Bildbyrån

– Det var jäkligt bra för att uttrycka sig lite halvfult, sade hon efteråt.

Hemmamatchen, Linköpings första i Europacup-spelet på flera år var gav mycket förlösning till ett lag med stukat självförtroende.
Linköpings FC hade kort sagt en del att tänka på inför CL-returen.
2-1 i Liverpool var förvisso inget dåligt bortaresultat. Staplat på samma hög som den bortslängda chansen till andraplats i Damallsvenskan och det krampaktiga spelet med skralt målskytte fanns ändå en mental puckel att komma över.
Allt med perspektiv utanför lagets egen bubbla. Enligt Maja Krantz hann inte de negativa tankarna fortplanta sig till förberedelserna.
– Vi hade en jättebra känsla inför matchen, var säkra på att vi skulle vända det här.

Maja Krantz talar av erfarenhet, med oförvanskad skånska (Helsingborg) trots många år i landskapsexil.
Ständigt redo för jobbet som ytterback, alltid på jakt efter möjligheter att sätta bollen i spinn mot en målchans som tycks avlägsen.

För fem år sedan var hon med om LFC:s internationella premiär i en kvalgrupp, 11-0 mot Roma Calfa från Moldavien. Fixstjärnorna Kosovare Asllani, Jessica Landström och Caroline Seger höll ihop laget och höll sig framme framför mål till en höst med fler europeiska matcher och SM-guldfirande.
2011 blev det två oavgjorda kvartsfinaler och ett knappt uttåg mot Arsenal trots att Linda Sällström var giftig i målskyttet och att Sofia Lundgren vaktade buren.

Sedan dess internationellt mörker, strålande spel i delar av säsonger i Damallsvenskan och nyss en titel i Svenska Cupen.
Liverpool var ändå annorlunda, för Maja Krantz och alla dem som längtat efter möjligheten att markera sig på kartan.
– Det har varit lite knackigt den senaste tiden, men bortamatchen mot Liverpool var ändå en bra upplevelse. Känslan var mer: förlorade vi verkligen matchen. När vi tittade på matchen i efterhand såg vi att vi var bättre, summerade hon hela uppladdningsfasen inför urladdningen på torsdagskvällen.

Inget kunde stoppa Linköpings FC, inte ens en taktisk reträtt fanns med i matchplanen. LFC gjorde 1-0 men behöll trycket i anfallen.
– Vi hade pratat innan om att vi skulle fortsätta om vi gjorde ett mål, vi ville inte att det skulle smyga sig på några tveksamheter.

Vad märker du skillnaden mest jämfört med de senaste insatserna?
– Här hemma styr vi matchen på ett helt annat sätt, vi har studerat dem lite noggrannare. ”Frido” (Fridolina Rolfö) gör en fantastisk match, vi får verkligen utdelning på de invididuella prestationerna och målen som vi saknat. Kul att sånt stämmer också.

Vad vet du om Zvezda som ni möter härnäst?
– I princip ingenting men det ska nog vara ett helt okej lag: De har fyra minusgrader idag, sa ”Loben” (Rolf Gustavsson, lagledare; journ. anm.) Men det är okej, man får se andra delar av världen, ler Maja Krantz.
Se Perm och sedan sluta hade kunnat vara ett ledord för högerbacken. Maja Krantz är en av fåtalet Linköpings-spelare som inte skrivit på för nästa säsong.
– Vi är i full gång med att diskutera framtid men ingenting är klart..

Tonfallet skvallrar om att det ska mycket till om Stattenafostrade Krantz ska lägga ner mitt i det internationella spelet.
Vad väger du in i beslutet?
– Egentligen inte så mycket. Jag trivs bra här i stan, har varit här i åtta säsonger. Det ska ganska mycket till om man ska lämna det när man vet vad man har. Samtidigt blir jag 28 nästa år, det är saker med jobb och runtomkring man tänker på.