Emma Lennartsson dubbel målskytt i Linköping

Litet avslaget kändes det som efter UEFA Women´s Champions League-triumfen när Linköpings FC på söndagen hade att avsluta Damallsvenskan 2014 mot Piteå IF som till och med behöll ledningen över halvtid. Men LFC kom igen i andra återställde ordningen till seger med 3-1.
Emma Lennartsson driver upp ett anfall på högerkanten under andra halvlek. FOTO: Filip Oskarsson.

En icke ombytt Fridolina Rolfö fick innan matchen pris för årets uppstickare. Vilket är helt rätt, inte endast för hennes hattrick som hjälpte Linköping att ta sig vidare i Champions League senast, utan för att hon under hela säsongen fortsatt att växa fram i sitt spel. Det enda som egentligen fattas när man sammanfattar hennes debutsäsong är att målskyttet saknades. Hon fick stå utanför matchtruppen helt med en mindre skada. Champions League matchen den 8 November ska inte vara någon fara, sa hon själv innan matchen.

Många gånger såg det knackigt ut med kombinationerna och i passningsspelet för hemmalaget, och med lite att spela för var det förståeligt att man hade svårt att komma upp i tempo. Piteå låg med två anfallare mot båda mittbackarna och var aggressiva och respektlösa rakt igen och fick flera gånger i inledningen ha bollen kvar på offensiv planhalva.


Femton minuter in och Stina Blackstenius visade återigen att hon har svårt med avsluten, med en fin djupledsboll och en fin tajmad löpning kom hon helt fri med PIF-målvakten Hilda Carlén till höger i straffområdet. Hon kom ut snabbt och Stinas chip-försök blev avläst och avstyrt till hörna. Om Linköpings FC ska se sig som en guldaspirant till nästa år måste avslutningarna sitta. Jämför poängligan med FC Rosengård och Linköping så ser man varför LFC inte riktigt räcker till mot sin rival. Pernille Harders uppvisning att ha dribblat bort tre försvarare till vänster och ta sig in i straffområdet och avsluta med ett hårt skott visar att hon har potential, en rå diamant att arbeta med. Tyvärr var skottet mitt på och Carlen som kunde reflexrädda.

Piteå IF fick sitt enda avslut på mål efter ett sällsynt bolltapp från Claudia Neto på mittplanen, skottet blev aldrig farligare än att Katie Fraine kunde slänga sig och lugnt greppa bollen. Men under några tillfällen från halvtimmen och framåt hade bortalaget några fina inspel från kanterna som så när kunde resulterat i ett ledningsmål. Den farligaste situationen var ett snett-inåt-bakåtpass där skottet precis blev blockerat ut till en hörna. Denna blev väldigt bra slagen mot bortre stolpen där June Pedersen nådde högst. Det såg ut som att hon nickade i bakhuvudet på Krantz, som hade hand om den bortre stolpen innan bolen studsade in. 0-1 efter 39 spelade minuter. Fraine i luftrummet är ingen trygghet och om oturen hade varit framme hade Piteå fått in 0-2 innan halvtid.

Andra Halvlek började Linköping i ett helt annat tempo än första. Passningar efter ett tillslag och större rörelse utan boll. Kvitteringen lät inte vänta på sig. 51:aminuten och Netos hörna nickades först undan, endast för att hamna rakt i famnen på Emma Lennartsson. Hon tog emot med låret precis innanför halvmånen och avlossade ett hårt skott på uppstuds. Det blev en hård båge som steg över försvararna för att sedan dyka precis under ribban. Riktigt snyggt och 1-1.
Några minuter senare fick Kristine Minde ett liknande läge men sköt istället direkt på volley, resultatet blev inte lika lyckat som Emmas försök. Men bollen var hård och gick precis över Carléns ribba. Linköping hade skruvat upp tempot rejält i inledningen av andra och skapade chanser efter chanser mot Piteå-målet. Ledningsmålet och vändningen kom efter en timmes spel. Maja Krantz ska ha en eloge för att fint stöta ner bollen till Claudia Neto efter en hög boll. Endast några snabba passningar senare slog Blackstenius ett hårt inlägg från höger straffområde mot bortre ytan, där Harder mer eller mindre fick bollen på sig. Studsen hamnade sedermera rätt när Emma Lennartsson dök upp vid straffpunkten, tajmade bollbanan perfekt och hur säkert som helst kunde göra sitt andra och 2-1 till LFC.
Många byten och skadeavbrott gjorde att tempot stagnerade efter ledningsmålet. En strålande Faith Ikidi fick utgå med en skada. Linköpings största misstag de senaste åren var när man släppte henne från klubben. Hon var totalt dominerande under sin period i Linköping och gjorde denna dag en felfri insats för Piteå IF i de minuter hon spelade. Hon är en riktig klassförsvarare.

Sedan Linda Sällström först kom tillbaka efter sin långa skadefrånvaro har fansen hoppats på att hon ska få göra ett mål innan denna säsong var över. Harder slog ett hårt inlägg som Linda på ett tillslag vid bortre stolpen kunde skjuta in i mål och därmed punkterade hon med 3-1 matchen när cirka tio minuter kvar att spela. Linköping spelade ut ett tröttkört Piteå och dömt efter alla 90 minuterna var resultatet helt rättvisande.
Charlotte Rohlin var Linköpings bästa spelare. Hon stod rätt under hela matchen och vann flera viktiga nickdueller som annars kunde bli farligt. Brytningssäker och stabil. Samspelet med Jenni Arnth byggs vidare, vilket kan bli riktigt bra tills nästa säsong.

Text: Eric Svensson

Rufus 2014-10-19 22:31

Föredömligt fylligt matchreferat! Däremot undrar jag över vad som avses med att "målskyttet saknades" för Fridolina Rolfö. "Frido" har ju varit den positiva överraskningen när det gäller målfabrikation, relativt sett, medan både Harder och Blackstenius varit besvikelser i det avseendet.

Jenny Palmqvist kommer att saknas av många fotbollsvänner när hon nu går i "pension". Pondus, konsekvens och smidighet är några av nyckelorden för hennes agerande på arenan. Hoppas att hennes erfarenheter kommer till nytta på annat sätt för damfotbollen!

Eric Svensson 2014-10-19 23:09

Kritiken grundas i chanser som skapats och chanser som sedan bränts - sett över en hel säsong. Harder och Blackstenius-kritiken stämmer helt, det tillsammans med Rolfös målfabrikation. 8 mål i en debut säsong är givetvis godkänt, men med tanke på hennes potential så är 8 ändå någonting att jobba på. Linköping är en sån pass stor klubb att man ska förvänta sig 15/20 poäng av någon av sina anfallare.

Tack för din kommentar.

Martin 2014-10-19 23:59

Väldigt 'matigt' referat och i stort kan man ju bara hålla med. Det blev dock lite fel angående Piteås 0-1 mål där det var June Pedersen som för andra gången i år (minst) slog en hörna direkt i mål även om den gick via stolpen och Fraines rygg. Mest glädjande var annars förstås att Sällis fick göra mål och hon såg faktiskt riktigt pigg ut i inhoppet rent generellt även om det av förståeliga skäl var lite si och så med tajmingen i spelet. Då hon om jag förstått det rätt har kontrakt även nästa säsong så är det förstås en bonus om hon kan komma tillbaka i den form man minns innan skadehelvetet började.

Vad gäller målskyttet håller jag med och det fortsätter att vara LFC:s akilleshäl att man allt för ofta visar en hårresande ineffektivitet i avsluten som inget annat aspirerande topplag kommer i närheten av och det är något man måste förbättra framöver. Noteras bör dock att Pernille Harder trots en 'svag' skadefylld säsong ändå stod för 13 (9+4) poäng på 13 matcher och det ska nog ses som godkänt i sammanhanget tycker jag.

Problemet för LFC är egentligen främst att man inte får betalt för sin offensiva satsning på samma sätt som Rosengård. När laget medvetet väljer att spela publikfriande och offensivt och inte få utdelning blir det lätt så att man faller dit mot mer 'cyniskt' spelande motståndare. Detta gör att jag som supporter till laget gärna skulle se ett lite 'tråkigare' och mer balanserat LFC nästa säsong.

Eric Svensson 2014-10-20 12:33

Målet missade jag helt att det var June som slog hörnan. Såg ut som en Piteå-spelare nådde högst (förmodligen var det stolpen jag såg) och när June blev tilldelad målet tänkte jag inte alls på vem hörnläggaren var. Tack för rättelsen.