Mattias Eriksson: "Vi måste ta ett steg nästa säsong"

14 poäng var en mer än förra gången AIK var nykomling i Damallsvenskan. För två år sedan räckte poängskörden inte för att klara sig kvar, nu väntar ett liv i högsta serien för Solnalaget efter 2014. Då vill tränaren Mattias Eriksson se utveckling.
AIK:s tränare Mattias Eriksson. Foto: Bildbyrån

– Vi måste ta ett steg nästa år, annars kommer vi inte stå här med kontrakt, säger han.

AIK avslutade säsongen på tungsprunget konstgräs i Malmö. Innan bortatruppen lämnade guldyran fick damfotboll.com några ord med Mattias Eriksson.
Samme man som stod vid sidlinjen i premiäromgången för ett halvår sedan, samma lag på plan och förlustsiffrorna blev samma som på Skytteholm, 0-4.
Inte de mest relevanta talen när det gäller AIK:s säsong som slutade med tionde plats. Först efter sex omgångar kom man ur förlustträsket.
– En tuff säsong på många sätt med många förluster. Vi hade tufft att hitta vägar att lyckas med vårt spel under våren, säger han.

När våren gick över i försommar låg laget på nedflyttningsplats. Sedan föll ridån för cirkusen kring Tyresö, AIK flyttade upp ett pinnhål och såg aldrig strecket ovanför sig igen.
– Det är orättvist att säga att vi klarade oss kvar bara för att Tyresö drog sig ur men samtidigt fick vi en annan typ av resa än vad som varit fallet annars. Jag hoppas att vi kommer tillbaka med mer erfarenhet och får till identiteten i vårt spel.

Tappade ni tävlingsnerv när Tyresö försvann?
– Det tycker jag inte, skulle vi ha förlorat mot Jitex hemma (24 augusti, journ. anm.) skulle det bara ha varit fyra poängs skillnad.

Med två segrar över jumbon Jitex var AIK långt undan i nedflyttningsstriden. Sju poäng till upp Piteå är inte lika logiskt, Solnalaget vann dubbelt också där.
– Det är mycket väl så. Vi måste ta ett steg nästa år, annars kommer vi inte stå här med kontrakt året efter.

AIK-tränaren hade en trupp där rutinerade trotjänare (t. ex. Emma Lundh, Madeleine Tegström) och ungdomlig landslagstouch (Filippa Angeldahl, Nathalie Björn) blandades.
Första halvan av säsongen fanns Malin Levenstad i backlinjen, hon valde att inte förlänga låneavtalet.
– Synd att det inte var längre, men ett halvår är bättre än ingenting. En unik spelare, en spelartyp som vi nödvändigtvis inte skulle haft i AIK annars.

Vilka spelartyper vill ni ha in till nästa säsong?
– Vi behöver omge våra yngre och även våra äldre spelare med några till som har erfarenhet. Att alla tar ett steg till är ännu viktigare, säger Mattias Eriksson.